Святіший Отець: криза повинна стати шансом до покращення
  • Срд, 10/05/2023 - 17:44

Приймаючи учасників конференції на тему продовольчих і гуманітарних криз, організованої Папською академією наук, Папа Франциск, говорячи про загрози від кліматичних змін і військових конфліктів, згадав також війну в Україні.

 

В середу, 10 травня 2023 року, перед загальною аудієнцією Папа Франциск зустрічався з учасниками конференції, організованої Папською академією наук на тему: «Продовольча та гуманітарна кризи: наука і політика для запобігання та пом’якшення».

Полегшити страждання братів і сестер

У своєму зверненні Святіший Отець зазначив, що «обрана тема як ніколи актуальна, не лише для академічних дебатів, але й тому, що вона закликає владу та політичні сили полегшити страждання багатьох наших братів і сестер, яким бракує здорового харчування та доступу до достатньої кількості їжі», процитувавши слова одного науковця, що «якби зброя не вироблялася протягом одного року, голод у світі припинився б».

Наступник святого Петра підкреслив, що «дуже часто ситуації, позначені стихійними лихами, а також збройними конфліктами – як зокрема, війна в Україні – політичною чи економічною корупцією та експлуатацією землі, нашого спільного дому, перешкоджають виробництву продовольства, підривають стійкість сільськогосподарських систем і становлять небезпечну загрозу для харчування цілих народів». Він звернув увагу і на те, що «ці різноманітні кризи поглиблюються довготривалими наслідками пандемії Covid-19, а також занепадом братньої солідарності». «Це факт: війни та страждання призводять до занепаду братньої солідарності, і цей занепад спричинений, між іншим, егоїстичними претензіями, притаманними деяким сучасним економічним моделям» – підсумував Папа.

Використати кризу як шанс

Сьогодні, як ніколи, продовжував Святіший Отець, необхідно «дедалі більше усвідомлювати, що все тісно пов’язане між собою», а також підкреслив, що «криза може також стати можливістю, шансом визнати і навчитися на минулих помилках». Єпископ Риму сказав, що «з кризи не можна вийти поодинці: або ми виходимо разом, або ми не зможемо вийти. Для виходу з кризової ситуації потрібна спільнота, група». Він також зазначив, що «з кризи виходять, щоб покращуватися, завжди рухатися вперед, прогресувати».

Папа відзначив зусилля членів Папської академії наук та подякував всім, «хто працює не лише для того, щоб нагодувати інших або реагувати на кризи, але також для того, щоб сприяти цілісному людському розвиткові, справедливості між народами і міжнародній солідарності, зміцнюючи таким чином загальне благо суспільства».