Святіший Отець: Папська Академія – місце, де знання стає служінням
  • Птн, 06/12/2019 - 09:50

Кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Апостольської Столиці, від імені Святішого Отця привітав учасників XXIV Відкритого Засідання Папських Академії, зачитавши папського листа.

«Академія – це місце, де знання стає служінням, бо без знання, яке народжується із співпраці та походить від співробітництва, немає справжнього та цілісного людського розвитку», – написав Папа Франциск у своєму привітанні, адресованому кардиналові Джанфранко Равазі, Президентові Папської Ради у справах Культури і Координаційної Ради Папських Академій та учасникам XXIV Відкритого Засідання Папських Академії, яке зачитав кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Апостольської Столиці у середу, 4 грудня 2019 р., під час вручення Нагороди Папських Академій. «Академія, у своїй власній сфері, є досвідом та моделлю синодальності. Це також сила євангелізації, яка належить сьогоденню Церкви та її місії (пор. Апостольське Напоумлення Evangelii gaudium, 83). А премія, якою я із задоволенням сьогодні нагороджую, призначена стати запрошення постійно вшановувати плідний зв’язок між Євангелією та культурою», – пише Папа.

XXIV Відкрите Засідання Папських Академії

Як пригадав Глава Католицької Церкви, XXIV Відкрите Засідання Папських Академії було організоване Папською Міжнародною Академією Маріології, що є однією із семи Папських Академій, яка цього року відзначає своє 60-річчя від дня заснування святим Іваном ХХІІІ 8 грудня 1959 р. При цій нагоді Папа висловив схвалення працею очільника Академії о. Стефано Чеккін та його співробітників за їхнє заповзяття у поширенні науки маріології та сприянні автентичній марійській набожності, порівнявши цю Академію із «Домом Марії», де Ісус зростав «мудрістю, літами й ласкою в Бога та людей» (Лк. 2, 52) і де Пресвята Богородиця навчає нас бути справжніми учнями Свого Сина.

Марія – шлях миру між культурами

Тема, що була обрана для цьогорічного Відкритого Засідання Папських Академій, «Марія – шлях миру між культурами», чудово підсумовує пройдений протягом 60 років шлях Папських Академій. Драматичний досвід двох світових воєн спонукав Пія ХІІ вказати на Внебовзяту Пресвяту Богородицю як на маяк миру для наляканого та занепокоєного людства. Згодом ІІ Ватиканський Собор вказав на Пречисту Діву Маріє як на зразок Церкви, “Вчительки людяності”, щоб служити найглибшим прагненням людського серця.

Як пригадав Папа Франциск, його попередник святий ПавлоVI підкреслив зв’язок між Пресвятої Богородицею та віруючим людом, зазначаючи, що сучасній людині, яка зазвичай перебуває у боротьбі між тривогою та надією, пригнічена усвідомленням своїх обмежень, перебуваючи під нападом власних надмірних бажань, душевно занепокоєна і розділена в своєму серці, стривожена думкою про смерть, пригноблена самотністю, в той час, як прагне до єднання, є здобиччю нудьги та смутку, Пресвята Діва Марія пропонує заспокійливий погляд та обнадійливе слово, вказуючи на перемогу надії над тривогою, єдності на самотністю, миру над збентеженням, радості і краси над нудьгою, вічних перспектив над тимчасовими, життя над смертю.

А святий Іван Павло ІІ спричинився до того, що Пресвята Богородиця стала причиною та натхненням для відновленої зустрічі й оновленого братерства як шляхів входу Церкви і світу в нове тисячоліття. Саме тому, він бажав, аби маріологія знайшла відповідне місце у богословській університетській формації та у науковому діалозі. Папа Венедикт XVI, у свою чергу, заохочував богословів до поглиблення стосунку між маріологією та богослов’ям Слова, що є надзвичайно корисним для духовного життя людини.

Папська Міжнародна Академія Маріології та вручення нагород

«Папська Міжнародна Академія Маріології супроводжувала Вчительський Уряд Церкви науковим пошуком та координуванням маріологічних студій», – пише далі Папа Франциск, підкреслюючи вклад Міжнародних Марійсько-Маріологічних Конгресів та співпраці з церковними і мирянськими академічними інституціями і центрами.

На закінчення, аби заохотити та посприяти майбутнім науковим пошукам у галузі богослов’я та маріології, Святіший Отець призначив нагороди Папських Академій двом науковцям, які своїми дослідженнями зробили вагомий внесок у розвиток марійських наук, а саме докторці Кармен Лопес Кальдерон та доктору Йонуцу Каталіну Блідару; а також Медаль Понтифікату Хорватському Інститутові Маріології.