Святіший Отець: парафія – це благословенне місце, куди приходять у пошуках любові
  • Пон, 27/03/2023 - 13:55

Приймаючи паломників із півночі Італії, Папа Франциск поділися кількома думками про важливість парафії в житті Церкви та про завдання парафіяльної спільноти.

 

«Закликаю вас прямувати вперед разом як брати і сестри, бо братерство робить людей більш вільними та щасливими», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись у суботу, 25 березня 2023 р., в залі Павла VI у Ватикані, з паломниками з парафій північноіталійського міста Ро. Папа сам розповів, що з теперішнім настоятелем однієї з громад він познайомився ще 2001 року, коли відвідував свою родичку. «Якийсь час тому я сказав отцю Мікєле, що хотів би познайомитися з вами, й сьогодні ви вдовольнили це бажання. Дякую вам, за те, що приїхали», – мовив він.

 

Світ не закінчується на нас

У своєму слові, відзначаючи той факт, що на зустріч прибули представники різних реалій з цих парафій, Святіший Отець наголосив на тому, що Церква – це тіло, що складається з багатьох членів, згуртовуючи людей різних поколінь, різного походження, з різними обдаруваннями. Закликаючи прочан до братерства, він підкреслив, що «світ не закінчується на нас». «Ми насправді відкриваємо світ, коли прямуємо вперед разом з іншими, день за днем. Ось чому парафія є важливою: бо вона є місцем, де в слідуванні за Ісусом відбувається зустріч, взаємне пізнання і збагачення», – сказав він.

 

Благословенне місце

Папа нагадав про те, що він також протягом шести років був парохом, і цей досвід досі зберігає в своєму серці. Він зізнався, що найбільше йому подобалися Святі Меси з дітьми. «Парафія – це благословенне місце, куди приходять, аби почуватися любленими. Той, хто стукає до дверей наших храмів і наших осередків, часто шукає в першу чергу привітну усмішку, розпростерті обійми, очі, що прагнути зустрічі та сповнені любов’ю», – сказав Святіший Отець, знову підкреслюючи, що негоже зачиняти двері парафії і проганяти того, хто прийшов, суворо дотримуючись розпорядків.

«Великим ворогом» на парафії Папа назвав плітки, які «вбивають». «Це чума, що руйнує парафії, руйнує сім’ї та багато інших речей», – наголосив він. Підсумовуючи, Святіший Отець подякував паломникам за те що вони своєю вірою та братерською любов’ю підтримують і зберігають духовну спадщину, залишену святими своєї землі, й у цьому контексті знову підкреслив важливість діалогу між поколіннями.