Святіший Отець провів у останню путь кардинала Проспера Ґрека
  • Птн, 03/01/2020 - 11:00

«Запевнення віри, яких він навчав інших, дали йому ясне усвідомлення того, що померти означає увійти в радість безміру Божої любові. Центральним виміром тривалого та діяльного життя кардинала Ґрека, крім того типового для ченця Ордену Августиніянців, будо вивчення та навчання богослов’я в повній вірності Вченню Церкви», – так кардинал Джованні Баттіста Ре, Віце-декан Колегії Кардиналів, підсумував життєвий шлях кардинала Проспера Ґрека, ОСА, який у понеділок, 31 грудня 2019 р., відійшов до вічності на 95-му році життя.

У четвер, 2 січня 2020 р., в базиліці Святого Петра відбулися похоронні богослуження. Святу Месу очолив Віце-декан Колегії Кардиналів, який під час проповіді нагадав про внесок покійного в діяльність Конгрегації Віровчення, Папської Біблійної Комісії та Папської Богословської Академії, як також його багаторічне викладання в римських папських університетах. Але поряд з «надзвичайною науковою та викладацькою діяльністю», як зауважив проповідник, він також постійно знаходив час для «інтенсивної душпастирської діяльності».

Папа: Дякую йому за зразкове свідчення

Наприкінці Святої Меси до учасників молитовного зібрання приєднався Папа Франциск, який звершив обряди обряди останнього прощання (Commendatio et Valedictio).

У телеграмі співчуття, надісланій на ім’я Генерального Настоятеля Ордену Святого Августина, Святіший Отець ствердив, що завжди відчував до покійного кардинала Проспера Ґрека «велику пошану за його особисте свідчення християнського та чернечого життя та за його зразкове служіння в справі формування нових поколінь, зокрема, священиків».

«Спогадуючи його тривале й компетентне служіння як викладача в різних римських університетах, як також служіння для Апостольської Столиці, підношу заупокійні молитви за те, щоби Господь прийняв його душу до вічного царства світла й миру», – читаємо в телеграмі, наприкінці якої Папа уділяє своє Апостольське благословення всім, хто оплакує його відхід.