Святіший Отець: важливо зберегти аудіовізуальні фонди Церкви
  • Втр, 02/05/2023 - 23:28

Папа Франциск скерував послання учасникам першого засідання наукового комітету Фундації «Аудіовізуальні пам’ятки католицтва», що ставить перед собою завдання збереження аудіовізуальної історичної спадщини Церкви.

 

Папа закликав усю церковну спільноту докладати зусилля для збереження аудіовізуальних історичних фондів Церкви. Про це йдеться у посланні до новоствореної Італійської Фундації MAC (Memorie Audiovisive del Cattolicesimo - Аудіовізуальні пам’ятки католицтва). У вівторок, 2 травня 2023 р., у Ватиканській Апостольській Бібліотеці відбулося перше засідання наукового комітету фундації, під час якого архиєпископ Вінченцо Дзані, Архіваріус і Бібліотекар Святої Римської Церкви й один із членів комітету, зачитав листа від Святішого Отця.

Зберегти «пам’ять зображень»

Наступник святого Петра зазначає, що завдання, які ставить перед собою новостворена фундація, «відповідають реально нагальній культурній справі для всієї Церкви». Він покликається на своє нещодавнє інтерв’ю, залишене монсеньйорові Даріо Віґано для його книги «Погляд – двері серця», в якому наголошував на важливості зусиль всієї церковної спільноти і Святого Престолу зокрема, спрямованих на те, щоби зберегти нашу «пам’ять у зображеннях». Адже аудіовізуальні джерела стали «центральними історичними слідами нашого нещодавнього минулого», однак, незважаючи на те, що це – нещодавня спадщина, «фонди є крихким спадком», що вимагає дбайливості, а «Католицька Церква вже, на жаль, втратила значну частину аудіовізуальної документації, що розповідає про її історію ХІХ-ХХ століття через недбалість і нестачу ресурсів та компетентності». Тому Папа схвалює народження такої фундації, що «ставить перед собою завдання повернення, збереження та цінування історичної аудіовізуальної спадщини та пов’язаної з нею документальної, що стосується католицтва».