Святіший Отець ввірив Європу Пресвятій Богородиці
  • Пон, 01/05/2023 - 11:25

Після Євхаристійного богослужіння, яке Папа Франциск у неділю, 30 квітня 2023 р., відслужив на площі Лайоша Кошута в Будапешті, ввірив Пресвятій Богородиці Європу.

 

Перед проказуванням молитви «Царице неба» в останню неділю квітня Папа ввірив Пресвятій Богородиці весь біль народів, які страждають від війни, згадавши і про мученицький український народ. "Богородице, влий у серця прагнення будувати прийдешнє надії, а не війни", - просив наступник св. Петра.

Оскільки це була остання велелюдна подія Апостольської подорожі в Угорщину, Святіший Отець подякував представникам влади, єпископам, священикам, богопосвяченим особам і всьому «любому угорському народові» за гостинність і за любов, «яку відчув цими днями». Він також скерував слова вдячності до всіх, хто прибув на цю зустріч здалеку, і всім тим, хто приклався до організації візиту. «Особлива згадка лине до хворих і похилих віком, до всіх, хто не зміг бути тут, до тих, хто почувається самотнім, хто загубив віру в Бога та надію в житті. Я близький до вас, молюся за вас і вас благословлю», – сказав Папа, вітаючи також дипломатичний корпус і представників інших конфесій.

В єдності за закликом Доброго Пастиря

«Дякую за вашу присутність і дякую за те, що в цій країні різні конфесії та релігії зустрічаються та взаємно підтримують одні одних», – вів далі Папа, цитуючи слова кардинала Ердьо, що тут «тисячу років живуть на східному кордоні західного християнства». «Це гарно, – мовив він, – коли кордони не є межами, що відокремлюють, але теренами контакту; коли віруючі в Христа ставлять на першому місці любов, яка єднає, а не історичні, культурні й релігійні відмінності, що розділяють. Нас об’єднує Євангеліє, і повертаючись туди, до джерел, подорож християн відбуватиметься згідно з волею Ісуса, Доброго Пастиря, Який хоче, що би були об’єднані в одній отарі».

Молитва до Цариці миру

«Тепер звертаємося до Богородиці. Їй, Magna Domina Hungarorum, (Великій Володарці Угорщини), Яку ви призиваєте як Царицю і Покровительку, ввіряю всіх угорців. І з цього великого міста і з цієї благородної країни хочу ввірити Її серцю віру та майбутнє всього Європейського континенту, про який я думав у ці дні, та особливо – справу миру», – сказав Папа, піднісши молитву:

«Пресвята Діво, зглянься над народами, які страждають. Поглянь, насамперед, на сусідній мученицький український народ і на російський народ, посвячені Тобі. Ти, що є Царицею миру, влий у серця людей та провідників народів прагнення будувати мир, давати молодим поколінням прийдешнє надії, а не війни, майбутнє, наповнене колисками, а не гробами, світ братів і сестер, а не стін. Дивимося на Тебе, Пресвята Божа Мати: після воскресіння Ісуса Ти супроводжувала перші кроки християнської спільноти, роблячи її витривалою та однодушною в молитві. Так Ти тримала віруючих разом, оберігаючи єдність своїм прикладом слухняності та служіння. Молимося до Тебе за Церкву в Європі, щоби вона наново віднайшла силу молитви, щоб наново відкрила в Тобі покору та слухняність, горіння свідчення та красу звіщення. Тобі ввіряємо цю Церкву й цю країну. Ти, що раділа своїм воскреслим Сином, наповни наші серця Його радістю».

«Дорогі браття й сестри, ось чого вам бажаю: поширювати Христову радість», – сказав Святіший Отець, подякувавши за ці дні та просячи молитися за нього.