«Святий Дух є бальзамом, який може вилікувати всі наші болі і рани», – Блаженніший Святослав на П’ятдесятницю
  • Пон, 13/06/2022 - 11:46

Нам так потрібно в умовах війни Утішителя! Святий Дух єдиний є тим бальзамом, який може вилікувати всі наші болі і рани. Тому ми сьогодні на колінах будемо Його прикликати як єдиного Утішителя в невтішних обставинах життя. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві у свято Зіслання Святого Духа.

Із Главою Церкви на Літургії співслужили куріальний єпископ Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ владика Степан Сус і духовенство Київської архиєпархії.

«Сьогодні Христова Церква святкує одне з найбільших християнських свят – свято П’ятдесятниці, Зіслання на апостолів третьої Божої особи – Духа Святого. Ми сьогодні святкуємо народження Церкви та її об’явлення світові», – зазначив у проповіді Предстоятель УГКЦ.

Проповідник пояснив, що це одне з найдавніших свят, старше навіть за Різдво Христове. Воно пов’язане з Пасхою, оскільки у Старому Завіті це було свято укладення Заповіту між Богом і Його обраним народом. Це було свято, у якому Бог дав своєму народові закон як дороговказ до повноти життя, як підказку мудрості, щоб знайти правильний вихід із безвихідних життєвих ситуацій.

«У день П’ятдесятниці завершується пасхальне таїнство Ісуса Христа у Його Тілі, Крові виливанням Духа Святого. Сьогодні звершується укладання Нового Заповіту з усім Божим творінням», – сказав архиєрей.

Глава УГКЦ звернув увагу на цікаві обставини події зішестя Святого Духа, адже вона цілковито змінює апостолів, оновлює сенс їхньої проповіді. З відокремлених від інших людей вони стають рибалками всіх.

Апостоли, каже він, стають тими, які народять у Дусі Святому Церкву Христову в різних куточках земної кулі. Саме вони підуть проповідувати Боже слово до різних народів, закладуть спільноти християн і поламають будь-які упередження, які існували чи існують між народами, культурами, націями, і почнуть скликати воєдино все те, що колись при вавилонській вежі розділилося.

«Тому свято П’ятдесятниці є святом кликання всіх людей до нової єдності силою і діянням Святого Духа», – підкреслив Отець і Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав запевнив, що той самий Святий Дух, який зійшов на апостолів, спочиває і діє сьогодні у Церкві Христовій, а Його присутність і дія є «внутрішнім, таїнственним та містичним змістом християнського, духовного життя».

Глава Церкви звернув увагу, що всі Таїнства у Церкві звершуються саме силою і діянням Святого Духа: «Саме силою і діянням Святого Духа у Таїнствах Хрещення і Миропомазання народжується нова людина у Христі; хліб на Тіло, а вино на Кров перетворюється у Пресвятій Євхаристії; у Сповіді молитва розрішення звільняє нас від гріхів; любов  об’єднує наречених у єдине ціле в Таїнстві Подружжя; отримуємо силу, щоб побороти недугу в Тайні Маслосвяття на зцілення душі тіла; диякон у священника чи священник на єпископа перетворюється в Тайні Священства».

«Щоразу, коли ви просите благословення, ви просите благодаті Святого Духа», – підкреслив проповідник.

Глава УГКЦ зазначив, що нам сьогодні доводиться святкувати в особливих обставинах війни, яка, за його словами, «обнулила всі людські стосунки». На його переконання, нам дуже потрібно в умовах війни Утішителя.

«Тому ми сьогодні просимо: Духу Святий, прийди, обнови нас, подай сили, навчи нас бути носіями правди. Духу Святий, Ти є Духом істини, дай нам силу сказати правду, про ту правду України, як колись говорив наш великий Кобзар, щоб "на весь світ почули, що діялося в Україні, за що погибала, за що слава козацькая на всім світі стала"», – сказав Отець і Глава УГКЦ, процитувавши поезію Тараса Шевченка.

«Нехай Дух Святий зробить усіх нас духоносними учнями нашого Спасителя. Нехай зійде в наше особисте серце, розтопить нашу закам’янілість, напише свій Божий закон істини життя в нашому серці. Нехай буде оживленим, освяченим кожне місце, де ми з вами перебуватимемо, нехай відроджується все, чого будемо торкатися нашими думками, мріями, нашими руками, нашим ділами. Нехай Дух Святий зійде сьогодні на Україну, утре наші сльози і обновить лице української землі», – побажав Блаженніший Святослав.

Одразу після Божественної Літургії Блаженніший Святослав відслужив Вечірню з коліноприклонними молитвами.