Святий Франциск Сальський – покровитель журналістів
  • Срд, 06/06/2018 - 13:23

День журналіста щорічно відзначається в Україні 6 червня відповідно до указу Президента України від 25.05.1994 - в день прийняття Спілки журналістів України в 1992 році в Міжнародну федерацію журналістів.

День журналіста - це не тільки професійне свято працівників засобів масової інформації. Це свято загальнонародне, тому що важко уявити сучасне суспільство без інформації, без засобів її передачі, без професійного погляду на події і факти нашого життя.

Не є далекою ця професія й для Церкви. Так, св. Франциск Сальський вже віддавна вважається покровителем журналістів.

Франциск народився 21 вересня 1567 в родовому замку Саль у Савойї і був найстаршим з шести (за іншими джерелами – з 13-ти) дітей у шляхетній сім’ї, яка мала родинні зв’язки із герцогами Савойськими.

Отримав глибоке релігійне домашнє виховання. Визначальну роль у цьому вихованні, поряд з нянькою і домашнім капеланом, зіграла його мати Франсуаза з роду сеньйорів де Сіонназ (Sionnaz), якій на момент заміжжя було 15 років, а її чоловікові, сеньйору де Саль і де Буазо – 45.

За рік до народження свого первістка Франсуаза молилася Господу про дарування їй сина і обіцяла присвятити його Богові. Вона не тільки займалася вихованням своїх дітей, але також вела весь будинок, керувала господарством і слугами. Франсуаза вміла знаходити час на все, була дуже працелюбна, послідовна, спокійна і турботлива.

Приклад матері виявився для Франциска зразком, який він пропонував для наслідування людям, що живуть в миру, щоби навіть серед численних обов’язків і занять вони вміли з’єднуватися з Богом.

У 1573 р., шестирічною дитиною, Франциск розпочав навчання в коледжі в Ля-Рош-сюр-Форон, а через 2 роки пішов до коледжу в Аннесі, де провів 3 роки. У цей період він прийняв перше Святе Причастя і таїнство Миропомазання.

Уже в 11 років, відповідно до тодішнім звичаєм, він прийняв знак приналежності до духовного сану, а коли йому ледь виповнилося 15 років, відправився в Париж, щоб навчатися в тамтешньому знаменитому університеті. Крім того, в єзуїтському коледжі він вивчав класичну літературу і мови.

Під час навчання його охопили сумніви у власному спасінні, в тому, чи не призначений він для вічної загибелі? Адже це був час поширення у Франції вчення Кальвіна. Душевний спокій Франциск знайшов тільки тоді, коли безроздільно довірив себе опіці Матері Божої. Це сталося в церкві св. Стефана перед чудотворним образом Пресвятої Діви. Під час молитви до Неї Франциск раптово відчув, що всі сумніви його залишили. Тоді він приніс Їй обітницю чистоти і присвятив себе Її служінню. Одночасно з цим він вів глибоку молитовне життя, поєднуються зі строгим покаянням.

У Сорбонні Франциск вивчав богослов’я і Святе Письмо. Для кращого осягнення біблійних текстів він вивчив також єврейську і грецьку мови.

Підкоряючись волі батька, який бажав для нього адміністративної кар’єри, Франциск вирушив у Падую для вивчення права, де отримав ступінь доктора. Після завершення навчання в Падуї він відправився в Лорето, де приніс обітницю вічної чистоти, а потім здійснив паломництво до Риму.

Коли він повернувся додому, у батька вже був готовий план щодо його подальшої долі: він збирався визначити його в сенат Шамбері як адвоката і юриста, а також підібрав йому в наречені багату спадкоємицю.

Однак Франциск. незважаючи на велике незадоволення батька, рішуче відкинув обидві ці пропозиції, і звернувся до місцевого єпископа з проханням про рукоположення у священство, яке і отримав в 1593 р. зі згоди батька. Відразу за тим Франциск був призначений на високу церковну посаду, і це примирило батька з вибором сина.

Черезрік Франциск з дозволу єпископа відправився в якості місіонера в округ Шабле, район Швейцарії, за рік до того приєднаний до Савойї, щоб зміцнити у вірі тамтешніх католиків і  повернути в лоно Церкви тих, хто відпав від неї, перейшовши в кальвінізм.

Тут Франциску доводилося долати значні труднощі, мандруючи по високогірних альпійським стежках і забираючись на висоту до 4000 м, а одного разу ледве зумів врятуватися від зграї вовків. Він відвідував віддалені села і хутори, і володіючи даром спілкуватися з простими людьми, вмів їх переконувати, прикрашуючи свою промову добрим гумором. На кам’яних брилах він розміщував плакати, за допомогою яких роз’яснював істини віри.

Ймовірно, саме тому Церква проголосила св. Франциска Сальського покровителем журналістів. Серед його чеснот виділялася надзвичайна лагідність. По природі він був імпульсивним і запальним, проте в результаті багаторічної роботи над собою зумів придбати стільки м’якості і доброти, що його порівнювали з Самим Христом.

В епоху фанатизму і запеклих суперечок Франциск виявляв виняткову стриманість і лагідність. Його ввічливість і такт здобули йому титул «світської людини серед святих». У спілкуванні з людьми він дотримувався принципу: «На крапельку меду злітається більше мух, ніж на бочку оцту». Чинячи так, він навернув до Церкви 70000 заблуканих душ.

Не дивно, що противники двічі робили замах на його життя, на щастя, безуспішно.

У своєму апостольському завзятті Франциск доходив до того, що переодягненим пробирався до Женеви, оплоту кальвіністів, і наносив візит їх главі, Теодору Безу, намагаючись його повернути в лоно Церкви. Такі візити він повторював тричі, хоча й без конкретних результатів. Після 4-х років апостольської роботи Папа Климент VIII призначив Франциска  правлячим єпископом Женевським.

На новій посаді Франциск відразу ж енергійно взявся за справу. Почав він з того, що відвідав 450 парафій своєї єпархії, розташованої здебільшого в Альпах. Невпинно проповідував, сповідав, викладав святі таїнства, розмовляв зі священиками, безпосередньо спілкувався з вірними. Відвідував також монастирі.
Твори святого відрізняються прекрасною мовою і стилем, що до сьогоднішнього дня вважаються класикою французької літератури. Найбільш відомі з них це «Співбесіди», «Філотео або Керівництво до благочестивого життя» , «Теотой або Трактат про Божу любов» . Збереглося також біля. 1000 його послань.

В іконографії св. Франциск Сальський зображується в єпископському або понтіфікальних вбранні з митрою на голові. Його атрибути: палаюча куля, книга, перо, а також лежаче на долоні серце, уражену стрілою і оточене терновим вінцем.

Молитва до св. Франциска Сальського. Святий Франциску Сальський, покровителю журналістів, будь для них взірцем i заступником. Випроси їм у Бога вірності принципам журналістської етики,щоб, передаючи інформацію, вони керувалися благом кожної людини.Нехай возлюблять правду, а не кар’єру; нехай шукають правди, а не сенсації. Нехай прямують до правди не ціною брехні та матеріального прибутку.
Нехай кожен журналіст буде слугою Правди. Амінь.

Отже, дякуємо нашим святим заступникам і продовжуємо нести Слово, керуючись благом кожної людини, возлюбивши правду, а не кар’єру та виявляючи доброзичливість і терпіння до всіх душ, яких зустрічаємо!

Святі Кларо, Ісідоре та Франциску Сальський, моліться за нас!