Святий Престіл: етичний алгоритм для штучного інтелекту
  • Чтв, 27/02/2020 - 16:43

«Добрий алгоритм. Штучний інтелект: етика, закон, здоров'я», – це тема пленарної асамблеї Папської академії життя. Вона закінчиться підписанням спільного «Римського етичного заклику».

Підписи під документом поставлять керівники Microsoft та IBM. Очікується присутність голови Європарламенту Давида Сассолі та гендиректора ФАО Цуй Дун'юйя.

Святий Престіл усвідомлює, що сьогодні світ стикається з четвертою промисловою революцією, пов'язаною з поширенням нової форми технології: штучного інтелекту, – наголосив 25 лютого 2020 р. під час презентації форуму у Ватикані академік Папської академії о. Паоло Бенанці.

Якщо машина заміняє людину при прийнятті рішень, треба поставити питання про критерії. Якщо вибір робить людина, вона усвідомлює глибоку і радикальну кваліфікацію своїх дій – добро і зло. Характерна людині етика робить нас унікальними і ґрунтується на цінностях. Машина також вибирає значення, але вони є цифровими значеннями даних, – зауважив ватиканський науковець.

«Якщо ми хочемо, щоб машина підтримувала людину і загальне благо, ніколи не замінюючи собою людську істоту, то алгоритми повинні містити етичні, а не тільки цифрові значення», – переконаний о. Бенанці.

Він пояснив, що, в принципі, треба навчитися відображати етичні значення через числові значення, які живлять алгоритм. Практично «етика повинна заражати інформаційні технології».

«Потрібен етичний алгоритм: спосіб, що допомагає зробити обчислювальну оцінку добра і зла. Тільки так ми зможемо створити машини, які можуть стати інструментом гуманізації світу. Ми повинні кодифікувати етичні принципи і норми зрозумілою і зручною машині мовою. Для штучного інтелекту ця революція веде до справжнього розвитку. Настав час подумати про етичний алгоритм», – заявив академік.

«Римський етичний заклик», який підпишуть 28 лютого 2020 р., є важливим кроком у цьому напрямку. Два основних виробника штучного інтелекту – IBM і Microsoft, разом з Папською академією життя підпишуть звернення, щоб етичні принципи були присутні в таких продуктах. Святий Престіл розраховує на те, що підписання заклику розпочне створення руху, який залучить людей, об'єднаних переконанням, що етичний вибір, правові парадигми і адекватні освітні дії допоможуть громадянському суспільству гідно зустріти новий етап розвитку.