Святий Престіл збирає експертів у сфері штучного інтелекту
  • Пон, 20/01/2020 - 14:09

Глава Microsoft Бред Сміт, виконавчий віце-голова IBM Джон Келлі III, голова Європарламенту Давид Сассолі, гендиректор ФАО Цуй Дун'юй приїдуть на ватиканський форум: "За гуманістичний штучний інтелект".

В рамках зустрічі корпорації Microsoft і IBM, представлені на найвищому рівні, підпишуть спільний "Етичний заклик" (Call for Ethics). Мета документу - допомогти компаніям оцінити вплив технологій, пов'язаних зі штучним інтелектом, в розумінні передбачуваних ризиків, а також в розробці способів регулювання, в тому числі на освітньому рівні.

З цього приводу голова Папської академії захисту життя, Архиєпископ Вінченцо Палья заявив: "Ми працюємо в цій сфері тому, що з розвитком штучного інтелекту виникає небезпека: доступ та обробка можуть стати прерогативою великих економічних холдингів, систем громадської безпеки, а також керівних політиків. Іншими словами, на карту поставлено рівноправність в пошуку інформації та в підтримці контактів з іншими людьми, - коли складні послуги будуть автоматично відніматися у тих, хто не належить до привілейованих груп або не володіє спеціальними навичками".

Форум відбудеться 28 лютого 2020 року. Він стане підсумком роботи наукового семінару, який пройде в Римі 26 і 27 лютого на тему "Добрий алгоритм. Штучний інтелект: етика, закон, здоров'я».

Це не перший захід під егідою Святого Престолу, присвячений штучному інтелекту. З 26 по 28 вересня 2019 року в Ватикані, з ініціативи дикастерій зі служіння цілісного розвитку людини і Папської ради з культури, проходив міжнародний семінар на тему "Спільне добро в цифрову епоху".

Представники різних сфер науки, політики, економіки намагалися відповісти на питання: Яким чином штучний інтелект та робототехніка змінюють життя? У чому благословення і прокляття цифрових технологій? В яких випадках технічний прогрес служить окремим особам, а в яких - всьому людству?

Дорожньою картою в дискусіях була енцикліка Франциска "Laudato si". У ній Папа попереджав: "Сьогодні технократична парадигма стала настільки домінуючою, що дуже важко не скористатися її потенціалом, а ще важче піддатися її логіці".

На думку Святого Престолу, щоб зрозуміти, що в контексті розвитку цифрових технологій можна називати загальним благом, потрібен міждисциплінарний обмін поглядами, з особливим укладом філософії і теології. Саме з цієї причини у Ватикані регулярно проводяться форуми, присвячені впливу нових технологій на життя.