Святий Престол: не залишатися байдужими до гуманітарних катастроф
  • Чтв, 25/07/2019 - 12:05
Виступаючи під час дебатів Ради Безпеки ООН, присвячених ситуації на Близькому Сході, архиєпископ Бернардіто Ауза вказав на важливість відновлення ізраїльсько-палестинських переговорів, пригадавши про гуманітарну кризу в Сирії та Ємені, та закликав припинити торгівлю зброєю.

У вівторок, 23 липня 2019 р., Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку архиєпископ Бернардіто Ауза виступив під час відкритих дебатів Ради Безпеки ООН на тему «Близький Схід і Палестинське питання».

Подолати атмосферу недовіри

Посилаючись на нещодавню заяву Спеціального координатора ООН з мирного процесу на Близькому Сході Ніколая Младенова про небезпечну ескалацію насилля в Газі та про постійні конфлікти на Західному березі річки Йордану, архиєпископ Ауза наголосив, що брак взаєморозуміння між обома сторонами, а також внутрішні поділи породжують атмосферу недовіри.  

За його словами, ця відсутність довіри, яку «підживлює небезпечна риторика й екстремістська ідеологія», може, на жаль, швидко перерости в насильницькі акти, які наражають на ризик життя невинних палестинців та ізраїльтян і негативно впливають на ввесь регіон.

Підтримка палестинських біженців

Підкреслюючи необхідність конкретних дій, ватиканський дипломат зазначив, що завдяки фінансовій підтримці з боку Агентства ООН з питань підтримки та працевлаштування палестинських біженців на Близькому Сході (UNRWA), міжнародна спільнота й надалі забезпечує палестинським біженцям доступ до навчання, охорони здоров’я та інших основних послуг для того, аби ситуація не стала нестерпною. Доповідач вказав на високий рівень безробіття й обмежені перспективи для молодих поколінь, а також на зростаючу нестачу харчів та води.

Відновити переговори

Представник Святого Престолу при ООН наголосив, що гуманітарна та економічна допомога є життєво важливими для створення умов для переговорів, але, незважаючи на це, вони не можуть замінити самих переговорів. 

“ Політична воля й конструктивний діалог, – додав він, – необхідні для створення умов для тривалого миру та всебічного й сталого вирішення. Важливим внеском, який держави-члени можуть зробити в цей час, є заохочення сторін повернутися до столу переговорів і надати їм простір та ресурси для того, аби вони, пліч-о-пліч, взяли участь у діалозі як будівничі свого мирного майбутнього. ”

Гуманітарна криза в Сирії

Архиєпископ Ауза підкреслив, що обговорюючи проблеми Близького Сходу, не можна оминути увагою досі нестабільні регіони в Сирії, де існує високий ризик погіршення гуманітарної кризи. «Ми не можемо бути глухими на волання тих, що не мають їжі, медичного догляду й шкіл, чи на волання сиріт, вдів і поранених», – наголосив він. У цьому контексті доповідач пригадав лист Святішого Отця до Президента Асада, в якому Папа висловив глибоке занепокоєння гуманітарною ситуацією в Сирії.

Ємен: припинити продавати зброю

Ватиканський дипломат згадав також про погіршення гуманітарної ситуації в Ємені, вказуючи на важливість прийняття резолюції Ради Безпеки ООН 15 липня 2019 р. про відновлення місії ООН на підтримку договору про Ходейд, як необхідного кроку для забезпечення припинення вогню та доступу до засобів життєвої необхідності.

Архиєпископ Бернардіто Ауза наголосив також на необхідності бути послідовними:

“ Як можна робити красномовні заклики до миру на Близькому Сході й навіть долучатися до гуманітарної допомоги – зазначив він, – дозволяючи, одночасно, продаж зброї в цьому регіоні? ”

Паростки надії в Іраку

Згадуючи про Ірак, населення якого стало жертвою страшних злочинів з боку так званої Ісламської держави Іраку та Леванту (ІДІЛ), доповідач зазначив, що з’явилися паростки надії, бо «країна прямує шляхом примирення й відбудови». Він підкреслив важливість того, аби «міжнародна спільнота й надалі підтримувала та шукала будь-які можливості для переговорів і мирного вирішення теперішньої кризи в регіоні Перської затоки».

Поширювати культуру толерантності

Цитуючи на завершення «Документ про загальнолюдське братерство задля світового миру та спільного співжиття», Представник Святого Престолу при ООН наголосив, що тепер, більше ніж будь-коли, потрібно сприяти «діалогові задля культури толерантності, прийняття інших та мирного співжиття, що може привести до вагомого зменшення багатьох економічних, соціальних, політичних та екологічних проблем, які тяжіють над великою частиною людства».