Святий Престол: Односторонні дії - загроза для миру на Близькому Сході
  • Чтв, 02/07/2020 - 12:22

Ватикан закликає не вдаватися до односторонніх дій, що несуть загрозу делікатній ситуації у Святій Землі, заохочуючи до відновлення безпосереднього діалогу між Ізраїлем і Палестинською державою.

У Ватикані повідомлено про те, що Державний Сектретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін 30 червня 2020 р. зустрівся з Послами Сполучених Штатів Америки та Ізраїлю, щоби висловити стурбованість Святого Престолу можливими односторонніми діями, що можуть створити додаткову загрозу для пошуків миру між ізраїльтянами та палестинцями та для делікатної ситуації на Близькому Сході.

Посилаючись на заяви від 20 листопада 2019 та 20 травня 2020, в комюніке Ватиканського прес-центру зазначається, що Святий Престол наголошує на тому, що Ізраїльська держава та Палестинська держава мають право на існування та на життя в мирі й безпеці в рамках міжнародно визнаних кордонів. Тому вона звертається із закликом до всіх сторін докладати зусилля для відновлення безпосередніх переговорів на основі резолюцій ООН, полегшуючи впровадження заходів, що сприятимуть відновленню взаємної довіри та матимуть мужність «сказати “так” зустрічі та “ні” – протистоянню, “так” – діалогові та “ні” – насильству, “так” – переговорам і “ні” – ворожості, “так” – пошані сторін і “ні” – провокаціям, “так” – щирості та “ні” – дволичності», – до чого закликав Папа Франциск під час молитви за мир у Святій Землі, що відбулася у Ватиканських садах 8 червня 2014.