Святий Престол в ОБСЄ про загрози корупції в контексті пандемії
  • Втр, 16/06/2020 - 10:45

Посилаючись на заклик Папи Франциска «докладати конкретні зусилля для протидії ракові корупції в різних її формах», ватиканська делегація при ОБСЄ представила бачення про загрози корупції в ситуації, що склалася в світі.

Прозорість, чесність, довіра між інституціями та громадянами. Такими є засоби боротьби з корупцією, зростання якої загрожує в контексті пандемії коронавірусу. Із пересторогою та закликом до доброго управління до урядів країн-членів ОБСЄ звернулася делегація Святого Престолу при цій міжнародній організації, виступаючи під час підготовчої відеоконференції в рамках приготування 28-го Форуму ОБСЄ з питань економіки та довкілля на тему: «Сприяти безпеці, стабільності та економічному зростанню, запобігаючи та подолуючи корупцію шляхом інноваційних засобів, збільшення прозорості та диждиталізації».

У заяві ватиканської делегації, очолюваної монсеньйором Янушем Урбаньчиком, зазначається, що через пандемію Covid-19 ми стали свідками «відчутних соціальних, економічних і екологічних змін», які вимагають «більшої уважності на особистому, національному й міжнародному рівнях до боротьби з корупцією», що представляє велику загрозу, оскільки «породжує нестабільність та поширюється на багато вимірів економічного та людського життя».

Загроза для гідності

Представництво Святого Престолу при ОБСЄ стверджує, що корупція, «будучи однією з ран, які найбільше роздирають суспільство», завдає серйозної шкоди як з економічної, так і з моральної точки зору. Вона «створює ілюзію легкого й швидкого заробітку», але в дійсності, «підважуючи взаємну довіру», притемнює прозорість і ставить під сумнів вірогідність всієї юридичної та соціальної системи.

В цьому контексті наводяться слова Папи Франциска, сказані в березні 2019 року під час аудієнції у Ватикані для представників Рахункової палати: «Корупція принижує гідність індивіда та розбиває всі добрі та прекрасні ідеали. Суспільство в своїй цілості покликане докладати конкретні зусилля для протидії ракові корупції в різних її формах».

Обов’язки інституцій

В заяві зазначається, що на особах, які працюють в органах влади, лежить «критичний обов’язок діяти прозоро й чесно, сприяючи стосункам довіри між громадянами та інституціями». Адже падіння довіри є «одним із найсерйозніших проявів кризи демократії».

Водночас, ватиканські дипломати стверджують, що усвідомлюють той факт, що перед обличчям «безпрецедентної кризи в охороні здоров’я пріоритетом урядів, очевидно, є дбання про захист здоров’я та безпеку». Однак, саме заходи протидії вірусові та відповідь на його наслідки може стати полем для корупційних дій, тож у цей період пандемії «слід залишатися пильними».

Виклик і шанс

Врешті, представництво Святого Престолу звертає увагу на те, що не зважаючи на те, що da Covid-19 став викликом для всієї міжнародної спільноти, ситуація, що склалася, може також стати дійсною нагодою для шукання інноваційних рішень в протидії корупції. З цього випливає побажання, аби ці рішення не були «такими, що вносять поділи, політизованими чи частковими, але в дійсності шукали спільне добро та цілісний розвиток усіх».