Святий Престол в ОБСЄ: захист дітей починається з підтримки сім’ї
  • Срд, 20/07/2022 - 16:42

Постійне представництво Святого Престолу при ОБСЄ виступило із заявою під час третьої додаткової зустрічі на тему захисту жертв торгівлі людьми, наголосивши на необхідності оновлення профільного законодавства та на необхідності захищати інтереси дітей шляхом політики, що забезпечуватиме сім’ї першочерговими засобами.

«Міжнародні конвенції, регіональні директиви, регламенти й численні міжнародні закони підкреслюють необхідність захистити неповнолітніх та захистити “вищі інтереси дітей”. На жаль, всього цього досі не достатньо, щоби захистити дітей від того, щоб вони стали жертвами торгівлі людьми», – йдеться у заяві постійного представництва Святого Престолу при ОБСЄ, що брало участь у третій додатковій зустрічі на тему захисту жертв торгівлі людьми, що 18 липня 2022 р. відбувалася у Відні.

Підтримка сім’ї

Ватиканські дипломати нагадують слова Папи Франциска про необхідність гарантувати спокійне дитинство, що дає змогу дітям з довірою дивитися на життя та у майбутнє. З цього випливає зауваження, що захист дітей вимагає, насамперед, «підсилення сім’ї». Це вказує на потребу політики та програм, які надаватимуть сім’ям першочергові засоби, що даватимуть їм змогу захистити та виховати своїх дітей, як от медичну допомогу, гідне помешкання, можливості для освіти.

Оновлення законодавства

Постійна місія Святого Престолу при ОБСЄ стверджує необхідність того, щоби «міжнародне та національне законодавство, включаючи законодавство проти торгівлі людьми, постійно оновлювалося, з метою гарантування того, що захист дітей від сексуальних і трудових зловживань буде постійним, комплексним і дієвим». Йдеться також про те, що механізми захисту «повинні брати до уваги різні обставини, в яких поширюється торгівля людьми, від захисту дітей у цифровому світі до наслідків війн та мігрантських маршрутів».

Водночас, ватиканські дипломати наголошують на тому, що оцінка потреб дітей, як також будь-які дії з метою гарантувати їм безпеку, «не може відбуватися без шанування першочергових і невід’ємних прав батьків». Незамінна роль сім’ї повинна бути «першочерговим аргументом в тому, що стосується всіх рішень, які мають фундаментальний вплив на життя дитини».