Святий Рік: відновлення Комісії в справах свідків віри
  • Чтв, 06/10/2022 - 21:42

Комісія, яка діяла під час Святого Року 2000, висвітлюючи геройське свідчення чеснот людей, які не були канонізовані Церквою, відновлюється з огляду на Святий Рік 2025 і діятиме при Дикастерії в справах визнання святих.

Під час міжнародної конференції на тему «Святість сьогодні», яка від 3 до 6 жовтня 2022 р. відбувалася у Ватикані, кардинал Марчелло Семераро, Префект Дикастерії в справах визнання святих, повідомив про те, що Папа Франциск, у рамках приготування до Святого Року 2025, розпорядився відновити діяльність Комісії в справах свідків віри, яка за бажанням святого Івана Павла ІІ діяла з нагоди Великого Ювілею 2000.

В інтерв’ю для Радіо Ватикану - Vatican News кардинал Семераро нагадав, що Папа Войтила хотів, аби під час відзначення Святого Року на порозі нового тисячоліття були висвітлені також ті постаті, що хоч і не були канонізованими, але в промовистий спосіб засвідчили свою віру. Завдання було доручене Спільноті святого Егідія, яка приготувала перелік осіб із біографічними довідками, які промовляють до всього християнського світу, не лише католицького. Діяльність комісії була обмежена Великим Ювілеєм 2000. «Папа Франциск сказав відновити цю Комісію, але цього разу не прив’язуючи її до особливої нагоди, але пов’язавши її з діяльністю Дикастерії в справах визнання святих», – розповів Префект, підкресливши, що йде мова про постійну комісію.

Відповідаючи на запитання про те, хто є тими «свідками віри», кардинал Семераро зазначив, що йому відразу спадає на думку постать богослова та пастора Дітріха Бонгеффера, вбитого через те, що виступав проти нацизму. «Церква не проголошує його мучеником, бо він не був католиком. Але це видатна постать з точки зору християнського свідчення. Таких як Бонгеффер є багато. Святість не завжди безпосередньо кидається у вічі. Наше служіння полягає в тому, щоби висвітлювати її», – сказав Префект Дикастерії в справах визнання святих, наголошуючи на необхідності показувати, що святість не є далекою дійсністю, а покликанням, яке стосується всіх.