Святий Йосиф – приклад прийняття дійсності й турботи про інших
  • Втр, 12/10/2021 - 18:11

В інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News з нагоди Року святого Йосифа кардинал Луїс Антоніо Таґле пригадує про Апостольський лист Папи Франциска Patris corde, в якому Обручник Діви Марії постає як людина, здатна приймати дійсність такою, якою вона є, намагаючись зрозуміти, що він може змінити.

Почитання святого Йосифа вчить «мужності залишатися в тіні», особливо, коли ми переконані, що маємо рацію. На цьому наголосив кардинал Луїс Антоніо Таґле, Префект Конгрегації Євангелізації народів, у своєму інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News з нагоди Року святого Йосифа, що триває від 8 грудня 2020 р. до 8 грудня 2021 року. Ділячись своїми думками про значення цього спеціального року, кардинал Таґле висловив сподівання, що всі охрищені наслідуватимуть Обручника Йосифа в уважності до голосу Бога та в довір’ї до Його проводу, особливо, в незрозумілі моменти життя. Цей святий, за словами ієрарха, вчить також бути «добрим управителем, опікуном, хранителем людей, яких Бог нам довіряє».

Приймати дійсність такою, якою вона є

Рік святого Йосифа був проголошений у 8 грудня 2020 р., у день публікації Апостольського листа Patris corde, яким Папа Франциск спогадував 150-річчя проголошення Обручника Діви Марії покровителем Вселенської Церкви. Таке рішення прийняв блаженний Пій IX декретом Quemadmodum Deus, підписаним 8 грудня 1870 року. Префект Конгрегації Євангелізації народів зазначив, що цей документ представляє святого Йосифа як людину, яка приймає дійсність. «Прийняти дійсність, – пояснив він, – не означає бути пасивним або просто бути толерантним до чогось. Він приймає дійсність такою, якою вона є, він живе цією дійсністю і намагається зрозуміти, що Бог хоче, щоб він зробив, аби змінити цю дійсність. Іноді наша спокуса полягає в тому, що ми не приймаємо дійсність, живемо в минулому, яке ми ідеалізували. Або живемо в утопії, якої ще немає. Тому ми не знаємо, як змінити сьогодення. Але святий Йосиф, як зазначається у цьому документі, прийняв дійсність і в цьому прийнятті почув Боже слово і мужньо діяв, щоб змінити цю дійсність».

Мовчання – наймогутніша промова

В сьогоднішньому світі нам здається, що ми маємо рацію лише тоді, коли говоримо і коли в розмові за нами останнє слово. Але святий Йосиф показує свою силу, залишаючись у мовчанні, в тіні. Кардинал Таґле зазначив, що в Євангеліях не записано жодного слова святого Обручника Діви Марії, але він зберігав Боже слово у своєму мовчанні. «У його мовчанні промовляє Христос, – зауважив префект. – Він врятував Боже Слово від тих, хто хотів Його вбити і змусити мовчати». Іноді мовчання, як зауважив очільник Конгрегації Євангелізації народів, є наймогутнішою промовою. Цього навчав Христос своєю поведінкою, коли Його засудили і привели до Пилата. В Його мовчанні була викрита корумпована система правосуддя.

Прямувати разом за прикладом святого Йосифа

В контексті того, що в суботу, 9 жовтня, розпочався перший етап синодального процесу, який триватиме до 2023 року, кардинал Таґле підкреслив, що святий Йосиф вчить нас, як потрібно прямувати разом. «Прямуючи небезпечними дорогами з Марією та Ісусом, – пояснив ієрарх, – він керувався вказівкою Божого ангела. Цей шлях означає захист, турботу. Ми сподіваємось, що під час синодального процесу ми зможемо розвинути цю здатність любити Христа, любити Церкву. І навіть якщо ми маємо якість зауваження, які не завжди є позитивними, ми повинні робити це задля турботи, любові, щоб звіщати та зберегти Христове ім’я».

Мужність залишатися у тіні

На завершення Префект Конгрегації Євангелізації народів розповів про своє набоженство до святого Йосифа. Він зазначив, що молиться до цього святого кожного разу, коли не знає, що робити, просячи його опіки. Але найбільше в цьому святому його вражає мужність залишатися в тіні. Бо для цього справді потрібна мужність, особливо, коли ми переконані, що маємо рацію і хочемо, щоб інші прийняли наші ідеї. Але тоді, як підкреслив кардинал, потрібно «очистити свої наміри» і запитати себе, чи ми бажаємо захистити себе, чи спільне добро. «Якщо не йдеться про добро інших, – підкреслив він, – то варто бути в тіні і дозволити Богові та Божому ангелу творити Його чудеса».