Святий Юрій – Небесний покровитель Папи: перемагати лукавого молитвою
  • Втр, 23/04/2019 - 13:15

Папа в ці дні отримує не лише великодні, але й особисті побажання з усіх куточків світу.

 

Сьогодні, 23 квітня, коли за новим календарним стилем вшановується пам’ять святого мученика Юрія, припадають його іменини, адже ім’я «Франциск» кардинал Хорхе Маріо Берґольйо взяв уже після вибору на Наступника святого апостола Петра. Його хресне ім’я – «Хорхе»: саме так ім’я «Юрій» звучить іспанською мовою.

Святого мученика Юрія вшановує Церква Сходу й Заходу. Його найчастіше зображають як воїна, який перемагає дракона, що символізує боротьбу добра проти зла, яку повинна вести кожна людина, якщо хоче бути вірною Христові. Святкування іменин у християнській традиції є спонукою приглянутися до прикладу Небесного покровителя в житті того, хто носить його ім’я.

У своїх висловлюваннях, чи в проповідях, чи в катехизах, або ж в інтерв’ю та закликах, Святіший Отець неодноразово підкреслював що отой лукавий, про звільнення від якого просимо в молитві «Отче наш», не є чимось абстрактним, але – особою, «Великим Обвинувачем», який намагається скомпрометувати нашу Матір – святу Церкву.

Боротися з ним слід за прикладом Ісуса, а засобами в цій боротьбі є, насамперед, молитва, піст і покута. Це й спонукало Папу закликати всю Церкву протягом місяця жовтня минулого року молитися на вервиці за Церкву. Під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» 11 вересня 2018 р., він наголошував, що молитва – це сильна зброя проти диявола, «великого обвинувача», «що блукає світом, шукаючи, кого б звинуватити». Тільки молитва може його перемогти.

Складаємо Папі Францискові щирі побажання дарів Святого Духа для якнайкращого сповнення нелегкого служіння «утверджувати братів у вірі» – доручення, даного Спасителем святому Петрові та його наступникам під час прощання з апостолами у контексті пасхальних подій. Саме про молитву він просить всіх, з ким зустрічається при різних нагодах.