Святкування Різдва Христового в один день: це можливе?
  • Суб, 24/12/2016 - 15:47

Питання святкування Різдва Христового в один день для Церкви Христової є досить непростим і, останніми роками, в грудневі дні сильно загострюється. Реально дивлячись на минуле, мусимо визнати, що наші попередники, які жили за юліанським календарем, запровадженим 45 року перед Христом Юлієм Цезарем, на той час вважали свій календар точним. У перших століттях Церква взяла цей календар за основу для всіх християнських свят. Саме тоді було встановлено святкувати Різдво Христове 25 грудня. Цей календар мав певні неточності і за півтори тисячі років він відставав на 10 днів, що і стало причиною введення в 1582 році так званого «григоріанського» календаря. Світ прийняв цю зміну, проте окремі церкви деяких країн чи, краще сказати, підпорядкувань її не прийняли, що і стало причиною того, що святкування відбуваються в різні дні. Звичайно, для багатьох людей ці відмінності не є зрозумілі і, чисто по-людськи, вони прагнуть святкувати Різдво Христове з цілим світом.

          Блаженніший Святослав сказав минулого року так: «Ми повинні прямувати до того, щоб святкувати Різдво та інші нерухомі свята за точнішим григоріанським календарем – так, як це зараз роблять не тільки католики, але й більшість православних церков світу. Це питання має не так догматичний, як дисциплінарний зміст».

Дивлячись реально на життя і не входячи у «календарні» дискусії, бачимо, що у світському житті (у суспільстві) ми в Україні живемо згідно григоріанського календаря: святкуємо новий рік 1 січня (у Церкві – 14 січня), як і багато церков у цілому світі, навіть ті ж греко-католики і православні у різних країнах світу. Але одна з причин, чому ми ще не святкуємо Різдво разом – це тривога за нові розділення і поділи. Насправді, таким серйозним змінам – як святкувати релігійні свята за іншим календарем – передує своєрідна народна дискусія, що має спричинити глибоке і висловлене бажання змінити свої переконання заради спільного добра. Зміни календаря в історії ставали причиною непорозумінь, тому Церква старається це питання піднімати з особливою делікатністю, а також дати зрозуміти людям, що це питання, однак, не належить лише до компетенції церковної ієрархії, але також і до мирян, вірних, які люблять свою Церкву і переживають за її добро.

Отже, теоретично ідея уніфікації святкування Різдва Христового є простою, а на практиці є досить складною. Церква не може просто встановити або «накинути» дату 25 грудня, щоб святкувати Різдво Христове, а прагне, щоб саме вірні висловили свою позицію і переконання, що так краще. Церква може давати свої аргументи, можливо, навіть і переконувати, проте не може насильно встановити цей день, щоб не спричинити нових розколів, яких в історії вже і так достатньо.

Як практично можна було б наблизити той день, щоб вся Україна святкувала Різдво разом з цілим світом? Декілька думок вголос:

  1. Варто на державному рівні зробити «вихідним», тобто «святковим» день 25 грудня з поваги до римо-католиків та інших церковних спільнот, які в цей день відзначають Різдво Христове;
  2. Не протиставляти ці дві дати, а старатися знайти спільну точку – самé святкування Різдва Христового, бо ВСІ святкують Різдво 25 грудня, проте 25 грудня за юліанським календарем припадає на 7 січня, якби дивно воно не звучало. Якщо не підтримати зміни на 25 грудня, то неточність юліанського календаря приведе до святкування Різдва у 2100 році вже не 7, але 8 січня;
  3. На рівні Церкви для цього необхідно скликати спеціальне зібрання – собор, який би обговорив дане питання на основі звернення мирян, консультацій та порад фахівців;
  4. Позицію Української Греко-Католицької Церкви у цьому питанні неодноразово озвучував наш Патріарх Святослав: якщо робити таку зміну, то слід це робити разом з православними братами, щоб уникнути нових поділів та протистоянь.
  5. Більше уваги приділити просвітницькій роботі: пояснювати людям, як у храмах так і в навчальних закладах, у ЗМІ про святкування Різдва Христового 25 грудня.

о. Йосафат Бойко, ВС