Святкування з нагоди 150-ліття з дня народження та 100-ліття від дня переходу до вічності блаженної Йосафати (Гордашевської)
  • Пон, 08/04/2019 - 16:36

6 квітня 2019 року, з нагоди 150-ліття з дня народження та 100-ліття від дня переходу до вічності блаженної Йосафати (Гордашевської) – засновниці Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії, у Гарнізонному храмі Святих апостолів Петра і Павла Львівської Архиєпархії (м. Львів, вул. Театральна, 11) було звершено Архиєрейську Божественна Літургію, яку очолив Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський.

Митрополиту Ігорю співслужили Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, Преосвященний владика Гліб, Єпископ єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні, Апостольський візитатор для українців греко-католиків Ірландії та Апостольський адміністратор єпархії Святого Володимира Великого в Парижі (Франція), Преосвященний владика Михаїл, Екзарх Одеський УГКЦ, Преосвященний владика Григорій Комар, Єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, Преосвященний владика Богдан Манишин, Єпископ-помічник Стрийської єпархї, владика Едвард, Єпископ-помічник Львівської Архидієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні та численне духовенство.

У Божественній Літургії чисельно взяли участь сестри служебниці та представники інших жіночих і чоловічих монаших згромаджень.

Відтак у мерії Львова відбулася міжнародна наукова конференція «Робіть добро, і зло не досягне вас». Від громади міста Львова учасників конференції привітав і вручив відзнаки заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко. Також сестер служебниць привітали Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, і Олег Березюк, позаштатний радник міського голови Львова.

«Назва сьогоднішньої конференції свідчить про те, що добро витісняє зло. І що більше акценту на діях, які об’єднують, підсилюють віру, то більше добро буде витісняти зло. І в цьому дуже динамічному світі, саме такі приклади великих постатей є ще важливішими. Бо те, на що ми опираємося, те, у що віримо, те, до кого, як і коли ми можемо прийти, визначає, якими ми будемо, як будемо творити сьогоднішню реальність і наше майбутнє. Тож маю дуже велику честь від імені міського голови та всієї громади міста подякувати вам за ту велику працю, яку ви робите», — сказав Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з питань розвитку, і вручив відзнаки.

За прояв милосердя і любов до ближніх, жертовну духовну-просвітницьку працю та формування основ християнських цінностей для молодого покоління, подяками від громади міста відзначено: сестру Єлисавету (Проць) і сестру Мартину (Коста). Також за ревне служіння і віддану духовно-просвітницьку працю, прояв милосердя і любов до ближніх та з нагоди відзначення пам’яті преподобної Йосафати (Гордашевської), дипломом відзначено Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії.

«Блаженна свята Йосафата зібрала нас і на молитві в храмі, і в цій просторій залі, щоб пригадати нам про необхідність глибокого християнського життя. Життя блаженної було недовгим, але повним геройських духовних подвигів. Блаженна спішилася жити і за короткий час здобула досконалість. Вона є співзасновницею Згромадження сестер служебниць України. Їй довелося багато витерпіти, але вона ніколи не оскаржувала інших, а невтомно працювала для ближніх. Від перевтоми, недоїдання та холоду людських сердець сестра захворіла туберкульозом кісток і у важких болях померла. Не нарікала, а з великою любов’ю прийняла волю Бога», — зазначив Високопреосвященний владика Ігор, Митрополит і Архиєпископ Львівський УГКЦ.

«Минулого тижня ми мали змогу відвідати сестер в їхній соціальній обителі на вул. Промисловій — там панує глибока любов, яка береже любов інших. Сьогодні ми святкуємо львів’янку, яка стала цеглинкою цінностей — українських цінностей побудови суспільства. Блаженна не пішла на компроміс зі злом. Сьогодні світ стоїть на межі дуже глибокої кризи, яка почалася давно через зневагу цінностей і компромісу. Бо права без цінностей — це вседозволеність, а вседозволеність — це руйнація. І сьогодні ця наукова конференція у приміщенні державної установи є насправді кроком назустріч оборони цінностей. Наше завдання — тут, у Львові, святкуючи людину, яка не пішла на компроміс з дияволом, а випромінювала любов, за яку її ще й карали, бути прикладом служіння людям і цінностям. Дякую, сестри, вам, що ви є прикладом такого служіння, і ваша обитель є прикладом такого світла, яке має вести нас до перемоги» , — сказав Олег Березюк, позаштатний радник міського голови Львова.

Конференція зібрала в одному залі представників різних монаших Згромаджень та мирян. Про головні особливості конференції розповіла с. Андрея (Якимець), заступниця провінційної настоятельки сестер служебниць Непорочної Діви Марії.

«Конференція має статус міжнародної і наукової, та має два первинні завдання: за допомогою 5 основних доповідей, які будуть озвучені, заслухані, ми сподіваємося показати роль і значення конкретної історичної особи, громадянки цього міста у якому ми живемо, виходячи з того, що історію пишуть особистості, а не маси. А друга мета — показати цей зв’язок та певні історичні і суспільно-історичні паралелі зламу ХІХ і ХХ століть, і вже того періоду, в якому ми живемо», — акцентувала с. Андрея Якимець.

Блаженну Йосафату часто називають жінкою з великим серцем, бо вона не мала страху почати щось нове, що раніше ніхто не робив.

«Йосафата була дуже відважною, і ця відвага, і довіра до Бога витісняли всілякі страхи. Адже коли вона стала першою сестрою Згромадження, то їй було лише трохи за двадцять. Але вона не боялася вчитися чогось нового і це давало дуже добрі плоди», — підсумувала с. Мирослава Яхимець, провінційна настоятелька сестер служебниць Непорочної Діви Марії в Україні.

Додамо, що після конференції в мерії, у Львівському органному залі, що на вул. С. Бандери, 8, відбулася урочиста академія до 150-ліття від дня народження і 100-ліття від дня переходу до вічності преподобної матері Йосафати (Гордашевської).

Джерело: Фейсбук-сторінка Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії та Духовна велич Львова