“SYMFAMILY17”: салезіянський конгрес, присвячений молоді та сім’ї
  • Чтв, 07/12/2017 - 11:01

Від 27 листопада до 1 грудня 2017 року у Мадриді відбувався Салезіянський Міжнародний Конгрес “SYMFAMILY17”. У ньому взяли участь представники Салезіянського Згромадження із різних куточків світу, щоби разом подумати над темою душпастирсва і євангелізації молоді та сім’ї. Від Української Салезіянської Провінції на заході побував о. Анатолій Гецянин.

«Дорога Салезіянська Родино, дорога молоде!

Перебуваючи на Міжнародному конгресі душпастирства молоді та сім’ї, не можу не поділитися з Вами масою позитивних вражень та переживань. Сам конгрес відбувається в столиці Іспанії – Мадриді. Це місто є на роздоріжжі інших континентів, що дало можливість без проблем зібрати близько 300 осіб з понад ста країн світу.

У цій зустрічі беруть участь практично всі делегати Провінцій, відповідальних за  душпастирство молоді, а також деякі сім’ї, оскільки всі тематики присвячені родині та молоді.

Хоч ми тут зібралися з різних кутків світу, між нами панує дух родинності, братерства і любові. Дух самого конгресу є дуже позитивний.

Важливість і глибина самого конгресу криється в його трьохрічній підготовці і це вже надає певного ракурсу самій події. Центральною темою є сім’я. Такі теми як «Покликання і місія сім’ї в Церкві і сучасному світі», «Душпастирство молоді  та сім’ї в документах Салезіянського Згромадження», «Пропозиція сім’ї в салезіянському душпастирстві в контексті виховання і євангелізації» говорять про те, що для Салезіянського  Згромадження сім’я та молодь є дуже важливими сферами, які потребують не тільки інтенсивної уваги, але і конкретних душпастирських напрацювань.

Всі учасники конгресу, крім обговорення головних тем заходу, під час дня беруть участь в добрих практиках, які вже існують в наших місцевих провінціях в різних куточках світу. Окрім добрих практик, кожен регіон Згромадження роздумує і дає свою лепту для спільного збагачення, а також усі присутні мають можливість бути учасниками міні-курсів для поглиблення теми.

Беручи до уваги, що жодне виховання молоді не може відбуватися поза сім’єю, сама сім’я відіграє важливу і автентичну роль в процесі виховання. Не можна також забути, що тема сім’ї була дуже широко розглянута на двох Синодах Церкви і важливим є той фактор, що саме наступний Синод є присвячений молоді.

Присутній на Конгресі папський легат о. Олександр Аві Мелло, секретар Департаменту мирян, сім’ї та життя сказав, що наступний синод є практично салезіянським, оскільки молодь є нашою пріоритетною харизмою», – розповідає о. Анатолій Гецянин.  

Варто зауважити, що спеціальний секретар Синоду молоді о. Россано Сала підкреслив важливість розгляду сімей як співвідповідальних за салезіянську місію, тому дуже важливо пам’ятати про взаємозв’язок сімї та молоді, які мають бути активними у здійсненні свого служіння.