Таїланд радісно очікує Папу Франциска
  • Срд, 20/11/2019 - 11:47

Таїланд, який називають «країною усмішок», – це 50-та країна, яку за часів свого понтифікату, відвідає Папа Франциск під час ХХХІІ Апостольської подорожі, яка розпочинається 19 листопада 2019 року. Це вже друга зустріч Таїланду з Папою – в травні 1984 року країна вітала святого Івана Павла ІІ. Католицька громада становить тут приблизно 0,55% населення. Католицька Церква налічує коло 380 тисяч вірних та структурована в 12 дієцезіях та 436 парафіях. Крім проповідування Євангелія, католики розгортають численну добродійну та освітню діяльність.

 

Гармонійне співіснування з буддистами.

Католики живуть в оточенні буддистів, які становлять більшість населення. Це пов’язане із щоденними контактами та діалогом на місцевому рівні. Як підкреслив італійський місіонер Раффаеле Сандона, це гармонійне, мирне та конструктивне співіснування, що проявляться в здійсненні спільних проектів та дійової співпраці одні з одними.

Велике зацікавлення візитом Папи

Папа Франциск користується пошаною та зацікавленням серед тайців. ЗМІ часто повідомляють про його вражаючі жести смирення, простоти й близькості до убогих. Позитивний відгомін мав візит делегації буддійських монахів до Ватикану, яких прийняв Папа Франциск, висловивши своє велике прагнення, щоб буддисти й католики інтенсифікували свої стосунки, роблячи поступ у пізнанні й пошані до духовних традицій взаємних духовних традицій і свідчили в світі цінності справедливості, миру й захисту людської гідності. Мешканці Таїланду очікують його приїзду як великого благословення для всієї країни.

Очікування Святішого Отця

В Таїланді, як і в Японії, вступні квитки на Святі Меси, які очолить Святіший Отець, розійшлись миттєво й зареєструвались набагато більше бажаючих, ніж є місць на стадіоні та в катедральному храмі. Представник єпископату Таїланду поінформував, що організатори були змушені встановити обмеження для кожної парафії. Але Папа Франциск об’їде папамобілем навколо стадіону, щоб привітати десятки тисяч тих вірних, які не матимуть місця на стадіоні. Для них будуть встановленні численні гігантські телеекрани.

Двоюрідна сестра Папи – його перекладачка в Таїланді

Перекладачкою Святішого Отця в Таїланді буде його кузина, сестра Ана Роза Сіворі – 77-річна черниця із Згромадження Сестер Селезінок дочок Марії Помічниці християн, яка від 1966 року трудиться в цій країні. Вона є директоркою однієї з п’яти католицьких шкіл для дівчат, які тут провадять Сестри Салезіянки.

 

Два ювілеї

Гаслом Апостольських відвідин Таїланду є слова: «Учні Христа, учні-місіонери», що нагадує важливу подію в житті Таїланду – 350-річчя створення Апостольського вікаріату Сіяму, як тоді називався Таїланд. У країні відзначається також і другий ювілей – 50-ту річницю встановлення в 1969 році дипломатичних стосунків з Апостольською Столицею.

Приготування Папи до подорожі

Святіший Отець приготувався до Апостольської подорожі з почуттям великої вдячності за зусилля, вкладені в приготування до його приїзду. Він також мав окрему зустріч з групою катехитів з Таїланду й супроводжуючим їх місіонером, щоб ближче ознайомитись з дійсністю Церкви в цій країні. Папа був особливо зворушений великим заанґажування парафіян у життя місцевих громад та їхньою співпрацею із священиками.

Готуючись до Апостольських відвідин Таїланду та Японії вранці 19 листопада Святіший Отець завітав до Великої базиліки Пресвятої Марії (Santa Maria Maggiore), щоб помолитись перед чудотворною іконою «Спасіння Римського люду» та ввірити подорож під опіку Небесної Матері.