Теорія і практика розвитку. Конференція з нагоди 10-річчя «Caritas in veritate»
  • Втр, 03/12/2019 - 16:52

Який вплив ця енцикліка Бенедикта XVI може мати на сучасне суспільство через десять років після оприлюднення? Відповідь на це запитання шукатимуть учасники конференції, організованої у Ватикані.

«Теорія і практика розвитку». Міжнародну конференцію на таку тему у вівторок, 3 грудня 2019 р., організовує Дикастерія служіння цілісному розвиткові людини. Захід приурочений до 10-річчя соціальної енцикліки «Caritas in Veritate» Папи Бенедикта XVI, присвяченої темі розвитку. Вступну доповідь виголосить кардинал Петер Терксон, Префект згаданої дикастерії.

Розвиток – покликання кожної людини

В коментарі для «Vatican News» кардинал Турксон підкреслив, що цей документ Папи Ратцінґера є джерелом натхнення в праці ватиканського відомства, що займається питаннями всеохоплюючого розвитку людини. «Це документ, що прямує слідами енцикліки “Поступ Народів” Павла VI на тему розвитку, вкоренившись у тому фактові, що справжній розвиток – це не лише розвиток народів, але й кожної окремої особи, – пояснив він. – Отож, цей розвиток є покликанням кожної людини. Це покликання здійснюється тоді, коли ми любимо й, наслідуючи Божу любов, безкорисливо жертвуємо те, що робимо, й свої ресурси для дбання про добробут ближнього в дусі солідарності».

Метою конференції є розглянути, який вплив енцикліка «Любов у істині» ще може мати на сучасне суспільство. Цьому повинен посприяти внесок представників Церкви, міжнародних і неурядових організацій, академічного середовища та світу економіки.

Caritas in veritate

Енцикліка «Caritas in veritate» Папи Бенедикта XVI побачила світ 29 червня 2009 року й була приурочена 40-річчю соціальної енцикліки святого Павла VI «Populorum progressio». В документі наголошується на тому, що «справжній людський розвиток стосується всієї людської особи в кожному окремому вимірі».

Роздуми Бенедикта XVI про справжній розвиток побачили світ на тлі фінансово-економічної кризи 2008 року, бідності та голоду в різних частинах світу, зростання екологічних проблем, викривлень у сфері глобалізації та загострення стосунків між національними урядами й міжнародними корпораціями. Вислужений Папа вказував на те, що ці соціальні питання ґрунтуються на питаннях антропологічного характеру, починаючи від істини про людську особу. За його словами, любов у істині є «головною рушійною силою справжнього розвитку кожної людини та всього людства».