Теракт у храмі в Нігерії: розповіді очевидців та свідчення віри
  • Чтв, 09/06/2022 - 11:10

На сьогодні відомо про понад три десятки загиблих внаслідок нападу на храм святого Франциска Ксаверія, який відбувся 5 червня на південному заході Нігерії. Про особливості цього теракту розповідає, зокрема, віце-парох храму отець Ендрю Абайомі.

 

Отець Ендрю Абайомі, віце-парох католицького храму святого Франциска Ксаверія у нігерійському містечку Ово, розповів про відчуття, які пережив у неділю П’ятидесятниці, коли в його храмі було здійснено акт тероризму. Також своїми свідченнями поділилася сестра Аньєзе Аделуї, Згромадження Сестер святого Луїджі, яка працює медсестрою у місцевій лікарні. За словами священика, його вірні є свідками віри та потребують безпеки, щоб й надалі молитись за примирення.

Поранені, що потребують підтримки та допомоги

Отець Ендрю Абайомі розповідає, що коли вони зрозуміли, що на них збираються напасти озброєні люди, він закликав людей бігти в ризницю, а потім втікати. Священик згадує зворушливі слова поранених дітей, яких він супроводжував після теракту до лікарень. Вони закликали до спільної молитви: «Бог почує нашу молитву. Світло має перемогти темряву. До сих пір у лікарні знаходяться багато хворих. Про це розповідає сестра Аньєзе, яка на момент теракту перебувала неподалік на молитві. Почувши вибухи, вона одразу пішла в лікарню, щоб допомогти пораненим. Сестра Аньєзе, яка працює медсестрою у місцевій лікарні святого Луїджі, розповідає, що багато постраждалих на сьогодні почуваються краще, однак деякі до сих пір перебувають у важкому стані, інші потребують переливання крові чи додаткових операцій, зважаючи на складні поранення. У місцевій лікарні всього чотири лікарі. Після теракту уряд надіслав на допомогу ще трьох. Сестра Аньєзе надіється, що уряд Нігерії допоможе з лікуванням поранених, які потребують необхідної допомоги.

За словами отця Ендрю, досі нема чіткої інформації про те, хто вчинив жахливі вбивства в церкві. Він сподівається на безпеку для життя громадян та переконаний, що кожен повинен мати можливість жити з правом свободи віросповідання. Ці виклики є актуальними, адже існує небезпека, що потенційні вбивці можуть ще раз напасти на церкву. Тому католицька спільнота боїться за своє життя, оскільки, зазначає отець Ендрю, з боку влади немає чіткої підтримки в захисті вірян. Саме через відсутність безпеки люди тепер бояться приходити до храму.

Теракт, який зміцнює довіру до Бога

«З душпастирської точки зору ми намагаємося дати людям зрозуміти, що, на жаль, частина нашого життя – це свідчення Євангеліє різними способами, і це один із способів, які нам довелося відчути», – ділиться отець Ендрю. Він підкреслив, що даний теракт не повинен заважати і далі проголошувати та свідчити Євангеліє. Відвідуючи у лікарні вірних, які постраждали він нападу, священик каже про міцність їхньої віри. «Бог вибрав і покликав нас бути свідками Його любові, щоб усі усвідомили, що ми діти одного Батька, і тому людство разом потребує спасіння. Хоча нас також ненавиділи за те, що ми свідчили істину. Але страх все одно буде, особливо у тих, хто має малу віру», – відзначив отець Абайомі. Говорячи про випробування віри, які зазнали християни, священик переконаний, що любов завжди має переважати над ненавистю. «Що б з нами не трапилося, ми продовжуємо залишатися свідками миру, єдності, злагоди, любові», – зазначив отець Ендрю.

Священик схвально оцінив майбутній візит Папи Франциска на Африканський континент, відповідаючи на питання про Апостольську подорож Святішого Отця, заплановану на початку липня до ДР Конго і Південного Судану. Отець Ендрю сказав, що Папа Франциск, який проголошує мир та примирення, буде викликом для політичних та релігійних лідерів. Таким чином, християнам потрібно і далі свідчити задля того, «щоб люди усвідомили, що, хоча нас відрізняють раса, культура, колір шкіри, ми, однак, створені єдиним Богом. І тому всі разом ми є дітьми єдиного Батька», – зазначив віце-парох храму святого Франциска Ксаверія.