Тернопільські лікарі отримали сертифікати з біоетики
  • Суб, 15/06/2013 - 18:01

27 працівників сфери медицини та священиків-капеланів 14 червня в Архикатедрі Тернополя отримали сертифікати про завершення програми “На службі охорони життя” школи біоетики Українського католицького університету УГКЦ. Присутні взяли участь у Божественній Літургії, яку очолив протосинкел Тернопільсько-Зборівської архиєпархії о. Андрій Романків спільно з о. Ігорем Бойком, керівником Школи біоетики УКУ, та о. Андрієм Логіним, головою Патріаршої комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров'я.

 

Програма є плодом співпраці Тернопільського державного медичного університету імені І. Я. Горбачевського, школи біоетики УКУ та комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я. Протягом академічного року учасники пізнавали нові аспекти пошанування людської гідності, вчилися оцінювати етичні контексти чисельних медичних маніпуляцій, розглядали питання сенсу людських страждань, хвороби, ознайомляться з принципами охорони здоров'я, які мають за мету відновлення не лише фізичного, але й психологічно-духовного стану особи.

 

“Для того, щоб лікувати людину, не можемо розділяти душу і тіло, - сказав у своїй проповіді о. Андрій Романків. - Не можемо лікувати тіло відірвано від душі.., адже людина є цілісною особистістю”. Священик подякував працівникам медицини за участь у програмі та бажання допомагати людям не тільки у хворобі, а й звертати увагу на їх безсмертні душі.

 

Отець Ігор Бойко закликам медиків не боятися свідчити правду про Христа в сучасному світі та ділитися знаннями, отриманими під час курсу біоетики, адже сьогодні в багатьох країнах легалізується евтаназія, проводяться численні експерименти над людськими ембріонами без пошанування їхньої гідності. “Цей світ буде й далі розвиватися швидкими темпами, прогрес в медицині і в науці буде неможливим змінити, втручання в людський геном, зміна людської ідентичності — це речі, які вже сьогодні відбуваються”.

 

Більшу частину лекцій школи біоетики читали викладачі з Австрії, Італії, Німеччини та Канади, а також вітчизняні фахівці, які здобули освіту у відомих європейських навчальних закладах.

 

Джерело: www.tze.org.ua