Публікації

  • Понеділок, Квітень 15, 2024 - 15:58

    Розповівши попереднього разу про обрання кардинала Джованні Баттісти Монтіні Наступником святого Петра, який взяв собі імʼя Павло VI, сьогодні приглянемося до того, як новообраний папа вплинув на підготовку до другого соборового періоду та на перебіг собору загалом.

  • Четвер, Квітень 11, 2024 - 17:47

    Майже 40 років тому в Римі відбулася подія, яка заклала основу того, що сьогодні називається Світовими днями молоді (СДМ). 14 квітня 1984 року Папа Іван Павло ІІ зустрівся в Римі з 300 000 молодих людей з усього світу, яких прийняли близько 6 000 римських родин.

    СДМ – це зустріч молоді з усього світу з Папою, яка відбувається кожні два-три роки в різних містах світу. Перша відбулася в Римі у 1986 році. З того часу плодами кожного СДМ стають: навернення, відкриття покликань і навіть розповідають про чуда.

  • Середа, Квітень 10, 2024 - 13:12
    Шофар, баранячий ріг, що використовується в єврейській традиції для сповіщення про початок певних священних свят, лежить в основі слова «ювілей». Звучання цього інструменту пов'язане з найважливішими епізодами історії спасіння: від жертвоприношення Авраама до проголошення Десяти Заповідей. Рабин Ді Сеньї: «Із Йовеля випливає соціальне послання про справедливість і рівність».
     

    Paolo Ondarza - Ватикан

  • Четвер, Квітень 4, 2024 - 13:37

    Цей епізод з «Історій з історії УГКЦ» — про містечко Кимполунґ (повіт Сучава в сучасній Румунії) кінця ХІХ — початку ХХ століття, у якому певний час жила родина Кобилянських. 

    Про життя родини Кобилянських у Кимполунзі та діяльність глави родини, Юліана Яковича, внаслідок якої в містечку постала українська греко-католицька церква, розповідає співавтор монографії «Нариси з історії УГКЦ на Буковині» та керівник проєктів і програм Центру дослідження українсько-польсько-словацького пограниччя УКУ Андрій Яремчук.

  • Вівторок, Квітень 2, 2024 - 15:00

    Коли чуємо прізвище Стернюк, найчастіше згадуємо постать єпископа та керівника УГКЦ у підпіллі Володимира Стернюка. Проте Стернюки — відома галицька родина, яка дала Україні чимало видатних як релігійних, так і світських діячів. Серед них — священник підпільної Церкви о. Євстахій-Остап Стернюк, рідний брат архиєпископа Володимира.

    Про о. Остапа Стернюка розповідає о. Тарас Бублик, старший викладач Інституту історії Церкви УКУ.

  • Вівторок, Квітень 2, 2024 - 14:50

    2 квітня 2024 року відзначають 65-ті роковини від дня упокоєння в Бозі блаженного Миколая Чарнецького — мученика і блаженного Української Греко-Католицької Церкви, редемпториста. З цієї нагоди пропонуємо вам 20 маловідомих фактів із життєпису блаженного Миколая, які записав о. Стефан Бахталовський.

    Носив гарну чорну бороду

    Перед сніданком приходив із церкви до бурси, щоб опісля разом з іншими йти до гімназії. Завжди був лагідним у словах і поведінці. Його любили й шанували товариші, професори та настоятелі.

  • Вівторок, Квітень 2, 2024 - 11:19

    Останнім часом термін «трансгуманізм» набуває дедалі більшої популярності, викликаючи дискусії про майбутнє людства та етичні наслідки нових технологій, які призначені для модифікації людського тіла.

    У недавньому інтерв’ю ACI Prensa аргентинський філософ Маріано Асла, який має докторський ступінь в Університеті Наварри, запропонував критичний аналіз цієї суперечливої теми.

  • Понеділок, Квітень 1, 2024 - 15:47

    Дискусії про потребу спільного відзначення Великодня християнами Заходу і Сходу тривають понад півтори тисячі років. Але у наші дні це питання набирає особливої актуальности. Католицька і більшість протестантських спільнот згідно григоріянського календаря святкуватимуть найбільше християнське свято – Пасху вже за кілька днів, 31 березня, а греко-католики і православні щойно входять у Великий Піст, бо Великдень за юліянським календарем цьогоріч припадає аж на 5 травня. Різниця у датах святкування вражаюча – п’ять тижнів!

  • Понеділок, Квітень 1, 2024 - 13:31

    У світі, де віртуальний світ домінує чи не більше, ніж фізичний, ми схильні зосереджуватися лише на дітях, коли йдеться про обмеження в соціальних мережах. Часто з’являються статті та дослідження про час, проведений перед екраном, та його вплив на зростаючий розум, і з часом вносяться корективи, але чи не може бути так, що дорослі також потребують таких перерв? Чи потрібно вам робити перерву в соціальних мережах?

  • П'ятниця, Березень 29, 2024 - 13:28

    Релігія не може бути нічому підпорядкована ні в самій людині, ні в суспільному житті. Це принцип, який також звільняє нас від фарисейства сьогодні. І так повинно залишатися назавжди. Біблійні фарисеї не скористалися пропозицією, яку їм надзвичайно чітко зробив Ісус. Ми не можемо думати, що сьогодні було би інакше. Ми не можемо віддати релігію жодній силі, крім сили її чистоти, – розповів PCh24.pl  священник та професор Януш Круліковський з Папського університету Івана Павла ІІ у Кракові.

  • Четвер, Березень 28, 2024 - 15:22

    25 лютого 2004 року «Страсті Христові» вперше вийшли на екрани кінотеатрів Сполучених Штатів, якраз перед Великоднем.

    Сюжет, заснований головним чином на чотирьох Євангеліях (від Матвія, Марка, Луки та Івана), показує останні години Ісуса, сповнені страждань, смутку та болю, його криваву жертву заради досягнення спокути людства. Що відрізняло цю постановку від інших подібних фільмів, так це реалістичність і грубість сцен, а також олюднення Ісуса Христа.

    Скрізь несподіваний успіх

  • П'ятниця, Березень 22, 2024 - 17:44

    Хай цей образ славити людська душа не перестане,

    Хай зі шаною кожен перед ним стане,

    Хай зі серця кожного хвала Божому Милосердю лине

    Тепер, і на віки вічні, і щогодини

    Щоденник с. Фаустини Ковальської, 1

  • Понеділок, Березень 18, 2024 - 13:17

    В історії Церкви є теми малознані — причому не через відсутність джерел, а через відсутність уваги до них. Це відбувається, зокрема, й тому, що хтось описує історію регіону так, наче він розвивався ізольовано, і не цікавиться, які джерела є у сусідніх регіонах. Тоді події залишаються непоясненими, а єпископи і цілі єпархії виникають наче нізвідки. Але це не так. Одним із випадків, де пошук джерел багато прояснює, є історія передумов Ужгородської унії XVII століття.

  • Четвер, Березень 7, 2024 - 19:39

    Кардинал Герхард Мюллер

    Місто Бога і людини

    згідно з енциклікою Папи Бенедикта XVI Deus caritas est

  • Вівторок, Березень 5, 2024 - 11:25

    Цей епізод «Історій з історії УГКЦ» — з історії Церкви на Буковині кінця ХІХ — початку ХХ століття. Особливістю цього віддаленого краю Австро-Угорської імперії було, по-перше, безпосереднє сусідство з Російською імперією, що певною мірою впливало на настрої населення, по-друге, розділеність українців між православною та греко-католицькою конфесіями.

  • Понеділок, Березень 4, 2024 - 12:43

    У 2024 році владика Давид Мотюк, єпископ Едмонтонської єпархії у Канаді та Голова Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ, розпочинає нову серію катехитичних наук «Молитва з іконами — вікна у небо. Роздуми про зростання у нашій дружбі з Христом». Запрошуємо вас приєднатися до нього!

    Молитва з іконами

    Вікна в небо

    Роздуми владики Давида Мотюка про зростання в нашій дружбі з Христом

    Січень 2024 року

    Хрещення нашого Господа і життя в Трійці

  • Понеділок, Лютий 26, 2024 - 13:46

    Повномасштабна війна в Україні 24 лютого 2022 року посіявла великі страждання, на які український народ відповів мужністю та стійкістю, а світ — близькістю та солідарністю.

  • Четвер, Лютий 22, 2024 - 18:52

    Владика Венедикт Алексійчук, єпископ Єпархії Святого Миколая із осідком у м. Чикаго (штат Іллінойс, США), ромірковує над темою пізнання себе у черговому відеосюжеті на власному ютуб-каналі.

  • Середа, Лютий 21, 2024 - 18:14

    «Це був мій найприватніший літературник», — усміхається Артур, згадуючи про зустріч із Блаженнішим Святославом 27 грудня в останній день своєї відпустки перед тим, як знову вирушити на фронт. «Ми прийшли, перед входом зупинилися і думаємо: колядувати чи не колядувати? Та пасувало би… Вирішили заспівати один стовпчик колядки. А потім Блаженніший сказав, що ми в нього перші колядники цього року. Знали б, що перші, то підготувались би краще».

  • Понеділок, Лютий 19, 2024 - 16:01
    Попереднього разу ми ознайомилися з двома схемами документів, дискусії над якими тривали наприкінці листопада та на початку грудня 1962 року та цим завершили розгляд першого соборового періоду, який складався із п’яти етапів. Цього разу зосередимося на закритті першого соборового періоду, зокрема, розглянемо промову Папи Івана ХХІІІ, що була виголошена 8 грудня цього ж року.

Сторінки