Важкі питання

  • Вівторок, Квітень 18, 2017 - 11:22

    ПИТАННЯ: Чи можуть святі в раю зростати в своїй святості до настання Судного дня?

    ВІДПОВІДЬ: Для святих, які знаходяться в раю, не може бути зростання в святості. Саме в цьому і полягає різниця між вічністю і часом: у часі може бути якась поступовість, вічність же містить в собі все. Вони не можуть зростати у святості, але можуть зростати в блаженстві: це пов'язано з тим, що в остаточному воскресінні  тіло також увійде в це блаженство. Тому можна сказати, що росте їх участь в славі та  в блаженстві, в спогляданні Бога і єднанні з Ним.

  • Понеділок, Квітень 10, 2017 - 16:18

    ПИТАННЯ: Чи є існування чистилища догмою?

    ВІДПОВІДЬ: Існування чистилища - це догма нашої віри. У постановах Тридентського собору, зокрема, йдеться: «Якщо хто-небудь стверджує, що будь-якому грішникові, що розкаявся і який отримав благодать виправдання, відпускається всяке прогрішення і скасовується вічна кара таким чином, що не залишається жодної тимчасової кари в цьому житті або в майбутньому житті в чистилищі, перш ніж перед ним відкриються врата Царства Небесного, - нехай буде відлучений». Таким чином, мова йде про догму.

  • Понеділок, Квітень 10, 2017 - 15:25

    ПИТАННЯ: Який сенс здійснювати заупокійні Літургії через багато років після смерті, адже покійні, можливо, в них більше не мають потреби?

  • Понеділок, Квітень 10, 2017 - 15:15

    ПИТАННЯ: Чим можна пояснити, якщо не помилкою Бога, народження дітей з дефектами? Чи можна говорити, що Бог досконалий, якщо Він створює таку недосконалість?

    ВІДПОВІДЬ: Недосконалість, яку ми знаходимо в природі і особливо в людині, не можна приписувати Богові: Він є абсолютна досконалість. Всі ці недоліки походять від первородного гріха. Гріх позбавив наших прабатьків Божої благодаті, але не тільки: він частково пошкодив природний порядок.

  • Вівторок, Квітень 4, 2017 - 19:28

    ПИТАННЯ: Питання приступання до Причастя тих, що вчинили розлучення і вступили у іншу «шлюбну» спільноту належить до сфери Божественного чи церковного права? Якщо до церковного, то чи може Папа Римський змінити цей закон? Як потрібно тлумачити приписи «Amoris Laetitia» стосовно цього питання?

  • Понеділок, Березень 27, 2017 - 15:40

    ПИТАННЯ: В якому випадку відбувається зішестя Святого Духа? Якими явищами супроводжується? Як це відбивається на стані обраного? Чи на всіх  священнослужителів сходить Божа благодать?

    ВІДПОВІДЬ: Почнемо з того, що під зішестям Святого Духа зазвичай мається на увазі подія П'ятидесятниці, описана в Новому Завіті і яка поклала початок Церкви. Тоді Святий Дух зійшов у формі язиків полум'я і наділив апостолів  служінням проповіді. Про це розповідається у другому розділі Діянь Свв. Апостолів.

  • Вівторок, Березень 21, 2017 - 09:54

    ПИТАННЯ: Як могло статися, що Адам, досконала людина, який до гріхопадіння був повністю щасливим і реалізованим, зробив помилку?

    ВІДПОВІДЬ: Створена Богом людина дійсно досконала, при цьому вона мала також розум і волю. Вона була досконала як за своєю природою, так і за благодаттю. Але Творець наділив людину і свободою для того, щоб людина сама могла створити своє духовне обличчя. У цьому сенсі можна сказати, що Господь створив людину так, щоб та могла стати ще більш досконалою, удосконалюватися за допомогою Божої благодаті.

  • Вівторок, Березень 21, 2017 - 09:50

    ПИТАННЯ: Чому в одних громадах вітання миру здійснюється через рукостискання, а в інших легким поклоном голови? Чому правила не єдині для всіх?

  • Понеділок, Березень 6, 2017 - 16:27

    ПИТАННЯ: Чи відлучаються  від Церкви разом з жінкою ті, хто посилає на аборт і робить його (наприклад, медперсонал, родичі)?

  • Понеділок, Березень 6, 2017 - 16:21

    ПИТАННЯ: Що потрібно католику, щоб досягти успіху?

    ВІДПОВІДЬ: Спочатку давайте поміркуємо про те, що таке для католика успіх. У мирському розумінні успіх, як правило, пов'язують з досягненнями в особистому, професійному, матеріальному плані. Причому особистий успіх зазвичай пов'язаний з визнанням з боку інших людей.

  • Понеділок, Березень 6, 2017 - 08:37

    Безсумнівно, в історії Церкви було чимало людей, яких Народ Божий вважав святими.

    Деякі з них були потім прославлені Церквою, інші – і їх дуже багато - прожили своє життя і померли в невідомості, і ніхто ніколи не дізнався про їхнє існування, ні про їх чесноти й подвиги. Невідомість серед людей ніяк не впливає на те, якою людина постає перед Богом.

  • Середа, Березень 1, 2017 - 11:23

    ПИТАННЯ: Як Католицька Церква ставиться до трансплантації органів?

  • Понеділок, Лютий 20, 2017 - 19:17

    ПИТАННЯ: Що таке цнотливість? Чи це синонім  слова «невинність»?

  • Понеділок, Лютий 20, 2017 - 18:21

    ПИТАННЯ: Чи можливо таке, щоб освячені свічки та інші предмети продавалися (купувалися) за гроші?

    ВІДПОВІДЬ: Бажано купувати неосвячені предмети, а потім їх освячувати. Однак освячені предмети можуть продаватися і купуватися за гроші. Іноді, коли мова йде про старовинні образи або літургійне начиння, неможливо точно знати, чи був освячений предмет. У канонічному праві заборона на продаж існує тільки щодо священних реліквій. Факт освячення не позбавляє предмет його матеріальної цінності.

  • Понеділок, Лютий 13, 2017 - 16:37

    ПИТАННЯ: Чи є гріхом участь в грошовій лотереї на такому рівні, як ЄвроДжекпот?

    ВІДПОВІДЬ: Як завжди, звернемося спочатку до Катехизму Католицької Церкви: «Азартні ігри (гра в карти і т.п.) і укладення парі самі по собі не суперечать справедливості. Вони стають морально неприйнятними, коли позбавляють людину того, що їй необхідно, щоб задовольнити свої і чужі потреби. Пристрасть до ігор може стати серйозною формою поневолення» (2413).

  • Понеділок, Лютий 13, 2017 - 16:32

    ПИТАННЯ: Як можна радіти в Раю, знаючи, що хтось із близьких приречений на вічну погибель?

    ВІДПОВІДЬ: Як можна радіти, перебуваючи у вічному блаженстві, тобто стані повного щастя, знаючи, що хтось із твоїх близьких виявився в пеклі? Сформулюємо це питання інакше: чи може радіти Бог, любов Якого перевершує любов всіх людей, разом узятих, знаючи, що хоча б одне з Його коханих створінь знаходиться в пеклі? Як можуть радіти цьому святі або наша Небесна Мати - Діва Марія? Як можна відчувати від цього блаженство, тобто щастя?

  • Понеділок, Лютий 13, 2017 - 16:00

    ПИТАННЯ: Чи має право католицький священик попросити у Папи Римського або у когось, хто має повноваження, дозвіл на одруження?

  • Понеділок, Лютий 13, 2017 - 15:50

    ПИТАННЯ: На жаль, я зробила ЕКО з використанням донорських яйцеклітин, знаючи, що це смертний гріх. Що ж тепер робити, знаючи, що дитина - плід гріха і коли-небудь дорікне мені в цьому?

    ВІДПОВІДЬ: У цій ситуації треба дивитися на майбутню дитину, пам'ятаючи слова Другого Ватиканського собору: «Бог, Господь життя, доручив людям піднесене служіння, мета якого - зберігати життя, і людина повинна виконувати його належним чином. Тому життя вже з самого зачаття потрібно оберігати з найбільшою турботою. Аборт і дітовбивство - жахливі злочини»(GS 51).

  • Понеділок, Січень 30, 2017 - 14:53

    ПИТАННЯ: Чому співжиття до шлюбу вважається гріхом, якщо вже все вирішено і в найближчі дні буде весілля?

  • Понеділок, Січень 30, 2017 - 14:41

    ПИТАННЯ: Для отримання індульгенцій однією з умов є відвідування кладовища. А могила, наприклад, Невідомого солдата, або меморіал, або поховання відомої особистості чи може служити достатньою умовою для отримання індульгенції (мова йде про неможливість відвідати могили своїх родичів)?

Сторінки