Тіла 34 мучеників, вбитих бойовиками ІДІЛ в Лівії, перепоховають в Ефіопії
  • Чтв, 03/01/2019 - 11:22

В кінці грудня влада Лівії ексгумувала тіла 34 мучеників Ефіопської православної церкви з братської могили на узбережжі.

Тіла вбитих терористами «Ісламкої держави» (ІДІЛ) в 2015 році християн передадуть Ефіопії після виконання всіх законних процедур, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням на Christian Today.

Місце масового поховання страчених християн вдалося виявити під час слідства і допитів полонених терористів ІДІЛ, за повідомленням кримінально-слідчої служби міністерства внутрішніх справ країни. Християни були страчені в квітні 2015 року, причому джихадисти відобразили кару на відеоролику, який розповсюдили в інтернеті. На записі видно, як християн в помаранчевих костюмах ведуть до місця страти по піщаному пляжу вздовж води, а потім 15 з них ставлять на коліна і обезголовлюють, а інших відводять в неглибоку грунтову виїмку і розстрілюють в упор пострілами в голову. Відеозапис супроводжується істеричними вигуками катів, що так буде з «кожним християнським хрестоносцем, які прийшли в цю країну, щоб вбивати мусульман». У рядках, які супроводжують відео, терористи називають християнських мучеників «шанувальниками хреста, що належать до ворожої Ефіопської церкви».

Масове поховання мучеників за віру було виявлено на території однієї з сільськогосподарських громад поблизу міста Сирта в історичній області Сіртіка. Кримінально-слідча служба Лівану ілюструвала свою офіційну заяву про виявлення місця масового поховання фотознімками, зробленими безпілотним літальним апаратом, і повідомила, що тіла будуть негайно передані Ефіопії «після того як будуть виконані всі процедури у відповідності з внутрішнім законодавством і міжнародними угодами».

Як відомо, сотні тисяч людей мігрували до Лівії з прилеглих країн північної Африки, включаючи Ефіопію, за останні роки, рятуючись від лих в своїх країнах і часто в надії дістатися до Європи. Бойовики ІД захопили місто Сірт, місце народження Муаммара Каддафі, колишнього лідера країни, в 2015 році і були витіснені з нього лише в 2016 році. За цей рік вони встигли стратити також 21 християнина єгипетської Коптської православної церкви. Тіла цих християн були передані владі Єгипту і відправлені в їх рідну провінцію Мінья, де нині вони шануються як великомученик за віру