Тиждень молитов за єдність християн: у пошуках справедливості
  • Птн, 12/08/2022 - 16:41

Упорядники програми для наступного Тижня молитов за єдність християн пропонують тему для роздумів, яка торкається форм дискримінації, що потребують спільних зусиль задля об’єднання на користь справедливості.

Тиждень молитов за єдність християн у 2023 році, що проводитиметься у північній півкулі від 18 до 25 січня 2022 року, а в південній – у контексті П’ятидесятниці, буде присвячений темі «Навчіться добро чинити; шукайте справедливості» (Іс 1,17). Тема та тексти, призначені для роздумів, приготувала група християн із США на запрошення Ради Церков Міннесоти, що об’єднує численні протестантські та православні громади. Заклики цьогорічних молінь вказують, що бажання сприяти християнській єдності не може існувати без зобов’язання позбуватися будь-якої форми ненависті та гноблення, які розривають і закривавлюють тіло Христове.

Особливості приготувань

Християни різних конфесій, які написали початковий проект для відзначення Тижня молитов за єдність християн 2023 року, через пандемію вперше зустрілися онлайн у грудні 2020 року. Серед розробників документа були деякі жителі Дакоти та афроамериканці. З 19 по 23 вересня 2021 року текст був переглянутий разом із членами Міжнародної комісії, спільно призначеної Папською радою сприяння єдності християн та Всесвітньою Радою Церков.

Католицька Церква підтримує тісні стосунки співпраці з Радою Церков Міннесоти, хоча ніколи не була її частиною. Ця структура, створена в 1947 році в результаті злиття різних екуменічних організацій, присутніх в США, охоплює понад один мільйон членів різних конфесій. Головними завданнями Ради є служіння біженцям, міжрелігійні відносини, соціальна та расова справедливість. У вересні 2020 року ця структура запустила десятирічний проект «Правда та надолуження», який має на меті запропонувати шлях примирення, щоб вилікувати рани расизму у Міннесоті, наслідуючи метод, яким у Південній Африці долалися наслідки апартеїду.

Гімн, який нагадує про спільні християнські цінності

У екуменічних моліннях, запропонованих на Тиждень молитов за єдність християн міститься гімн Wakantanka taku («Які то величні діла твої, Господи»), який було перекладено на мову Дакота та поміщено у посібнику. Цей жест мав на меті виявити прихильність до корінних народів США. Гімн завершується рішучим утвердженням віри у воскресіння мертвих: «Благослови нас життям безконечним, життя вічне з Тобою». Ці слова пов’язані з конкретною історичною подією, коли їх неустанно повторювали, чекаючи смерті, тридцять вісім військовополонених корінних мешканців, страчених у Манкато, штаті Міннесота, 26 грудня 1862 року. Місіонер отець-єзуїт Оґюстен Раву (1815-1906), якого дуже любили корінні мешканці Дакоти, був близький з жертвами до кінця. У листі до свого єпископа отець Раву свідчив: «Побожність, з якою в’язні слідували за моїми молитвами, наповнила моє серце розрадою». Ці повішення, які були найбільшими масовими стратами в історії Америки, ознаменували кінець повстання в Дакоті. Спротив, який почався 17 серпня 1862 року, був спричинений недотриманням урядом договорів, корумпованістю чиновників і, як наслідок, голодом, який поширився серед корінних американців.

Починаючи з 1862 року й донині, щороку 26 грудня Дакота згадує тридцять вісім осіб, які померли, молячись до Господа, «Творця землі й неба, Який щедро надає дари існування та вічне життя разом із Ним». Тепер же, гімн нагадує про «токсичні ідеології», за допомогою яких протягом століть виправдовувалася експропріація земель корінних народів і тривалі й вчинені проти них послідовні акти несправедливості.

Шукання єдності через лікування ран минулого

У брошурі для Тижня молитов за єдність християн 2023 знаходимо також слова із 137 псалма. Організатори події відзначають, що ці слова сьогодні резонують в серцях тих, до кого ставилися як до чужинців в інших країнах або на їхніх власних землях, подібно як це сталося із африканцями, поневоленими та забраними до Америки, а також з тубільцями, замкненими у резерваціях. Таким чином, йдеться про запрошення почути плач болю корінних американців і афроамериканців через пряме посилання на трагічні історичні події, та через запрошення до спільної молитви, з якої виникають конкретні зобов’язання. «Турбота про інших, служіння їм і любов до них виявляють не ким є ближній, якому служимо, а хто є ми. Як християни, ми повинні бути об’єднані в нашому обов’язкові любити інших і піклуватися про них, так само як Господь піклується про нас і любить нас. Тільки так чинячи, ми живемо своєю вірою і ділимося нею через наші дії на служінні світу», – читаємо у посібнику для Тижня молитов за єдність християн.