Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (14.01 – 20.01.)
  • Втр, 22/01/2013 - 00:00

Понеділок. 14 січня Бенедикт XVI зустрівся з співробітниками відділення італійської поліції, яка слідкує за порядком на площі св. Петра, території навколо Ватикану. Бенедикт XVI відзначив високий професіоналізм, з яким працівники поліції виконують свої обов'язки. «Від усього серця бажаю, щоб ваша робота, яка іноді пов'язана з жертовністю і ризиком, завжди надихалася сильною християнською вірою, яка, без сумніву, є найціннішим духовним скарбом, що був переданий вам у ваших родинах і який ви покликані передати своїм дітям. Рік віри, яку переживає вся Церква, є можливістю також і для вас звернутися до послання Євангелія і дозволити йому глибоко увійти у вашу совість та повсякденне життя, з відвагою даючи свідчення про Божу любов у всіх колах, також і на вашій роботі», - сказав Папа.

Вівторок. 15 січня кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне взяв участь у відкритті нових приміщень ватиканського видавництва. Єрарх звернув увагу на необхідність нових технологій для розповсюдження християнського послання. Однією з таких ініціатив в контексті книговидання є, за його словами, електронні книги.

У вівторок секретар Комісії Святого Престолу з релігійних відносин, німецький салезіянин, о. Норберт Хофман заявив, що Святий Престол зацікавлений в проведенні «Дня юдаїзму» на світовому рівні. «Ми закликаємо єпископів відзначати цей день», - сказав священик. Цей день, який підкреслює юдейські корені християнства і сприяє християнсько-юдейському діалогу, 17 січня вже впродовж кількох років відзначається в деяких країнах.

Середа. 16 січня під час загальної аудієнції Святіший Отець Бенедикт XVI пригадав, що Старий Завіт розповідає нам, що Бог, не зважаючи на гріх, завжди пропонує людині Свою дружбу, розмовляє з нею. Проте, «Боже обличчя» завжди залишалось закритим від людини. «Щось зовсім нового відбувається з Воплоченням. Шукання Божого обличчя отримує неймовірний оборот, тому що це обличчя тепер можна бачити: це – обличчя Ісуса, Божого Сина, Який став людиною», – сказав Бенедикт XVI, додаючи, що в Христі сягнув свого сповнення шлях Божого об’явлення, що розпочався з покликанням Авраама. В Ісусі також знаходить свою повноту посередництво між Богом та людиною. У Старому Завіті зустрічаємо шерегу людей, які здійснюють це завданння, однак Ісус, правдивий Бог і правдива людина, не є одним із посередників, але, єдиний «посередник» нового і вічного завіту.

В кінці загальної аудієнції 16 січня Бенедикт XVI звернувся із закликом до молитви в намірі єдності між усіма послідовниками Христа. «Закликаю всіх молитися, наполегливо просячи Бога про великий дар єдності між усіма учнями Господа. Невичерпна сила Святого Духа нехай надихає нас на щирий пошук єдності, щоб ми могли всі разом сповідувати, що Ісус - це Спаситель світу», - закликав Бенедикт XVI.

Банк Італії з 1 січня заблокував платежі кредитними картками в Державі Ватикан. Десятки тисяч туристів з цієї причини змушені платити тільки готівкою для входу в ватиканські музеї, що викликає незручності. Термінали обслуговує італійська філія німецького «Deutsche Bank», де свій рахунок має Інститут релігійних справ (Ватиканський банк). Виключення терміналів Банк Італії мотивував тим, що оскільки Ватикан не входить в Європейський Союз, він не отримує необхідної інформації про рух грошей на ватиканській території. - кредит наличными -

У 2012 р. у Ватикані було розглянуто 807 цивільних і 163 кримінальних справи, повідомив італійський юрист Пьєрфранческо Гросса, другий промотор Трибуналу Держави Ватикан. Було направлено п'ять судових запитів з Італії і один з Польщі. Всі вони були задоволені ватиканськими юридичними органами.

У середу Папа Бенедикт XVI призначив нового нунція у Кенії. Ним став Архиєпископ Чарльз Деніел Бальво, колишній нунцій в Новій Зеландії і десяти острівних держав Тихого Океану та апостольський делегат на Тихому Океані.

Четвер. У четвер, 17 січня 2013 р., Папа Бенедикт XVI прийняв у Ватикані екуменічну делегацію з Фінляндії, що прибула до Риму з нагоди свята святого Генріха Упсальського, Небесного покровителя своєї країни. Напередодні Тижня молитов за єдність християн, Святіший Отець використав цю нагоду, щоб ще раз наголосити на важливості екуменічного діалогу, який повинен бути шляхом до єдності, якими спільно смиренно крокуємо шляхами справедливості.

Цього ж дня Папа Бенедикт XVI, у рамках візиту «ad limina Apostolorum», прийняв на аудієнції групу італійських єпископів з регіонів Абруццо і Малізе. Під час зустрічі з єрархами Святіший Отець в першу чергу торкнувся проблеми роботи, сім'ї та молоді.

17 січня почав діяти твіттер-канал Папи Бенедикта XVI латинською мовою. Латинською мовою «Твіттер» Святішого Отця називається – «Pagina рubblica breviloquentis» (Офіційна сторінка коротких повідомлень).

Від 17 до 19 січня 2013 р. у Римі відбувалась Пленарна зустріч Папської Ради «Cor Unum» (Єдиним Серцем) – організму Римської Курії, який відповідає за харитативну діяльність Церкви. Серед тем, які розглядалися протягом пленарних засідань, були: «Секуляризовані людина і світ: філософські, юридичні та етичні основи нової глобальної етики», «Милосердна любов, християнська антропологія та нова євангелізація: пропозиція для сучасного світу».

У четвер кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне очолив урочистість в Папській церковній Академії, яка готує майбутніх дипломатів Святого Престолу. Кардинал нагадав студентам про важливість не втратити розуміння суті місії дипломатичного посланця. «Якщо ми зможемо віддавати хвалу Богові, остаточно поставивши на перше місце в нашому житті віру, тоді станемо справжніми будівничими миру, в середовищах життя і служіння, в церковних і міжнародних відносинах», - підкреслив кардинал Бертоне.

П’ятниця. Під гаслом «Те, чого Господь від нас вимагає» (Мих. 6, 6-8), 18 січня 2013 р., в переважній більшості країн північної півкулі розпочався традиційний Тиждень молінь за єдність християн, який закінчиться 25 січня відправою вечірні, яку Святіший Отець Бенедикт XVI очолить в римській базиліці святого апостола Павла. На це урочисте богослуження запрошені представники інших християнських Церков та церковних спільнот.

У п’ятницю Папа Бенедикт XVI підніс до гідності єпархії дотеперішній Апостольський Екзархат для українців візантійського обряду, що проживають у Великобританії, надаючи їй титул Єпархія Пресвятої Родини з осідком у Лондоні. Першим Єпархом Святіший Отець призначив Преосвященного владику Гліба Лончину, СУ, дотеперішнього Екзарха.

Цього ж дня у Ватикані було повідомлено про те, що Папа Бенедикт XVI прийняв у церковне сопричастя Блаженнішого Ібрагіма Ісаака Сідрака, Патріарха Олександрійського Коптської Католицької Церкви. Обраний 15 січня 2013 року Синодом Єпископів цієї Церкви, патріарх Ібрагім просив про це, відповідно до приписів 76 канону Кодексу Канонів Східних Церков.

Винуватцю скандалу Vatileaks, Паоло Габріеле, була запропонована робота у ватиканській дитячій лікарні Бамбіно Джезу (Bambino Gesu) в Римі. За рішенням суду Ватикану, який визнав Габріеле винним у крадіжці конфіденційних документів, колишній камердинер Папи надалі не повинен допускатися до роботи у Ватикані, але йому може бути надано робоче місце в «менш вразливих» установах, що знаходяться під опікою Ватикану. Лікарня відповідає цим критеріям. Тут Габріеле буде виконувати канцелярську роботу.

Субота. У суботу Папа Бенедикт XVI прийняв на аудієнції учасників пленарної асамблеї Папської ради Cor Unum, діяльності якої було присвячено нещодавнє апостольське послання Папи motu proprio «Intima Ecclesiae natura». «Ваше свідоцтво, - сказав Святіший Отець у вітальній промові до учасників асамблеї, - може відкрити двері віри багатьом людям, які шукають любові Христової». Папа констатував, що в кожну епоху, коли людина відодила від задуму Творця, вона ставала жертвою культурних спокус, які врешті-решт її  поневолювали. В останні століття ідеології, що вихваляють культ нації, раси чи соціального класу, проявили себе як справжнісіньке ідолопоклонство. Те ж саме можна сказати про нестримний капіталізм, що поклоняється прибутку, який породив кризу, нерівність і убогість. Сьогодні - сказав далі Папа - все більше людей усвідомлюють невідмовну гідність кожної людини і взаємну відповідальність, - і це сприяє розвитку справжньої цивілізації, цивілізації любові. З іншого боку, і наша епоха охарактеризована тінями, які затьмарюють задум Бога. До таких феноменів Папа зараховує «трагічне зведення антропології до стародавнього гедоністичного матеріалізму» і «технологічного прометеїзму». Папа підкреслив, що пастирі Церкви зобов'язані застерігати від подібних ідеологій як окремих віруючих, так і всіх розсудливих людей.

Неділя. Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» з вірними, Святіший Отець виголосив недільну катехизу. У своєму повчанні Папа зупинився на події весілля у Кані Галилейській, яку описав святий євангелист Іван. Про цю біблійну подію згадуємо відразу після різдвяного часу, адже вона, разом із відвідинами трьох царів та хрищенням Ісуса в Йордані, формує «трилогію епіфанії», тобто об’явлення Ісуса людям. Весілля у Кані Галилейській стало місцем першого чуда, яке здійснив Христос під час Свого земного життя; стало місцем, де Спаситель вперше публічно виявив свою славу, породжуючи, тим самим, віру Своїх апостолів. Ісус Христос, на прохання Своєї Матері, перетворив воду у добірне вино, яке символізує радість любові, але також – кров Месії, яку він проллє для того, щоб підписати Свій подружній союз із людством. «Церква є нареченою Христа, Який Своєю благодаттю робить її святою та гарною. Однак, ця наречена, яка складається з людей, завжди потребує очищення. А одна з найбільших провин, які спотворюють обличчя Церкви – це та, що проти її видимої єдності, зокрема, історичні поділи, які розділили християн і які ще й досі не є подолані», – промовив Святіший Отець. на закінчення Вселенський Архиєрей закликав вірних до молитви, окрім за єдність усіх християн, також за мир, щоб під час збройних конфліктів, які тривають у різних частинах світу, припинилось кровопролиття беззбройних цивільних, щоб припинилось насильство та щоб ворогуючі знайшли у собі сміливість до початку діалогу та переговорів.