Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (21.07 – 27.07)
  • Срд, 30/07/2014 - 16:07

Понеділок. Папа Франицск закликає католиків Ірландії і Великобританії до боротьби із культурою смерті. Про це йдеться у папському посланні до Дня Життя, який церкви цих країн відзначили у неділю, 27 липня.

Вівторок. «Великою загрозою сучасного світу є індивідуалістський смуток, джерелом якого є жадібне серце», – таку пересторогу від Понтифіка у вівторок, 22 липня, отримали користувачі соціальної мережі Твіттер.

22 липня стало відомо, що 20 липня 2014 р. в другій половині дня Папа Франциск особисто зателефонував до сиро-католицького патріарха Антіохійського Ігнатія Юсефа III Юнаня, щоб повідомити, що він уважно і з стурбованістю стежить за драматичним становищем християн, яких переслідують у іракському місті Мосул.

Середа. До «оновленого заанґажування у будування братерського та справедливішого співжиття» між народами Середземномор’я закликав Папа Франциск учасників заходів під назвою «Fly for peace» (Політ за мир), який відбувався в місті Трапані (о. Сицилія) 19-20 липня. Папське послання за підписом Державного Секретаря кардинала П’єтро Пароліна зачитав місцевий єпископ під час Святої Меси, приуроченої цим подіям.

У Папській Раді сприяння єдності християн відбулись кадрові зміни. Четверо мирян та кілька представників духовенства увійшли до складу нових консульторів, а також було призначено трьох нових членів Ради.

Четвер. «Святіший Отець зі смутком прийняв звістку про авіакатастрофу поблизу аеропорту міста Магун та щиро просить Вас переказати його сердечні співчуття родинам жертв та запевнення у його молитвах за всіх, кого заторкнула ця трагедія», – йдеться у телеграмі, яку кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Апостольської Столиці, надіслав на ім’я Високопреосвященнішого Джона Хун Шанчуана, Архиєпископа Тайбею, столиці Тайваню.

У четвер, 24 липня, Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції суданську християнку Меріям Ягія Ібрагім Ішаґ, яка кілька останніх місяців провела у в’язниці, звинувачена у віровідступництві, та її чоловіка і двох дітей.

П’ятниця. У п’ятницю, 25 липня, Папа Франциск несподівано з’явився на порозі їдальні на території Ватикану, де обідають ватиканські працівники. Працівники харчового закладу мали нагоду особисто поспілкуватися зі Святішим Отцем, який розпитував їх про те, як їм працюється.

У п’ятницю Папа подзвонив Патріарху халдеїв Луїсу Сако, щоб висловити свої співпереживання  йому і всьому іракському народу.

Субота. У суботу, 26 липня, Святіший Отець Франциск з пастирським візитом побував у Казерті, місті, розташованому 27 кіломентрів на північ від Неаполя. На Літургії, яку Папа відправив з нагоди свята Небесної покровительки Казерти святої Анни, взяло участь понад 200 тисяч вірних. Коментуючи під час проповіді євангельське читання, а це були короткі Ісусові притчі про Небесне Царство, прообразами якого Спаситель назвав скарб, закопаний у землі, та дорогоцінну перлину, розшукувану купцем, Святіший Отець зауважив, що головними діячами цих притч є бідний землероб та багатий купець. Перший ніколи не покидав свого поля, виконуючи щоденну працю, а другий – все своє життя мандрував світом у пошуках цінної речі. «Однак, для обох кінець був той самий: знайдення чогось цінного – скарбу чи дуже цінної перлини, – відзначив Папа. – Обоє об’єднані також тим самим почуттям: несподіванка і радість з приводу того, що знайшли щось, що вгамувало їхнє прагнення. Врешті, обоє не зволікаючи продають все, що мають, щоб придбати знайдений скарб. Через ці притчі Ісус навчає, чим є небесне Царство, як його шукати та що робити, аби його здобути».

Папа Франциск висловив свої глибокі співчуття сім'ям загиблих в авіакатастрофі, яка сталася на півночі Малі.

Неділя. Промовляючи перед молитвою «Ангел Господній» у неділю, 27 липня, Святіший Отець порівняв Царство Боже зі знайденою перлиною. «Так є з Божим царством: хто його знаходить, той не має сумнівів, відчуває, що саме цього шукав та очікував, що воно відповідає на його найсправжнішіші очікування. І так дійсно є: хто пізнає Ісуса, хто Його особисто зустрічає, той залишається захопленим великими добротою, істиною та красою, а все це – у великому смиренні та простоті», – зазначив Наступник святого Петра, додаючи: «Скільки-ж то людей, скільки святих, читаючи Євангелію з відкритим серцем, були настільки вражені Ісусом, що навернулися до Нього», - сказав Понтифік.

Після проказування молитви Святіший Отець закликав продовжувати молитись за Близький Схід, Ірак та Україну.

«Звіщення Євангелії в цифровому світі завжди повинно призводити до пропозиції особистої зустрічі з Христом - зустрічі реальної і преображаючої»: з такими словами Папа Франциск звернувся у своєму посланні до учасників IV національного Конгресу душпастирства соціальної комунікації Бразилії (PasCom). Зустріч на тему «Комунікація, завдання і можливості євангелізації в епоху цифрової культури» проходила при Марійському санктуаріїї в Апаресиді.

Радимо ознайомитись:

Архиєпископ П’єро Маріні про візит до України.

«Єпископ, який не карає, дозволяє зло»