Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (07.04 - 13.04)
  • Срд, 16/04/2014 - 11:12

Християнська мудрість не означає мати відповідь на всі запитання, але знати, як діяти по-Божому. На це звернув увагу Папа Франциск у своєму повчанні, виголошеному з нагоди загальної аудієнції у середу, 9 квітня 2014 р., що відбулася на заповненій паломниками площі Святого Петра у Ватикані. Закінчивши попереднього разу цикл катехиз, присвячених Святим Тайнам, цієї середи Святіший Отець розпочав новий цикл про дари Святого Духа. Темі мудрості було присвячене перше повчання Святішого Отця з нового циклу катехиз. Він пояснив, що не йде мова «про просту людську мудрість», яка є плодом пізнання і досвіду. У Біблії знаходимо розповідь про те, як Соломон, з нагоди коронування на царя Ізраїлю, просив у Бога дару мудрості. Отож, мудрість, як дар Святого Духа, – це «благодать могти бачити кожну річ Божими очима». Наприкінці загальної аудієнції Папа Франциск попросив про молитву за Сирію, де нещодавно був убитий священик о. Франс ван дер Люґт.

У листі, опублікованому 8 квітня 2014 р, до генерального секретаря Синоду Єпископів, кардинала Лоренцо Балдісері, Папа Франциск закликав до активнішої участі єпархіальних єпископів в житті Вселенської Церкви і більш глибокого і точного практикування синодальної колегіальності.

У четвер 10 квітня 2014 року Папа Франциск зустрівся з учасниками II Міжнародної конференції на тему торгівлі людьми, яка відбулася у Ватикані 9-10 квітня 2014 року. Її організувала Папська академія соціальних наук та Конференція єпископів Великобританії. Ініціатором проведення був Папа. У заході взяли участь близько 120 експертів з 22 країн світу, а також представники Інтерполу та Європолу. Звертаючись до присутніх, Папа назвав торгівлю людьми «злочином проти людства». Святіший Отець високо оцінив участь у форумі представників двох різних підходів до боротьби з торгівлею людьми – поліцейських і представників гуманітарних організацій.

Господь обіцяв Авраамові, що він стане прабатьком багатьох народів, але він та його потомки повинні дотримуватися союзу, встановленого з Богом. На основі читання з Книги Буття, в якому розповідається про ці обітниці, Папа Франциск поділився думками про замкненість фарисеїв на Ісусову благовість. Проповідуючи у четвер, 10 квітня 2014 р., під час ранкової Святої Меси, він зазначив, що помилкою фарисеїв було те, що вони розривали зв’язок між заповідями і Божим серцем. Вони вважали, що все вирішувалось лише дотримуванням заповідей, які, однак, не є «холодним законом», тому що зродилися на основі любові, і є, радше, «вказівками», які допомагають нам не помилитися.

Важливість зв’язку між навчанням та духовним життям підкреслив Папа Франциск, приймаючи у четвер, 10 квітня 2014 р., в залі Павла VI у Ватикані керівництво, викладачів, працівників та студентів Папського Григоріянського Університету, Папського Біблійного Інституту та Папського Східного Інституту – трьох наукових інституцій в Римі, які діють під проводом Товариства Ісусового. Папа, промовляючи до зібраних у залі Павла VI,  звернув увагу на важливість цінувати місце, де здійснюють свою діяльність, на взаємини між навчанням та духовним життям, на цілі навчання у кожному Папському університеті.

Вчитися у Євангелії боротися проти спокус диявола заохотив вірних Папа Франциск, проповідуючи у каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у п’ятницю, 11 квітня 2014 року. Він підкреслив, що всі ми маємо спокуси, бо лукавий не хоче нашого освячення, але християнське життя полягає саме у боротьбі проти зла. Щоб досягти цієї мети, віддалити нас від Христового шляху, злий дух, за словами Папи, має власний метод, його спокуси «мають три характеристики», які ми повинні знати «аби не потрапити у його пастку». «Спокуса розпочинається злегка, але росте, постійно зростає, – зауважив проповідник. – По-друге, зростає, заражає іншого та йому передається, намагається стати спільною. Врешті, щоб заспокоїти душу, сама себе виправдовує. Отож: зростає, заражає та виправдовується».

Насильство ніколи не веде до миру. На цьому наголосив Папа Франциск у своєму посланні до народу Венесуели, заохочуючи до прощення та милосердя. Це послання зачитав Апостольський Нунцій під час відкриття першої зустрічі з метою примирення в країні, після того, як за два місяці жорстоких протистоянь, загинуло приблизно 40 людей. Апостольську Столицю запрошено взяти участь у переговорах, які розпочалися між президентом та опозицією.

Папа Франциск надіслав «Щире побажання миру» єврейській громаді Риму з нагоди свята Песах, яке розпочнеться із заходом сонця 14 квітня та триватиме 8 днів.

12 квітня 2014 року Папа Франциск зустрівся у Ватикані з учасниками конгресу Італійської спілки онкологічної хірургії. На думку Святішого Отця, братське ділення з хворими відкриває на справжню красу людського життя, навіть враховуючи його слабкість. Воно допомагає розпізнати гідність і цінність кожної людини в будь-якому стані й на будь-якому етапі її життя, від зачаття до смерті.

Вивчення історії - це важливий шлях до пошуку істини, підкреслив 12 квітня 2014 року Франциск під час зустрічі з членами Папського комітету історичних наук, з нагоди 60-річчя заснування цієї структури Пієм ХІІ. Святіший Отець відзначив важливість співробітництва Комітету з різними науковими структурами на міжнародному рівні що сприяє діалогу між Церквою і сучасним світом. Він зазначив, що цього року відзначається 100-річчя з початку Першої світової війни і тому важливо нагадати про "дипломатичні ініціативи Ватикану під час цього трагічного конфлікту", про внесок католиків та інших християн в допомогу хворим, біженцям, сиротам і вдовам, в пошуках зниклих та відновлення миру.

Розпізнати своє місце на сторінках Євангелії закликав вірних Папа Франциск, проповідуючи під час Євхаристійного богослуження з нагоди Пальмової Неділі, яке він очолив, 13 квітня 2014 р. на площі Святого Петра у Ватикані. В богослуженні взяла участь велика кількість юнаків і дівчат, зокрема, делегації з Бразилії та Польщі – місць проведення останнього та наступного Дня молоді на всецерковному рівні. На початку Святої Меси відбулося благословення пальмових та оливкових галузок і урочиста процесія. «Ми чули читання Господніх Страстей і буде корисним, – зауважив проповідник, – поставити собі запитання: Ким я є? Ким є я перед моїм Господом? Ким є я перед Ісусом, який входить до Єрусалиму? Святіший Отець також заохотив замислитися, чи не схожі ми до того натовпу, «який не розумів, що діється, чи перебуває на релігійному зібранні, чи на судилищі чи в цирку», та обираємо Варраву? А може, як солдати, що катують Господа та плюють на Нього?

 

Радимо також прочитати:

Рубрика "Важкі питання". У чому різниця між Конгрегацією і Папськими Радами?

У Ватикані говоритимуть про розвиток Церкви в Африці

Англійка стала новим головою Папської академії соціальних наук