Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (08.12 – 14.12)
  • Втр, 16/12/2014 - 00:00

Понеділок. У понеділок опівдні Святіший Отець зустрівся з вірними для спільного проказування молитви «Ангел Господній». Перед молитвою Папа підсумував празник Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії словами: « Все є благодаттю, все є даром Бога і Його любові до нас. Архангел Гавриїл називає Марію «благодатною», повною ласки, бо у Ній немає місця для гріха, адже Господь Бог вибрав Її ще перед віками і зберіг від первородного гріха. Божий посланець з’являться з дивовижною звісткою: «Станеш матір’ю Божого Сина». І Марія відповідає на Божу благодать і повністю їй доцвіряється, кажучи: «Нехай зо мною станеться по твоєму слову!» (Лк 1,38). Не каже: «Зроблю за твоїм словом!», але «неахй мені станеться...» І Слово стало Тілом у її лоні. «Також і ми покликані слухати слво Бога, який до нас промовляє і приймати Його волю», – сказав Святіший Отець.

«Хай буде у вас світло Христове», - з цими словами ввечері 8 грудня Папа Франциск звернувся в спеціальному відеопосланні до жителів стародавнього італійського міста Губбіо. Приводом до послання стала церемонія запалювання найбільшої в світі різдвяної ялинки, розташованої на горі Інджіно.

Вівторок. У вівторок під час ранкової Літургії Папа роздумував над Церквою як матір'ю. Як матір Церква прагне мати дітей і радіє ними. Це, за словами Понтифіка доводить притча про згублену вівцю. Той євангельський пастир, який пішов шукати загублену вівцю, міг все обрахувати, як спритний комерсант: якщо загубити 1 з-поміж 99, то нічого страшного для загального балансу, щось здобулося, щось втратилося, але можемо прямувати далі. Однак, ні, у нього – серце пастиря, тому він виходить, щоб знайти її, а тоді святкує, стає радісним». Отож, за словами Папи, радість, утішення Церкви полягає у тому, щоб виходити на пошук далеких братів і сестер, бо тоді вона «стає матір’ю, стає плідною».

Папа Франциск скерував телеграму-співчуття на адресу бельгійського короля Філіпа з приводу смерті  6 грудня його тітки, Королеви Фабіоли.

Архиєпископ Домінік Мамберті, що ще протягом кількох тижнів виконує обов’язки Секретаря, відповідального за стосунки з державами, брав участь у засіданні Ради міністрів ОБСЄ, на якій не змогли прийняти підсумкового документу щодо України через відсутність консенсусу. У своєму виступі він підкреслив, що Апостольська Столиця дуже уважно і з глибокою стурбованістю стежить за тривожним розвитком подій в Україні. Він підтвердив, що католицька Церква та Папа Франциск є близькими до тих, хто страждає і піддані порушенням їхнім людських прав та основних свобод, зокрема, права на життя в гідності та без страху.

У вівторок у Ватикані оприлюднено  Lineamenta (Напрямні лінії) XIV Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів, яка від 4 до 25 жовтня 2015 року відбуватиметься у Ватикані на тему: «Покликання і місія сім’ї в Церкві та в сучасному світі».

Середа. Синод – це не парламент, де змагаються різні фракції, але співставлення думок після довгого приготування. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 10 грудня 2014 р., що відбулася на площі Святого Петра у Ватикані. Завершивши цикл повчань про Церкву, Святіший Отець розпочав новий, присвячений сім’ї, і цього разу розповів про перебіг праць ІІІ Надзвичайної Асамблеї Синоду Єпископів, що відбувалася у Ватикані у жовтні на тему «Виклики душпастирства сім’ї в контексті євангелізації». Адже, за його словами, важливо пригадати про те, як вона відбувалася та про її результати.

Папа Франциск підтвердив свою участь у Всесвітній зустрічі сімей, яка пройде у Філадельфії, у Сполучених Штатах Америки, 22-27 вересня 2015 р. У своєму спеціальному листі до Архиєпископа Вінченцо Пальї, голови Папської ради у справах сім'ї, Святіший Отець нагадав, що місією християнської сім'ї сьогодні є проголошення світу Божої любові.

10 грудня відбулись молитовні чування з нагоди 25-ї річниці здобуття свободи УГКЦ в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ в Києві. До молитов приєднався також папський легат кардинал Кристоф Шенборн, Архиєпископ Відня та Ординарій для вірних візантійського обряду в Австрії. Кардинал Кристоф заявив, що те, чим живе Україна, має стати взірцем для інших країн світу.  Однак, за його словами, не можна змішувати релігію із політикою. Потрібно просто зі своєю вірою намагатися служити людям. З пастирським словом до вірних звернувся також Блаженніший Святослав. Він запевнив вірних у тому, що Папа підтримує Україну і її народ.

Також 10 грудня Папа Франциск прийняв на аудієнції керуючого директора Міжнародного валютного фонду Крістіну Лагард. Прес служба Святого Престолу не повідомила про зміст розмови. Треба відзначити, що вже протягом деякого часу Папа заявляє про необхідність корінних реформ на кредитному ринку.

Четвер. У четвер, 11 грудня, у проповіді під час Служби Божої, Святіший Отець, серед іншого, також наголосив, що Господь не спасає Свій народ на відстані, але стаючи близьким; і робить це з ніжністю. Творець є немов матір, яка розмовляє із своєю дитиною, яка співає колискову, яка у розмові з дитиною часто вживає дитячий голос, сама стає дитиною, щоб потішити малятко

У перші грудневі дні в столиці Перу Лімі проходить 20-а конференція держав-учасниць Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату. Папа Франциск спрямував послання до учасників форуму, в якому зазначив, що питання, які на ньому обговорюються, позначаться на долі всього людства. Папа Франциск зауважив, що боротьба з глобальним потеплінням буде ефективною тільки за умови подолання приватних інтересів і звільнення від політичного та економічного тиску. Час пошуку глобальних рішень наближається до кінця, необхідно діяти узгоджено і спільно, дати колективну відповідь, засновану на солідарності.

Про важливість душпастирства молоді нагадав Папа Франциск 11 грудня 2014 року у своєму посланні до учасників IV Європейської зустрічі молодіжних пастирів. Папа нагадав, що ця сфера діяльності Церкви має бути чимось більшим, ніж просто організацією різної діяльності для юнаків і дівчат: вона повинна характеризуватися присутністю поряд з ними - супроводом у складних і часом важких контекстах, в які вони занурені. Щоб нести Христа в життя молоді, необхідно вести діалог з нею, але "справжній діалог в такому сенсі може вести той, хто живе особистими стосунками з Господом Ісусом", зауважив Папа.

П’ятниця. У п’ятницю Папа Франциск прийняв у Ватикані єпископат, духовенство та мирян Сиро-Католицької Церкви під проводом Блаженнішого Ігнатія Юссіфа ІІІ, Патріарха Антіохійського Сирійської Католицької Церкви. Зустріч з Єпископом Риму відбулася з нагоди Синоду Єпископів цієї Церкви, який з огляду на військові дії на батьківщині, зібрався на свої засідання у Римі.

Субота. У суботу, 13 грудня Папа Франциск прийняв у Ватикані з офіційним візитом Прем’єр-міністра Італійської Республіки Маттео Ренці, який після аудієнції в Святішого Отця зустрівся також з кардиналом П’єтро Пароліном, Державним Секретарем Апостольської Столиці. Під час розмов особливу увагу, серед іншого, було присвячено актуальній ситуації в країні, позначеній труднощами економічного та соціального характеру, з негативними наслідками, насамперед, стосовно молодіжної зайнятості.

Цього ж дня Папа Франциск прийняв на окремій аудієнції членів Італійської Національної Асоціації сліпих та людей з вадами зору. Сміливість, приналежність до спільноти та дарування себе іншим – три загальнолюдські цінності, якими керувалася свята мучениця Лукія, і які Папа Франциск запропонував як орієнтир для проводу Асоціації сліпих та людей з вадами зору. Зустріч відбулася у день літургійного спомину цієї святої, яка є також Небесною покровителькою осіб, що мають проблеми із зором. Оскільки згадана організація має понадконфесійний характер, Святіший Отець заохотив звернути увагу на ті цінності, які є спільними для всіх, хоч «свята Лукія жила ними у зразковий спосіб саме завдяки вірі у Христа».

Неділя.

Радимо ознайомитись:

Папа Франциск дав інтерв’ю аргентинській газеті «La Nacion»

Бенедикт XVI дав інтерв’ю німецькому виданню «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung»

Послання Папи Франциска з нагоди 48-го Всесвітнього дня миру (підсумок)

Підсумки четвертого засідання Ради кардиналів