Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (10.10.16 – 16. 10.16)
  • Пон, 17/10/2016 - 22:08

У понеділок 10 жовтня Святіший Отець Франциск прийняв на аудієнцію учасників Генеральної капітули Товариства Католицького Апостольства, або паллотинів. Папа звернувся з проханням до них, щоб вони і надалі продовжували з радістю та надією вершити своє послання, щоб харизма їхнього засновника св. Вінцента Паллоті вродила обильними плодами і в нашому часі.

10 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби проти смертної кари. «Не може бути законного покарання без надії», - написав Папа Франциск з цієї нагоди на своїй сторінці в «Твіттері».

Ісус запрошує нас робити добро смиренно, уникаючи показності, вдавання, неначе щось робимо. На цьому наголосив Папа Франциск, промовляючи під час ранкової Святої Літургіїі в резиденції «Святої Марти» у Ватикані у вівторок. Таким чином, Святіший Отець застеріг від «релігії макіяжу», яка розрахована тільки на зовнішній ефект, ще раз підкреслюючи, що Господній шлях – це шлях смиренності.

Наново вивчити діла милосердя і щоденно їх виконувати. До цього закликав Папа Франциск під час загальної аудієнції 12 жовтня. Святіший Отець звернув увагу на те, що йдеться про звичайні жести, а не про надлюдські зусилля. Святу Терезу з Калькутти згадують не за дуже багато монастирів, відкритих в усьому світі, але за те, що нахилялась над кожним убогим, якого зустрічала дорогою. Якщо кожен із нас щодня вчинить принаймні одне діло милосердя для душі чи для тіла, один звичайний щоденний жест – це буде «справжньою культурною революцією».

Цьогорічний Міжнародний день зі зменшення небезпеки стихійних лих присвяченій темі «Зниження смертності». На цьому Святіший Отець наголосив після загальної аудієнції, зокрема, мовивши: «Природні катастрофи можна було б уникнути або, принаймні, обмежити, адже їхні наслідки дуже часто викликані браком дбання про довкілля з боку людини.» Крім того, Папа закликав припинити воєнні дії в Сирії, щоб дати можливість мирному населенню залишити зону збройного конфлікту.

Виступаючи 12 жовтня цього року в Португальському католицькому університету Державний секретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін наголосив, що європейські християнські політики після ІІ світової війни прагнули побудувати європейське співтовариство на християнських цінностях. А сьогодні спостерігається криза європейської ідентичності, яка є частково пов’язана з напливом мігрантів та біженців.

Спостерігач від Апостольського Престолу при ООН Архиєпископ Бернардіто Ауза, коментуючи програму ООН «2030 Програма ООН з питань постійного розвитку», заявив, що успіх таких програм залежить від спроможності вийти за межі мови економіки і статистики. Архиєпископ також сказав, що не можна ігнорувати моральні, духовні та релігійні питання без серйозної шкоди для розвитку людини.

Християнин завжди перебуває на шляху до зустрічі з Господом Богом, відчуває на собі Боже прощення та усвідомлює, що Господь його вибрав, мріяв про нього та дав йому ім’я. Такою була головна думка Папи Франциск у проповіді, що він виголосив під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у четвер.

У Ватикані 13 жовтня відбулось оприлюднення Послання Папи Франциска на 103-ій Всесвітній День мігранта і біженця, який відзначатиметься 15 січня 2017 року. Тема Послання – «Неповнолітні мігранти: беззахисні й позбавлені голосу».

13 жовтня у Ватикані Святіший Отець Франциск прийняв на аудієнцію Генерального секретаря НАТО Й. Столтенберґа.

У п’ятницю, 14 жовтня у проповіді під час ранкової Служби Божої Святіший Отець Франциск зауважив, що аби слідувати за Христом, потрібно бути чесними самі із собою, не піддаватись лицемірству, що є духовною шизофренією, яка спонукає людину багато говорити собі самій, але не практикувати того.

У рамках «П’ятниці милосердя» 14 жовтня, Папа несподівано відвідав дитячий будинок сімейного типу «Містечко SOS» для дітей, позбавлених батьківського піклування або ризикують його втратити. Зустріч була дуже щирою й безпосередньою. Хлопчики і дівчатка показали Святішому Отцеві парк та сад, що оточує їхній центр, футбольне поле, дитячий майданчик, потім – свої кімнати та іграшки. Папа привіз чимало солодощів і спожив з дітьми підвечірок.

У п’ятницю Папа Франциск провідав також хворого кардинала Андреа Кордеро Ланца ді Монтедземоло в клініці «Вілла Бетанія».

На запрошення Надзвичайного і Повноважного Посла республіки Корея при Апостольській Столиці Kim Kyung Surk та його дружини владика Іриней (Білик) 6 жовтня. прийняв участь в святковому прийомі в посольстві Республіки Кореї при Ватикані з нагоди їхнього Національного свята.

«Сотвори у нас великодушне і вірне серце, щоб ми могли завжди служити Тобі у чесності та чистоті духа», – цими словами літургійної молитви Святіший Отець Франциск  розпочав свою проповідь під час Святої Літургії, яку він очолив у неділю на площі Святого Петра у Ватикані з нагоди канонізації 7-ох блаженних. Папа Франциск наголосив на тому, що людина неспроможна своїми власними силами вчинити своє серце вірним Господеві, яке б служило Йому у чистоті та чесності духа. Це здатний вчинити лише Бог, саме тому, ми й звертаємось до Нього із таким молитовним проханням, благаючи дару «сотворення» у нас такого серця.

На закінчення урочистої канонізаційної Літургії, перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Папа Франциск згадав про те, що 17 жовтня відзначається Міжнародний день боротьби з бідністю, закликаючи до спільної боротьби з убогістю та злиднями.

Радимо ознайомитись:

Новий албанський кардинал: Визнання вірності Христові Церкви в Албанії в часи гонінь

Святий Іван ХХІІІ – парох цілого світу

Кардинал Паролін: Папа відвідає Фатіму у травні 2017 року

38 років тому святого Івана Павла ІІ обрали папою Римським