Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (11.05 – 17.05)
  • Пон, 18/05/2015 - 21:43

Понеділок. У понеділок,11 травня, Папа Франциск зустрівся із тисячами дітей та підлітків, які стали учасниками ініціатив нещодавно створеної Фундації «Фабрика миру», яка ставить собі за мету згуртування дітей різних національностей, їхніх родин та вихователів у проектах, які через різноманітні форми дитячої творчості покликані спонукати дорослих замислитися і підтримувати мир в усіх його формах – від родинного до міжнародного. Під час зустрічі діти різних національностей та ті, що перебувають у непростих життєвих ситуаціях, як от діти ув’язнених, хворі діти й неповнолітні в’язні, поділилися своїми свідченнями й поставили різні запитання. Святіший Отець дав безпосередні відповіді на ці запитання.

Коментуючи біблійний уривок про переслідування під час Святої Меси в «Домі святої Марти», Папа Франциск зауважив, що «життя Церкви – це шлях, пройдений під проводом Святого Духа». Святіший Отець вказав на те, що Спаситель приготовляє учнів до того, щоби вони не згіршувалися Його стражданнями, але також передвіщає їм, що й вони стануть об’єктами переслідування, «коли кожен, хто їх убиватиме, гадатиме, що службу приносить Богові». «Сьогодні ми є свідками тих, які вбивають християн у Боже ім’я, називаючи їх невірними. Таким є Христовий хрест», – зауважив проповідник. Святіший Отець додав, що існує також «щоденне свідчення», яке полягає у тому, щоби в своєму житті «уприсутнювати плідність Пасхи». «Християнин, який не бере до уваги цього “мученицького” виміру життя, – сказав він, – ще не зрозумів до кінця дорогу, якої нас навчив Ісус».

У понеділок у Ватикані відбулося засідання Координаційної Групи Святого Престолу й Італії з питань приготування до надзвичайного Святого Року, який розпочнеться 8 грудня.

Cтало відомо, що 10 травня після участі в недільній молитві «Regina Caeli» з ватиканської Площі Святого Петра відправився п'ятий Марш на захист життя. Сорок тисяч учасників цього маршу центральними вулицями Риму висловили свою прихильність захисту людського життя від його початку до природньої смерті. 

«Той, хто здійснює місію Карітасу, той не є просто виконавцем, але – свідком Христа», – наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси з нагоди відкриття ХХ Генеральної Асамблеї «Caritas Internationalis», яку він очолив у вівторок, 12 травня 2015 р., ввечері, в базиліці Святого Петра у Ватикані.

Середа. В середу, 13 травня, Папа Франциск скерував своє послання до військових, які є учасниками 4-го Конгресу військових ординаріатів Європи. Форум проходив 11-15 травня 2015 р. в Парижі на тему «Ідентичність і місія військових ординаріатів і їх роль у сприянні миру". Церква повинна втішати і підтримувати віруючих, які обрали цю форму життя і цей ідеал, вважає Папа, бо "небезпеку і смерть можна з'єднати з вірою і надією, агресивність, з утриманням і справедливістю, ненависть з любов'ю і прощенням".

На загальній аудієнції на площі Святого Петра у Ватикані  Святіший Отець у повчанні, присвяченому роздумам про щоденне родинне життя, звернув увагу на три слова:  «прошу», «дякую», «вибач». «Ці слова відкривають шлях до того, щоб у родині жити добре та в мирі», вони є «простими, але не дуже простими для здійснення» та «вміщають у собі силу оберігати домашнє вогнище навіть серед тисяч труднощів».

Постійний представник в нью-йоркському відділенні ООН архиєпископ Бернардіто Ауса виступив перед експертами, що зібралися для перегляду Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. У своїй промові монс. Ауса відзначив величезну коштовність озброєння: ці ресурси не можуть бути використані для «викорінення злиднів, від яких страждає наш сьогоднішній світ». Чітку позицію з цього питання займає Церква і Римські Папи, починаючи від Пія XII і особливо Івана XXIII, під час понтифікату якого кубинська ядерна криза стала загрозою життя на планеті. Монс. Ауса зазначив, що уряди світу не повинні покладатися на свої ядерні арсенали.

П’ятниця. Слова «радість» та «страх» стали темою проповіді Папи Франциска, яку він виголосив у п’ятницю, 15 травня 2015 р., під час ранкової Святої Меси в «Домі святої Марти», коментуючи уривок з Діянь Апостолів, в якому розповідається про місійну діяльність святого Павла, під час якої Господь у сні промовив до нього: «Не бійся, говори лиш, не мовчи» та слова Ісуса: «Ніхто не зможе відібрати вашої радості». «Християнин без радості, – додав він, – не є християнином. Християнин, який постійно живе в смутку, не є християнином. Це людина, яка в хвилини випробування, недуги, труднощів, втрачає мир».

Генеральна Асамблея «Caritas Internationalis», всесвітньої конфедерації католицьких харитативних організацій, яка відбулась  у Римі, обрала нового голову. Ним став філіппінський кардинал Луіс Антоніо Таґле, архиєпископ Маніли.

З нагоди 25-річчя відновлення дипломатичних стосунків між Святим Престолом та Румунією, президент цієї держави Клаус Вернер Йоганніс здійснив візит до Ватикану, де у п’ятницю його прийняв Святіший Отець Франциск. 

Субота. У суботу, 16 травня 2015 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск призначив о. Даріуша Бураса, з клиру Тарновської дієцезії (Польща), Апостольським Адміністратором Апостольської Адміністратури Атирау в Казахстані.

З нагоди Року богопосвяченого життя відбулася зустріч Папи з богопосвяченими особами Римської дієцезії у формі свідчень представників різних форм посвяченого життя, які поставили свої запитання, на які відповідав Святіший Отець. 

В суботу у Венеції (Італія) беатифіковано о. Луїджі Кабурлотто – пароха убогих та апостола молоді, 

Неділя. У неділю, 17 травня 2015 р., Вселенський Архиєрей очолив урочисте Євхаристійне богослуження на площі перед базилікою Святого Петра, під час якого проголосив святими Католицької Церкви чотирьох богопосвячених осіб, які народилися у ХІХ столітті. Це були Жанна Емілі де Вільнов (1811-1854), Марія Крістіна Непорочного Зачаття Аделаїда Брандо (1856-1906)Марія-Альфонсіна Маріям Султанех Ґатта (1843-1927) та Марія від Розп’ятого Ісуса Маріям Бауарді (1846-1878). Останні дві походять зі Святої Землі, дві інші – з Франції та Італії.

Під час Святої Меси на площі Святого Петра у Ватикані, Папа зауважив, що «ми, сьогодні, ґрунтуємо нашу віру у воскреслого Господа на свідченні Апостолів, яке дійшло до нас завдяки місії Церкви. Наша віра тісно пов’язана з їхнім свідченням немовби безперервним ланцюгом, який протягом століть розмотували не лише наступники Апостолів, але також християнські покоління. Адже за прикладом Апостолів, у дійсності, кожен Христовий учень покликаний ставати свідком Його воскресіння».

 

Радимо ознайомитись:

ПОСЛАННЯ ПАПИ ФРАНЦИСКА НА 49-Й ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СУСПІЛЬНИХ КОМУНІКАЦІЙ