Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (11.08 – 17.08)
  • Втр, 19/08/2014 - 15:04

У вівторок, 12 серпня 2014 р., стало відомо, що Папа Франциск висловив співчуття у зв’язку з катастрофою пасажирського літака, що відбулася вранці 10 серпня 2014 року неподалік аеропорту “Мехрабад” в Тегерані. “Молячись за вічний спочинок для загиблих, Його Святість просить для всіх, хто сумує з приводу смерті своїх близьких, Божої благодаті сили, утішення і миру”, – йдеться у телеграмі-співчуття, скерованій за підписом кардинала Держсекретаря П’єтро Пароліна.

Кардинал Фернандо Філоні, посланець Папи Франциска в Іраку, ввечері 12 серпня 2014р. прибув до столиці Йорданії Аману. 13 серпня єрарх планував поїхати до Ербіла, на території іракського Курдистану, щоб зустрітися з халдейським Патріархом Вавилонії Луїсом І Сако. Кардинал Філоні прибуде до іракських біженців, щоб засвідчити їм близькість і підтримку Папи Франциска, надати фінансову допомогу, а також обговорити з представниками місцевої Церкви ініціативи на користь жертв ісламських терористів.

В середу, 13 серпня, Папа Франциск розпочав третю міжнародну апостольську подорож свого понтифікату, метою її стане Південна Корея. Франциск пробуде в Південній Кореї до 18 серпня. У рамках своєї подорожі він візьме участь в VI Днях азіатської молоді та очолить беатифікацію 124 корейських мучеників за віру.

Також Папа Франциск провів зустріч з журналістами, які летіли з ним до Кореї. Папа обмежився коротким привітанням та молитвою за італійського фотографа агентства AFP Сімоне Каміллі, який загинув у вівторок разом з перекладачем у секторі Газа в результаті вибуху нездетонованого снаряду. "Такі наслідки війни, – сказав Папа Франциск під час зустрічі з журналістами. – Дякую за ваше служіння і прошу вас: переказуйте послання миру. Те, що відбувається зараз, є страшним. Дякую Вам за Вашу роботу, за те, що мене супроводжуєте".

Майже 10 тис. молодих людей із Південної Кореї та 23 інших країн з усього континенту взяли участь 13 серпня 2014 р. у відкритті VI Дня молоді Азії (AYD-6) у Солмое біля південнокорейського міста Теджона. Захід триває під гаслом «Молоде Азії! Постань! Слава мучеників ясніє над тобою». Папа  закликав слухачів не боятися. «Помилка - це не падіння. Достатньо смиренно й відважно розпочати заново», — сказав він. Єпископ побажав молодим поставити у центрі свого життя Ісуса, який сам про себе сказав, що Він — Дорога, Правда і Життя.

Папа Франциск звернувся з привітанням до учасників 45-го щорічного збору пожертвувань «Más por Menos», що проходить в ці дні в Аргентині. Святіший Отець закликає вірних відповісти простими і конкретними жестами на заклик Ісуса бути сіллю землі та світлом світу. На закінчення звернення Папа Франциск просить «не переставати молитися за нього і за його служіння Церкві» та довіряє «материнському заступництву Пресвятої Богородиці Луханської плоди цієї благородної ініціативи, а також всіх, хто бере в ній участь».

У своєму послання до генерального секретаря ООН Святіший Отець звернувся зробити все можливе, щоб зупинити існуючі та запобігти наступним виявам систематичного насильств  з приводу ситуації в Іраку. Святіший Отець пише, що з тривогою слідкує за трагічними подіями останніх днів на півночі Іраку, «де християни та інші релігійні меншини змушені втікати зі своїх домівок, бути свідками руйнування своїх місць культу та релігійної спадщини». Папа закликає «до міжнародної спільноти втрутитися для того, щоб покласти край триваючій гуманітарній трагедії, заохочую всі компетентні органи ООН, особливо, відповідальних за безпеку, мир, гуманітарне право та допомогу біженцям, й надалі докладати свої зусилля згідно з преамбулою та відповідними статтями Хартії Об’єднаних Націй».

Папська рада з міжрелігійного діалогу направила широке послання у зв'язку з так званим "відновленням Халіфату", в результаті якого ісламськими терористами вчиняються жахливі злочини на території Іраку. Наголошується, що не існує причин, які могли б виправдати подібні злочини, і тим більше цього не може зробити жодна з релігій. Апостольський Престіл, релігійні лідери покликані використовувати свій вплив на керівників з метою припинення злочинів, покарання винних у їх вчиненні та відновлення правової держави в усій країні, гарантуючи повернення тим, хто був змушений утікати. Злучімо наші голоси з голосом Папи Франциска: "Бог миру нехай пробудить у всіх істинне бажання діалогу і примирення. Насильство неможливо перемогти насильством. Насильство перемагається миром".

В четвер, 14 серпня, відбулася офіційна церемонія привітання Понтифіка в президентському палаці в Сеулі. В ході її Папа звернувся до глави держави Пак Кин Хе та представників дипломатичного корпусу. Мир і діалог – ці дві теми були в центрі першої промови Папи Франциска під час апостольської подорожі до Південної Кореї. Святіший Отець закликав корейську католицьку спільноту брати активну участь у житті країни. 

На конференції єпископів Південної Кореї, Папа Франциск назвав єрархів «нащадками мучеників» і «їхнього героїчного свідчення віри в Христа». Святіший Отець нагадав про історію християнізації Кореї, яка відбулася без місіонерів, але завдяки активній євангелізаційній діяльності місцевих вірян, що черпали натхнення зі знайомства з Святим Письмом.

П’ятниця 15 серпня 2014 рокуце другий день апостольської подорожі Папи Франциска до Кореї. До Теджону, місця проведення 6-го Дня Азійської Молоді, Святіший Отець прибув очолити Божественну Літургію з нагоди урочистості Внебовзяття Пречистої Діви Марії. Понад 50 тисяч вірних зустріли Вселенського Архиєрея овацією та несподіваним скандуванням італійської мовою: «Viva il Papa!» – «Нехай живе Папа!»

У розважанні перед молитвою «Ангел Господній»,  Святіший Отець закликав оточити молитвою хворих, бідних і тих, хто не має гідної роботи, особливо жертв квітневої катастрофи порому «Севоль» та членів їхніх сімей. У день національного свята Кореї – 15 серпня 1945 року закінчився 35-річний період колоніального панування японців над Кореєю, - Папа молився, щоб Марія чувала над цим народом. Він також доручив Її опіці учасників VI Днів Азіатської молоді. 

Після закінчення Святої Меси в Теджоні 18 юнаків і дівчат з різних країн Азії, представників учасників Дня азійської молоді, мали можливість зустрінутись під час обіду з Папою Франциском та місцевим єпископом Лазаром Ю Хун Сіком. Святіший Отець цікавився життям Церкви у країнах, звідки походила молодь.

Також Папа Франциск відвідав санктуарій Сальмое в Теджоні – місце народження першого корейського католицького священика і мученика св. Ендрю Кім Де Гона, який жив у XIX ст. Канонізував святого Папа Іван Павло II у 1984 разом з іншими 103 корейськими мучениками за віру.

У суботу, 16 серпня 2014 року, третій день Апостольської подорожі до Південної Кореї, перебуваючи у столиці Сеулі, Папа Франциск вранці відвідав Сесомунський санктуарій корейських мучеників. О 10-ій годині місцевого часу очолив Святу Месу на площі при Кванхвамунських воротах , під час якої проголосив блаженними 124 корейські мученики. Пополудні Святіший Отець відвідав структури харитативної спільноти Коттоне: в реабілітаційному центрі «Дім надії» зустрінувся з людьми з особливими потребами, в «Школі любові» – з представниками чернецтва Південної Кореї, а у Центрі духовності Коттоне – з провідниками мирянського апостоляту. 

В цей день  Папа Франциск зустрівся з неповносправними і відвідав кладовище абортованих дітей в Ккоттонгнае, а також мав зустріч з корейськими монахами.

В неділю, 17 серпня, Папа Франциск у своїй проповіді, виголошеній під час Святої Меси з нагоди закриття Шостого Дня азійської молоді, який відбувався у південнокорейській дієцезії Теджон від 13 до 17 серпня 2014 р., наголосив, що азійська молодь є спадкоємцями великого свідчення, цінного ісповідання віри в Христа. «Дорога молоде Азії, – підсумував Святіший Отець, – бажаю вам, щоб ви, в єдності з Христом та Церквою, змогли прямувати  шляхом, який, без сумніву, наповнить вас радістю».

Пропонуємо Вашій увазі:

Відеозвернення Папи Франциска до корейців: http://catholicnews.org.ua/zustrich-mizh-moloddyu-ta-pohilimi-vikom-ie-zaporukoyu-postupu-narodu-videozvernennya-papi-franciska

 Першу офіційну промову під час апостольської подорожі до Південної Кореї, яку  Папа Франциск виголосив до Президента корейської республіки, членів уряду й місцевої влади, представників дипломатичного корпусу та інших високих гостей:  http://catholicnews.org.ua/spravedlivist-ne-vimagaie-zabuti-krivdi-ale-podolati-yih-proshchennyam-slovo-papi-franciska-pid-chas

Проповідь Святішого Отця під час святкової Меси у Теджоні: http://catholicnews.org.ua/presvyata-bogorodicya-dopomozhe-nam-zalishatisya-virnimi-carskiy-svobodi-otrimaniy-v-hrishchenni

Проповідь, виголошену у Сеулі 16 серпня 2014 року, під час Служби Божої, на якій Папа Франциск  проголосив блаженними Католицької Церкви 124 корейських мучеників: http://catholicnews.org.ua/papa-francisk-z-nagodi-beatifikaciyi-124-koreyskih-muchenikiv-yakshcho-povirimo-gospodnomu-slovu