Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (13.04 - 19.04)
  • Втр, 21/04/2015 - 22:07

Понеділок. У понеділок, 13 квітня, у Ватикані розпочалася дев’ята з черги зустріч Ради Кардиналів, яка тривала до 15 квітня. В її засіданнях активну участь брав також Святіший Отець. Більшість часу в працях Ради було присвячено питанням, які стосуються реформи Римської Курії. Насамперед, йшлося про пошуки методології, якої слід дотримуватися протягом 2015 та 2016 років, аби наприкінці наступного року вже вийти на фінішну пряму в опрацюванні відповідної Апостольської Конституції. Крім того, було розглянуто зауваження кардиналів стосовно цієї реформи, висловлені під час консисторії, яка відбувалася в лютому. Підтверджено, серед іншого, намір утворити дві дикастерії: у справах милосердя, справедливості й миру та в справах мирян, сім’ї й захисту життя. Іншою темою, яку обговорювала Рада Кардиналів, була реорганізація ватиканських засобів інформації, розглянувши рапорт комісії, спеціально скликаної для аналізу їхньої діяльності. Передбачається, що Папа скличе відповідну комісію, яка буде займатися втіленням у життя отриманих вказівок.

Вівторок. У вівторок, 14 квітня, у Ватикані оприлюднено програму одноденної Апостольської Подорожі Папи Франциска до Сараєво, столиці Боснії і Герцеговини, яка відбудеться у суботу, 6 червня.

Найбільш впливовий африканський прелат кардинал Нап’єр, піддав різкій критиці німецького кардинала Вальтера Каспера, котрого вважають лідером ліберального крила на Синоді. Відповідаючи на статтю «Huffington Post» про Каспера, кардинал Нап’єр у своєму Твіттері написав: «Дуже тривожно читати вислів типу «папський теолог» стосовно кардинала Каспера. Чому тривожно? На відміну від Папи Франциска, кардинал Каспер не ставиться з особливою повагою до Церкви Африки і її лідерів» Кардинал Каспер був підданий різкій критиці в жовтні минулого року під час проведення Надзвичайного Синоду про Сім’ю після того, як він надав коментар ватиканському репортеру Едварду Пентіну, в якому зневажливо висловився щодо внеску африканських єпископів до Синоду.

Середа. Темі подружжя була присвячена катехиза, яку Святіший Отець Франциск виголосив під час загальної аудієнції у середу. За словами Понтифіка центральним аспектом сім’ї є союз між чоловіком та жінкою, адже мова йде про «великий дар, який Бог зробив для людства, сотворивши чоловіка та жінку» та уклавши «Святе Таїнство Подружжя». Папа звернув увагу, що серед усіх створінь лише чоловік і жінка є Божим образом, проте не тільки самі по собі «але також, як пара, вони є Божим образом», а відмінності, що існують між ними, «призначені не для протиставлення, але для спільності та передавання життя». В часі проповіді Папа Франциск ще раз засудив ґендерну теорію: «Для того, щоб подолати проблеми у стосунках, «чоловік та жінка повинні більше між собою розмовляти, вислуховувати, пізнавати один одного і ще більше любити». І на цій основі, у співпраці з Божою благодаттю, можливо «проектувати подружню і сімейну єдність на все життя.» «З цього, – підсумував Папа, – випливає велика відповідальність Церкви, всіх віруючих, насамперед, сімей віруючих, за те, щоб наново відкривати красу творчого задуму, яким Божий образ вписано також і в союз між чоловіком та жінкою. Коли цей союз переживається в добрі, земля наповнюється гармонією та довір’ям. І якщо чоловік та жінка шукають їх разом та з Богом, то без сумніву, знайдуть їх».

Четвер. 16 квітня на ранковій Божественній Літургії у Домі св. Марти були присутні настоятелі та парафіяни українських парафій Рима. Представники парафіяльної спільноти прочитали літургійні читання дня, а парох, ієрей Іван Кулик прочитав Євангельський уривок, який прокоментував Святіший Отець Франциск. Після завершення Божественної Літургії Папа Франциск поспілкувався з українськими вірянами, запевняючи їх у постійній молитві за мир в Україні. Також Святіший Отець подякував в особі присутніх усім українським заробітчанам, які працюють в італійських родинах, за їхнє свідчення живої віри та поблагословив усіх присутніх.

У четвер, 16 квітня, відзначив своє 88-річчя Папа-емерит Бенедикт XVI.

У четвер Ватиканський прес-центр оприлюднив комюніке, в якому оприлюднив інформацію, що з 6 по 8 липня 2015 р Папа здійснить Апостольську подорож до Еквадору, з 8 по 10 до Болівії, а з 10 по 12 – до Парагваю.

Згідно інформації поданої у «Папському щорічнику 2015» («Annuario Pontificio») від 2005 до 2013 року кількість католиків у світі зросла на 12%.

П’ятниця. Не допускатися почуттів ненависті, а присвячувати час на те, аби відкривати у собі почуття і наставлення, які подобаються Богові закликав вірних Папа Франциск у ранковій проповіді, виголошеній 17 квітня, під час Святої Меси.

Від 13 до 17 квітня у Ватикані, в «Домі святої Марти», відбулася щорічна пленарна зустріч Папської Біблійної Комісії. Після того, як було обговорено тему натхненності та істини Біблії, підсумком чого став документ «Натхнення та істина Біблії. Слово, яке походить від Бога та говорить про Бога, щоб спасти світ», який побачив світ 2014 р., комісія перейшла до питань біблійної антропології.

17 квітня в Нью-Йорку постійний спостерігач Ватикану при ООН монс. Бернардіто Ауса виступив на конференції, присвяченій темі: «Переслідування християн на світовому рівні: загроза миру і міжнародній безпеці». Прелат нагадав про настійні заклики Папи Франциска до міжнародного співтовариства «не мовчати і не залишатися байдужими» перед обличчям таких злочинів. 

Субота. 18 квітня, Папа Франциск прийняв Президента Італійської Республіки Серджіо Маттареллу, який прибув до Ватикану з першим офіційним візитом. Звертаючись до присутніх, Папа Франциск підкреслив, що візит Президента Маттарелли два місяці після його вибору свідчить про прекрасні стосунки між Святою Столицею й Італією та є продовженням довгої традиції відвідин його попередників.

Неділя. У неділю, перед молитвою «Царице Неба» разом з вірними Святіший Отець Франциск роздумував над тим, хто такий свідок у християнстві, до чого він покликаний і як бути свідком воскреслого Христа. «Зміст християнського свідчення не є теорією, ідеологією або складною системою наказів і заборон, звичайним моралізаторством, а посланням спасіння, конкретною подією, більше того Особою: це є воскреслий Христос, живий і єдиний Спаситель всіх»,- сказав Папа. Після проказування молитви Понтифік висловив глибокий біль з приводу трагедії у Середземному морі, де перевернувся човен із імігрантами.

19 квітня, 10 річницю свого обрання на Папський престіл відзначив Папа Бенедикт XVI. З цієї нагоди, один з найближчих співробітників Папи-емерита, префект Конгрегації у справах єпископів - Кардинал Марк Уелле поділився своїми спогадами. Понтифікат Бенедикта XVI був «шансом для Європи», вважає кардинал Уелле. Папа Ратцінґер нагадав Європі про її християнське коріння, а його промови в Парижі, Лондоні та Берліні залишаться орієнтиром для майбутнього нашого континенту.

Радимо ознайомитись:

Булла «Misericordiae vultus» («Обличчя милосердя»)

Стаття отця Ореста-Дмитра Вільчинського «Час милосердя»