Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (13.06.16 - 19.06)
  • Втр, 21/06/2016 - 19:12

11 червня Папа Франциск зустрівся у Ватикані з міжнародною групою викладачів і студентів, учасників 15-ї Літньої астрономічної школи при Ватиканській обсерваторії. «Я бажаю вам вміння підтримувати в собі цю радість, яка оживляє вашу наукову працю: саме наявність радості є причиною того, що ви не можете не ділитися нею з вашими друзями, родинами, з вашими народами, з міжнародним вченим співтовариством, з яким ви працюєте. Я сподіваюся, що ви завжди будете відчувати радість досліджень і ділитися їх плодами по-братськи і зі смиренням »,  - сказав Святіший Отець.

Перестати вважати нужду чимось природнім та «дебюрократизувати» проблему голоду. З такими закликами Папа Франциск звернувся до учасників щорічної сесії Виконавчого Комітету Всесвітньої продовольчої програми ООН, відвідуючи у понеділок, 13 червня 2016 р., осідок цієї міжнародної організації, перед якою стоїть завдання викорінення голоду в світі. «Католицька Церква, вірна своїй місії, прагне конкретно співпрацювати з усіма ініціативами, які борються за захист гідності людей, особливо тих, чиї права порушуються», – наголосив Єпископ Риму, зазначаючи, що слова: «Я був голодний, а ви дали мені їсти, був спраглий, а ви мене напоїли», які є «одним із правил християнства», можуть, «виходячи за межі наших релігійних вірувань і переконань», бути запропонованими, як «золоте правило для наших народів». Папа Франциск також мав окрему зустріч з працівниками цієї організації, які прийшли зі своїми родинами та дітьми. «Ви є немов фундамент будинку, – сказав Святіший Отець. – адже без нього будинок не зможе стояти. Скільки проектів, скільки доброго робиться у світі і далі буде робитись в боротьбі з голодом. І це робиться саме завдяки вашій підтримці, вашій прихованій допомозі.»

Вміння молитися за тих, які «бажають нам зла» здатне навернути ворогів та сприяє уподібненню нас до дітей Небесного Отця. Цією думкою Папа Франциск завершив проповідь в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 14 червня 2016 р., коментуючи євангельський уривок, в якому Ісус закликає учнів шукати досконалості Бога, «Який чинить так, що сонце сходить і над добрими і над злими». Папа підкреслив, як Ісус наводить різні приклади, які показують ті самі заповіді у новому світлі. «Не убий» означає також не ображай ближнього, вказуючи теж і на те, що любов «повинна бути великодушнішою від літери закону», чи заохочуючи віддати плащ тому, хто просить про сорочку, чи пройти дві милі з тим, хто просив супроводжувати його протягом однієї. «Нехай же Господь дасть нам лише цю благодать: молитися за ворогів, молитися за тих, які бажають нам зла, не люблять нас, молитися за тих, які чинять нам зло та переслідують нас. Запевняю вас, – підсумував проповідник, – що ця молитва матиме два плоди: ця людина зміниться на краще, бо молитва є могутньою, а ми ще більше уподібнимось до дітей Небесного Отця».

Темою катехизи Папи Франциска у середу 15 червня 2016 року було оздоровлення сліпого з Єрихону, подія, яка, за словами Папи, «безпосередньо заторкує кожного з нас». «Подумаймо, – мовив Святіший Отець, – теж і тоді, коли ми перебуваємо в жахливих ситуаціях, також і в стані гріха, саме Ісус бере нас за руку, забирає з узбіччя дороги й дарує спасіння... Перехід Господа – це зустріч милосердя, що об’єднує всіх навколо Нього, щоб змогти розпізнати тих, кому потрібно допомоги та утішення». Ісус звернувся до сліпого із питанням: «Що хочеш, щоб я зробив тобі?» (Лк 18, 4). На думку Наслідника святого Петра, ці слова є вражаючими – Син Божий стоїть перед сліпим як покірний слуга. Він, Ісус, Бог, питає: «Що ти хочеш, щоб Я зробив? Чим можу тобі послужити?» Бог стає слугою грішної людини!  «Це також і наш шлях, – сказав Святіший Отець. – Всі ми є жебраками, всі! Всім нам потрібне спасіння. І всі ми, кожного дня, повинні зробити цей крок: від жебраків до учнів».

Проказуючи молитву «Отче наш», ми відчуваємо на собі батьківський погляд Господа Бога. На це звернув увагу Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси, яку він очолив у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 16 червня 2016 р. Якщо ми не здатні розпочати молитву цим словом, то наша молитва не буде вдалою. «Якщо простором нашої молитви є проказування слова «Отче», то її атмосферою є сказати «наш», – мовив Єпископ Риму, вказуючи таким чином, що усі ми між собою є братами та сестрами, тобто – родиною. Папа заохотив усіх зробити іспит сумління, поглянувши на те, як ми молимось: чи, промовляючи «Отче», ми прощаємо нашим винуватцям, забуваємо образи; чи я відчуваю, що Бог для мене є Отцем? Якщо я не відчуваю Його батьківства, то слід звернутись до Святого Духа, щоб обдарував нас тією благодаттю, що ми змогли відчути, що Він є нашим Батьком, а ми між собою – братами та сестрами.

Родинне душпастирство повинно огорнути кожну сім’ю, мати наставлення співчуття та цінувати свідчення похилих віком. Із таким закликом Папа Франциск звернувся до душпастирів, катехитів і вірних своєї дієцезії, відкриваючи у четвер, 16 червня 2016 р., в базиліці святого Івана на Латерані, праці Конгресу Римської дієцезії. Тема зібрання звучала: «Радість любові: шлях римських сімей у світлі Апостольського Напоумлення “Amoris letitia” Папи Франциска».

Цього ж дня Папа Франциск прийняв членів Ради Організацій, які допомагають Східним Католицьким Церквам. «Ваша діяльність, – сказав Глава Католицької Церкви, – повинна завжди керуватися впевненістю у тому, що під матеріальними та моральними нашаруваннями, а також під сльозами та кров’ю, викликаними війнами, насильством та переслідуваннями, під отим покровом, який здається непроглядним, є світле обличчя, як отого ангела з мозаїки. А всі ви, своїми проектами й діяльністю, співпрацюєте в цій “реставрації”, щоб обличчя Церкви видимо відображало світло Христа – Воплоченого Слова». Ділячись думками про присутність Сиро-Малабарської та Сиро-Маланкарської Церков поза штатом Керала на півночі Індії, Папа заохотив шанувати право кожної спільноти, уникати духа поділів та сприяти «сопричастю у свідченні єдиного Спасителя Ісуса Христа».

У п’ятницю, 17 червня 2016 р., Папа Франциск здійснив черговий «щомісячний знак милосердя». Як знаємо, на початку Святого Року він повідомив, що кожного місяця в одну з п’ятниць він чинитиме якийсь жест, покликаний засвідчити Божу ніжність до особливо потребуючих. З цією метою Папа відвідав дві спільноти. Першою була спільнота «Гора Тавор», в якій проживають священики з різних дієцезії, які страждають від різних недуг. Зустріч відбулася в каплиці осередку, де Святіший Отець вислухав свідчення співбратів у священстві та помолився разом з ними. Далі Єпископ Риму відвідав спільноту «Дім святого Ґаетано», в якій проживають похилі віком священики Римської дієцезії. Віддавши своє життя служінню Церкві та вірним, сьогодні вони ведуть укрите життя і не багато людей про них пам’ятають. Папа цими відвідинами бажав висловити кожному з них свою конкретну любов та сердечність, а також вдячність з боку Римської Церкви, подаючи також усім нам приклад дієвого милосердя.

У п’ятницю 17 червня 2016 року, з нагоди початку кампанії «Be God’s Mercy» (Нехай буде Боже милосердя), відбулася зустріч Папи Франциска з делегацією католицької доброчинної організації «Допомога Церкві в потребі». Папа Франциск підтримав ініціативу по збору коштів для здійснення численних діл милосердя в усьому світі. Вона триватиме до 4 жовтня, дня літургійного спомину святого Франциска з Ассізі, коли Святішому Отцеві буде представлено перші її плоди. «Бажаю закликати всіх людей доброї волі в усьому світі, – сказав він, – здійснити в кожному місті, в кожній дієцезії, в кожній організації, якесь діло милосердя. Ми, люди, потребуємо Божого милосердя, але також маємо потребу в нашому милосерді: потребуємо простягнути один-одному руку, приголубити один-одного, заопікуватися одні одними й не вести отих численних війн».

Справжнє навернення відбувається тоді, коли приймаємо дар благодаті, а його ознакою є те, що починаємо бачити потреби ближніх. Така думка пролунала з уст Папи Франциска під час ювілейної загальної аудієнції в суботу, 18 червня 2016 р., що була присвячена темі «Милосердя і навернення». Він зазначив, що словами «навернення» та «відпущення гріхів» можна підсумувати основи місії, яку Спаситель заповів апостолам перед Вознесінням. «Як же часто ми говоримо: “Я повинен змінитися. Так далі не може тривати. Моє життя не принесе плоду, якщо прямуватиме цим шляхом, буде безплідним і я не почуватимуся щасливим”. Як же часто до нас приходять такі думки… Чи не так? І тоді Ісус, стоячи поряд з простягнутою рукою, каже: “Але ж прийди. Прийди до мене. Я все зроблю. Я переміню твоє серце і твоє життя. Я ощасливлю тебе”. Чи ми віримо у це?» – запитав Папа, закликавши прочан вголос відповісти на це запитання, а отримавши ствердну відповідь, заохотив іти «за цим Господнім запрошенням і не чинити йому спротиву», тому що «лише відкрившись на Його милосердя, віднайдемо істинне життя та істинну радість».

«Ким є Ісус для людей нашого часу? Ким є Ісус для кожного з нас?», – таке запитання Папа Франциск поставив вірним, які в неділю, 19 червня 2016 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоб помолитися разом з ним молитву «Ангел Господній». Він коментував євангельський уривок, в якому розповідається про те, як Ісус запитував апостолів що люди та вони самі думають про Нього. Від імені всіх відразу відповів святий Петро: «Ти – Христос Божий», тобто, «Ти – Месія, Божий Помазаник, посланий Богом спасти Його народ». «Таким чином, – сказав Папа, – Ісус зрозумів, що Дванадцятеро, а, зокрема, Петро, отримали від Отця дар віри, а тому починає відкрито говорити їм про те, що його очікує в Єрусалимі». Обговорюваний діалог Ісуса з апостолами завершився запрошенням, зверненим до усіх: «Якщо хтось хоче іти за мною, нехай зречеться себе самого, візьме щодня на себе свій хрест та йде за мною». Як зауважив Глава Католицької Церкви, мова не йде про «ідеологічний хрест» чи про «хрест, як прикрасу», але про «хрест власних обов’язків, хрест посвяти з любов’ю іншим – батькам, дітям, родині, друзям а також і ворогам, хрест готовності бути солідарними з убогими, анґажуватися у справу справедливості та миру». А все це слід чинити, пам’ятаючи, що «хто втратить своє життя за Христа, той його спасе». Після молитви «Ангел Господній» Папа закликав присутніх молитися за успішний перебіг всеправославного собору, що розпочав свою роботу на Криті.

З 15 по 20 червня 2016 року Україну з офіційним візитом відвідав Державний секретар Ватикану кариднал П`єтро Паролін. Високий представник Ватикану прибув до нашої держави щоб висловити солідарність Папи Франциска зі страждаючими та взяти участь у відзначенні 15-ї річниці візиту Папи Івана Павла ІІ в Україну і 25-ї річниці відновлення структур РКЦ. У день прибуття в Україну Державного секретаря Ватикану Апостольський Нунцій в Україні Архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті  відповів  на основні питання, що в основному стосувались відвідин кардинала. У рамках свого візиту в Україну першого дня кардинал Паролін зустрівся Комітетом “Папа для України”, з представниками Ради Церков Запоріжжя, де виголосив промову, а також відвідав БФ «Карітас Запоріжжя» Української Греко-Католицької Церкви. У п’ятницю 17 червня 2016 кардинал відслужив Св. Месу у соборі св. Олександра, де виголосив проповідь. Цього ж дня кардинал Паролін зустрівся з Президентом України Петром Порошенком. Також Держсекретар Ватикану  відвідав  Греко-католицький собор Воскресіння Господнього  в Києві та зустрівся із переселенцями.  У суботу18 червня 2016 кардинал взяв участь в урочистій Св. Месі у римсько-католицькому кафедральному храмі Львова та виголосив проповідь. Далі П`єтро Паролін прибув на відкриття та благословення Архидієцезіального музею при Римсько-Католицькій Курії та освячення території, де буде зведено нову церкву, присвячену папі Іванові Павлу II. Опісля кардинал відвідав Український католицький університет та Греко-католицьку семінарію, де зустрівся із семінаристами та здійснив візит до душпастирського римсько-католицького центру в Брюховичах, де також зустрівся із семінаристами. У понеділок кардинал зустрівся із Всеукраїнською Радою Церков у соборі св. Софії, де виголосив промову а також взяв участь у прес-конференції.

 Радимо також прочитати:

Презентовано сторінку акції «Папа для України».

Директор БФ «Карітас Запоріжжя» отець Андрій Бухвак відповів на запитання Департаменту інформації УГКЦ про служіння місцевого Карітасу.

Брифінг Митрополита Мечислава Мокшицького з нагоди візиту Державного Секретаря Ватикану до Львова

У дитячому госпіталі Bambino Gesù, що належить Святому Престолу, відкрилося відділення трансплантації кісткового мозку

28 червня цього року Папа-емерит Бенедикт ХVІ відзначить в Апостольському палаці у Ватикані 65-ліття священства.

Історична еволюція міжнародно-правового статусу Ватикану

Лист «Iuvenescit Ecclesia» Конгрегації Віровчення про ієрархічні та харизматичні дари в житті та місії Церкви (оновлено)

Католицька Церква не висвячуватиме жінок на дияконів