Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (15.06 – 21.06)
  • Чтв, 25/06/2015 - 23:53

Понеділок. Християнин повинен навчитися берегти своє серце від пристрастей та світського гамору, бути уважним на час благодаті. Про це говорив Святіший Отець під час ранкової Літургії відслуженої у понеділок. Папа також звернув увагу на «сприятливий час», про який говорить апостол Павло, застерігаючи коринтян,  «щоб благодаті Божої не приймати марно». Адже, щоб прийняти Божу благодать, потрібно мати приготоване серце, очищене від усякого «світського галасу» і «диявольського шуму»..

Аудієнцією у Папи Франциска 15 червня, у Ватикані розпочалася 88-ма пленарна зустріч ROACO – Ради Організацій, які допомагають Східним Католицьким Церквам, яка діє при Конгрегації Східних Церков та об’єднує різні доброчинні фундації. Звертаючись до присутніх, Папа звернув увагу на те, щоб не впасти у просте шукання максимальних результатів чи в гіпертрофоване опікунство, яке не турбується про розвиток осіб і народів, будь-які діла милосердя повинні ґрунтуватися на Божому благословенні, яке Господь посилає тоді, коли маємо відвагу звернути свій погляд на ближнього та його дійсність.

Вівторок. Проповідуючи під час Літургіїї у вівторок вранці, Папа Франциск ствердив, якщо заберемо з Євангелія убозтво, то не зрозуміємо Христового послання. Посилаючись на слова святого Павла: «ви в усьому маєте достаток: у вірі, слові, знанні, в різних турботах, у вашій любові до нас, – то і в цій доброчинній справі збагачуйтесь» (ІІ Кор 8, 7), Папа Франциск мовив: «Якщо маєте таке велике багатство у серці, то нехай це багатство загляне до ваших кишень. Це золотий закон. Якщо віра не заглядає до кишень, щоб допомогти бідним, вона не є справжньою.»

Середа. Загальна аудієнція Папи Франциска з прочанами, яка пройшла на площі святого Петра у Ватикані у середу 17 червня,була, як і попередні, присвячена темі сім’ї, зокрема жалобі, яку переживає родина. «Смерть – це переживання, яке заторкує всі без винятку родини. – сказав Папа. – Вона становить частину життя, однак, коли заторкує сімейні почуття,  ніколи не виглядає природною», - сказав Папа додаючи, що чимало віруючих сімей сприймає смерть в дусі віри, відчуваючи присутність Христа, розп’ятого і воскреслого. Вони знаходять у собі силу, щоб в дусі віри й любові зберегти зв’язки, що єднали їх з тими, кого вони любили, а які від них відійшли. Далі Понтифік наголосив: «Якщо сім’я, що переживає жалобу, не заперечуючи права на плач, відчуваючи відсутність дорогих осіб, знайде сили тривати у вірі і в любові, яка єднає її з ними, то відчує, що любов є сильнішою від смерті.»

На завершення загальної аудієнції з прочанами Папа Франциск звернувся із двома закликами – до відповідальності за створений світ і до допомоги біженцям.

В загальній аудієнції з Папою брали участь також паломники з України. Під час зустрічі з паломниками Святіший Отець поблагословив наріжний камінь для спорудження нового римо-католицького храму в Рівному.

Четвер.  У своїй проповіді під час святої Літургії у четвер Святіший Отець сказав, що ми повинні бути свідомими того, що без Божої допомоги ми не можемо прямувати життєвим шляхом. А добре молитись можемо лише тоді, коли ми здатні пробачити нашому ближньому і мати спокійну совість.

18 червня у Ватикані оприлюднено нову Енцикліку Папи Франциска «Laudato sі’» – «Славен будь» про дбання про спільний дім. У ватиканському прес-центрі Енцикліку обширно представив Петер Кодво Аппіах Турксон, який очолює Папську Раду «Справедливість і мир».

 

П’ятниця. Накопичування багатства для себе самих є коренем воєн, руйнування сімей, втрати гідності. Натомість «щоденною боротьбою» є адміністрування матеріальних благ для спільного добра. На це звернув увагу Папа Франциск у п’ятницю, 19 червня, у проповіді під час ранкової Служби Божої.

Папа Франциск канонізує подружжя Луї та Марі-Зелі Мартен. Це буде перше в історії Католицької церкви подружжя, канонізоване не за подвиги мучеництва.

Неділя. У неділю, 21 червня, розпочався дводенний візит Папи Франциска до Турину, де знаходиться одна із найцінніших реліквій християнського світу – плащаниця Ісуса Христа, на якій залишились відбитки Його найсвятішого тіла. Метою цього паломництва стало бажання Святішого Отця поклонитись цій святій реліквії, віддати шану Тому, хто на ній зображений, та зустрітись із місцевими вірними, спільно помолитись та підбадьорити їх у їхньому християнському житті, а також відзначити 200 річницю від дня народження святого Джованні Боско.  Вранці, на одній із центральний площ міста, Святіший Отець очолив Святу Месу. У проповіді Папа наголосив, що вірність Божої любові полягає у тому, що вона ніколи не розчаровує і її ніколи не бракує. Ісус Христос втілює цю любов і стає її свідком. Господь ніколи не втомлюється нас любити, нас терпіти, нам прощати і, таким чином, Він супроводжує нас протягом усього нашого земного шляху, згідно із обітницею, яку дав Своїм учням: «Я з вами аж до кінця світу» (Мт. 28, 20).

По завершенні Літургії Папа Франциск помолився разом з вірними молитву «Ангел Господній». Перед проказуванням молитви Святіший Отець сказав: «Закінчуючи це богослужіння, наші думки линуть до Пречистії Діви Марії, люблячої і турботливої Матері до усіх своїх дітей, яких Ісус Їй довірив із хреста, в той час, як жертвував Себе Самого у жесті найбільшої любові. Іконою цієї любові є плащаниця, яка також і цього разу притягнула сюди, до Турину, багатьох людей».

Радимо ознайомитись:

Стаття о. Ореста-Дмитра Вільчинського «Папський тролінґ і активний єпископат»

«Laudato si’» - короткий виклад

Кардинал Сандрі: не забуваймо про рани та випробування України

Святий Престіл підтримав ініціативу «Стоп гендеру в школі»