Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (15.08.16 - 21.08.16)
  • Чтв, 25/08/2016 - 22:52

12 серпня  2016 р Папа Римський Франциск зустрівся з двадцятьма жінками, які в минулому були змушені займатися проституцією. Розмова відбулася в рамках «п'ятнць милосердя» в приміщенні громади імені Папи Йоана XXIII в Римі. На зустрічі був присутній голова громади Джованні Паоло Рамонда. Співрозмовниці понтифіка – уродженки Албанії, Італії, Нігерії, Румунії, Тунісу та України – свого часу стали жертвами фізичного насильства і в даний час живуть під охороною.

«Внебовзяття Пречистої Діви Марії – це велике таїнство, яке стосується кожного з нас та нашого майбутнього», – сказав Папа Франциск, зустрівшись опівдні, 15 серпня 2016 р., з вірними, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, аби з нагоди урочистості Внебовзяття Пречистої Діви Марії проказати разом з Наступником святого Петра молитву «Ангел Господній». Коментуючи євангельську розповідь про те, як Марія «пустилася швидко в гірську околицю», поспішаючи з допомогою до своєї родички Єлизавети, Святіший Отець зауважив, що протягом Свого життя Богородиця неодноразово проходила через гірську місцевість, аж до Голготи. А сьогодні споглядаємо Її сходження на «Божу гору», перехід «через поріг небесної батьківщини». За словами Наступника святого Петра, Внебовзяття передвіщає «нове небо і нову землю», перемогу воскреслого Христа над смертю та «остаточну поразку лукавого». «Ось чому ликування смиренної дівчини з Галилеї, записане в пісні “Величай, душе моя…”, стає піснею всього людства, яке втішається, бачивши, як Господь схилився над всіма чоловіками і жінками, покірними створіннями, забираючи їх із Собою до неба», – сказав Святіший Отець. Після проказування молитви «Ангел Господній», Папа Франциск ввірив заступництву Пресвятої Марії мирне населення, яке страждає від конфліктів.

15 серпня парафіяни Катедрального Собору м. Одеса та віруючі з інших парафій, святкували храмовий празник Успіня Пресвятої Богородиці. Розділити цю радість та разом помолитись приїхав Апостольський Нунцій в Україні Архієпископ Клаудіо Гуджеротті.

15 серпня 2016 року, Апостольським Листом Motu Proprio «Sedula Mater» (Турботлива Мати), Папа Франциск створив Дикастерію (Відомство) у справах мирян, родини і життя. У листі зазначається, що метою цього акту є дбання про те, щоби «відомства Римської Курії відповідали вимогам нашого часу та були пристосованими до потреб Вселенської Церкви», а його завданням є надати мирянам та сім’ям «підтримку й допомогу», щоб вони були «активним свідченням Євангелія» та «вираженням доброти Відкупителя». Одночасно повідомлено про те, що 15 серпня Папа Франциск призначив Префектом Дикстерії у справах мирян, родини і життя єпископа Кевіна Джозефа Фаррелла, дотеперішнього Ординарія Далласу в США.

16 серпня 2016р у телеграмі співчуття, надісланій на ім’я єпископа дієцезії Фуншалу, що охоплює архіпелаг Мадейра,  Преосвященного Антоніо Жозе Каррільйо, Папа Франциск висловив солідарність з приводу серії руйнівних пожеж у Португалії, які вразили центральну та північну частину країни й архіпелаг Мадейра. Святіший Отець також висловив подяку рятувальним службам і пожежникам, які беруть участь в ліквідації цього стихійного лиха.

Милосердя – засіб сопричастя. Такою була тема повчання Папи Франциска з нагоди загальної аудієнції, що відбулася у середу, 17 серпня 2016 р., під час якої він коментував євангельську розповідь про чудо помноження хлібів. Святіший Отець заохотив слухачів детальніше приглянутися до жестів Ісуса, Який взяв хліби, підвів очі до неба, поблагословив, розламав хліби і дав учням. Можемо зауважити, що це ті самі жести, які Він вчинив під час Тайної Вечері, та які кожен священик чинить, звершуючи Пресвяту Євхаристію. «Християнська спільнота, – сказав Папа, – народжується та відроджується з цього євхаристійного сопричастя. Тому, жити в сопричасті з Христом є чимось відмінним від того, щоби залишатися пасивними і віддалятися від щоденного життя, а навпаки, це ще більше включає нас у взаємини з людьми нашого часу, аби давати їм конкретний знак Христових милосердя та уваги. Годуючи нас Христом, Пресвята Євхаристія крок-за-кроком також і нас перемінює в Христове тіло та духовну поживу для ближніх». Підсумовуючи, Святіший Отець звернув увагу на те, що євангельська розповідь завершується ствердженням, що всі наситилися та зібранням куснів, що залишилися. Це означає, що Ісус нічого не робить наполовину, але якщо прощає та співчуває, то до кінця, «до насичення». Він також показав учням шлях, яким вони повинні йти: «вгамовувати голод народу та утримувати його в єдності», тобто, «бути на служінні життя та сопричастя».

Також у середу, 17 серпня 2016 р., Папа Франциск прийняв Президента Франції Франсуа Оланда, який прибув до Ватикану з неофіційним візитом. Приватна розмова відбулася в робочому кабінеті Святішого Отця при залі Павла VI.

Цього ж дня у Ватикані повідомлено про те, що 15 серпня Папа Франциск призначив архиєпископа Вінченцо Палью Президентом Папської Академії «За життя» та Великим Канцлером Папського Інституту «Івана Павла ІІ», що займається дослідженнями подружжя та сім’ї. Звертаючись до єрарха папа Франциск закликав, щоб підлеглі йому структури, сприяли розширенню католицького вчення, відповідаючи на виклики сучасної культури і пам'ятаючи, що в богословських дослідженнях не повинні ігноруватися «душпастирська перспектива і увага до ран людства». За словами Папи, призначаючи нового Великого Канцлера Інституту Івана Павла ІІ, він має намір сприяти належному розвиткові наукової діяльності, досліджень та навчання Інституту, щоби він став «упривілейованим місцем допомоги родинам жити їхнім покликанням та місією в Церкві та сучасному світі». А як Президента Папської Академії «Pro Vita», Наступник святого Петра закликав архиєпископа Палью зайнятися «новими викликами, що стосуються цінності життя».

Політики та громадські активісти Львова звернулися до міського голови Андрія Садового із закликом перейменувати одну з вулиць міста на честь Папи Римського Івана Павла ІІ. Відповідне звернення меру 17 серпня подали Львівська обласна організація партії «Українське об´єднання патріотів – УКРОП», громадські організації «ВАРТА-700» та «Економічний бойкотний рух». Ініціатори перейменування переконані, що в такий спосіб громадськість Львівщини задекларує готовність до взаєморозуміння між українським та польським народами, попри намагання деяких політиків неоднозначно трактувати певні історичні події.

19 серпня 2016 р Папа Франциск надіслав послання учасникам 37-го Мітингу за дружбу між народами, що від відбувався в італійському місті Ріміні на тему «Ти – благо для мене».  Діалог – єдиний ключ, аби дістатися до людського серця, яке сьогодні замкнене з приводу «екзистенційної непевності», яка спонукує боятися іншу особу», - зазначається в посланні. У цьому контексті наводиться також притча про блудного сина, який, пасучи вівці і побиваючись через те, що зрадив довіру батька, не знає, що отець «щовечора виходив на покрівлю, виглядаючи, чи він не повертається, та сподівався, не зважаючи ні на що і ні на кого». «Наскільки змінився би наш світ, якби ця безмірна надія стала лінзою, через яку люди дивилися би одні на одних», – наголошує Папа.

Господь дає нам численні нагоди для спасіння та перехочу через двері спасіння, і ми не повинні їх змарнувати. Про це Папа Франциск навчав, зустрічаючись у неділю, 21 серпня 2016 р., з паломниками, які зібралися на площі святого Петра у Ватикані, аби послухати його недільну проповідь та проказати разом з ним молитву «Ангел Господній». Спонукою до роздумів про спасіння стали Христові слова, записані святим Лукою, який розповідаючи про подорож Ісуса до Єрусалиму, зазначає, що до Нього підійшов один чоловік та запитав: «Господи, чи мало тих, які спасуться?». Христос не дав прямої відповіді, але «перевів розмову на інший рівень», сказавши: «Силуйтеся увійти через вузькі двері, бо кажу вам, що багато намагатимуться увійти, але не зможуть». «За допомогою образу дверей, Він намагається пояснити Своїм слухачам, що проблема не полягає в кількості тих, що спасуться, не має значення знати скільки, але важливим є, щоби всі знали, яким є шлях, що веде до спасіння», – сказав Святіший Отець, додаючи, що цей шлях «передбачає перехід через двері», а тими дверима є Сам Ісус, Який «веде нас до сопричастя з Отцем, де знаходимо любов, зрозуміння та захист». Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа Франциск висловив співчуття з приводу теракту в Туреччині.

 

 Радимо також прочитати:

Колишні учні Папи-емерита Бенедикта XVI проведуть традиційну зустріч

Рада Хрущова і Іван XXIII 

Хор Папської Сікстинської капели і її керівник монсеньйор Массімо Паломбелла удостоїлися престижної премії «Echo Klassik»

Капелан розповів про своє служіння серед швейцарських гвірдійців Папи.