Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (16.11 -22.11)
  • Пон, 23/11/2015 - 08:30

Гуманізм, який займає місце Ісуса – істинної людини, руйнує християнську ідентичність. Із закликом до християн не виставляти на торг свою ідентичність Папа Франциск звернувся під час ранкової проповіді в «Домі святої Марти» у понеділок, 16 листопада 2015 р., коментуючи читання зі старозавітної Книга Макавеїв, в якому розповідалося про те, як під панування елліністів над Ізраїлем цар Антіох розпорядився уніфікувати все населення та зобов’язав поневолені народи впроваджувати поганські звичаї.

«Молімося про благодать різноманітності, примиреної у Господі, у тому Бозі, Який прийшов до нас, щоби служити», – закликав Папа Франциск, промовляючи до лютеранської громади Риму. У неділю, 15 листопада 2015 р., він відвідав їхній храм у Римі, де взяв участь у вечірній молитві у формі літургії слова, перед якою відповів на кілька запитань, які йому поставили присутні.

У вівторок, 17 листопада 2015 р., Ватиканський прес-центр повідомив, що Папа Франциск у неділю, 17 січня 2016 р. відвідає римську синагогу, а 12 грудня 2015 р., в день літургійного вшанування Пресвятої Богородиці з Ґвадалупе, яка є Небесної Покровителькою Америки, відслужить Євхаристійне богослужіння в базиліці Святого Петра, ввіряючи під Її покров проведення Ювілею Милосердя на цьому континенті.

«Двері Божого милосердя завжди відчинені», а з нашого боку «потрібна сміливість, щоб переступити через їхній поріг». У контексті наближення Ювілею Милосердя, Папа Франциск присвятив своє повчання, виголошене з нагоди загальної аудієнції у середу, 18 листопада 2015 р., темі сім’ї та милосердя. Папа Франциск підкреслив, що "стоїмо перед великою брамою Божого Милосердя, яка приймає наше розкаяння і дає благодать пробачення". «По суті, добре знаємо, що ми самі є охоронцями і слугами Брами Бога, якою є Ісус, - підкреслив Папа. Він нам дає ясні вказівки щодо всіх брам життя, в тому числі нашого народження і нашої смерті. Він сказав: "Я - двері. Хто ввійде крізь мене - спасеться. Увійде він, вийде - і знайде пасовисько!"(Йо 10,9). Після Папа Франциск звернув увагу на дві події найближчих днів – Всесвітній день дитини, що відзначатимуться 20 листопада та празник Введення у храм Пресвятої Богородиці – 21 листопада, що є Днем молитви за контемплятивні, тобто затворницькі монастирі.

Цілий світ сьогодні перебуває у стані війни, якій нема виправдання. Відкинення людством шляху миру є причиною Божих сліз. Такими були головні думки Вселенського Архиєрея Франциска у проповіді, яку він виголосив під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 19 листопада 2015 року. Папа Франциск зазначив, що у наш час ми стаємо свідками воєнних дій у різних куточках світу, що свідчить про те, що триває третя світова війна по-частинах. І для цієї жахливої ситуації не існує жодного виправдання. «Бог плаче, Ісус плаче», – мовив проповідник, додаючи, що, у той час, як торгівці зброєю роблять своє безчесне діло, чимало осіб, миротворців, щоб врятувати одне чи більше життів, жертвують своїм. На закінчення Папа зазначив, що також і нам потрібно просити у Господа дар сліз, щоб оплакувати світ, який не знає шляху миру, який з цинізмом не визнає, що триває війна. Слід просити у Всевишнього дар навернення серця, щоб світ віднайшов здатність оплакувати злочини, які сам спричинив, і війни, які розпалив.

19 листопада, у Ватикані відкрилася конференція, організована Папською радою з душпастирства працівників охорони здоров'я на тему: «Культура здоров'я і прийняття  служіння людині і планеті». В центрі конференції має бути «екологія серця», що включає повагу до людського життя, до гідності людини і всього живого. Співчуття долає будь-який національний, соціальний і релігійний бар'єр, сказав Папа, звертаючись до учасників конференції, Святіший Отець знову згадав про «культуру покидьків», а також про «медицину бажань», тобто пошуку досконалості за будь-яку ціну.

У п’ятницю, 20 листопада 2015 р., вранці, Святіший Отець Франциск прийняв на аудієнції Президента України Петра Порошенка. Теплі розмови, підтвердивши добрі стосунки, які існують між Святим Престолом та Україною, були в основному присвячені питанням, пов’язаним із ситуацією конфлікту в країні. Було підкреслено важливу роль Церков у суспільстві, як також вклад греко-католицьких та римо-католицьких громад у життя країни.

Коментар Директора Радіо Ватикану щодо повідомлень, які стосуються душпастирства в Криму

Подорож в Африку стане для Папи Франциска приводом, щоб знову закликати до миру представників всіх релігій і застерегти від використання імені Бога для виправдання насильства, зазначив кардинал Держсекретар П'єтро Паролін 20 листопада 2015 в інтерв'ю Ватиканському телебаченню. Кардинал нагадав, що останнє Папа вважає блюзнірством: ці люди не прославляють Бога, але важким чином ображають Його ім'я і Його любов до людей.

Силою Христового Царства є любов; ось чому Його панування нас не гнітить! Це було темою повчання Папи Франциска, виголошеного перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 22 листопада 2015 р., що була останньою неділею літургійного року згідно з обрядом Римо-Католицької Церкви, в яку відзначається урочистість Христа Царя. За словами Папи, для християнина говорити про силу означає говорити про могутність хреста та Ісусової любові, яка залишається непорушною «навіть перед обличчям відкинення». Провідники народу висміювали розп’ятого Ісуса, випробовували Його словами: «Спаси себе, зійшовши з хреста!». І парадокс, як зауважив проповідник, полягає в тому, що істина є тим, що вороги висміювали, кажучи: «Себе спасти не може…». «Якщо б Ісус зійшов з хреста, – пояснив Святіший Отець, – то піддався би спокусі князя цього світу; Він, натомість, не може спасти Себе якраз для того, щоб змогти спасти інших, тому що віддав Своє життя за нас, за кожного з нас». Це добре зрозумів той, кого називаємо «добрим розбійником», один з двох, що були розіп’яті з Христом, що ввізвав: «Згадай про мене, коли прийдеш у Своє царство!». Після проказування молитви «Ангел Господній», привітавши пломників, що зібралися га площі Святого Петра, Святіший Отець звернувся до вірних з проханням про молитовний супровід його візиту до Африки.

Додатковий контингент миротворців під час візиту Папи Франциска до Африки

Розклад трансляцій з ЦАР, Уганди, Кенії в рамках апостольської подорожі Папи Франциска 25-30 листопада в ефірі телеканалу EWTN.

Різдвяні символи на площі Святого Петра будуть встановлені до початку Ювілею.