Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (19.03.18-01.04.18)
  • Втр, 03/04/2018 - 00:00

Сміливо промовляти та покірно слухати. Цими заохоченнями Папа Франциск звернувся до молоді, що прибула до Риму на перед-синодальну зустріч у понеділок, 19 березня 2018 р., вранці, Святіший Отець прибув до Папської Міжнародної Колегії «Марії, Матері Церкви», місця проведення зустрічі, що проходить під гаслом «We talk toghether» (Промовляємо разом), де взяв участь у її відкритті та відповів на запитання молодих людей.

Проповідуючи у вівторок 20 березня 2018 року під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти», Папа Франциск закликав вдивлятись у Розп’яття, особливо у важкі хвилини, відчуваючи тягар на серці та втому від життєвого шляху й не говорити погано про Бога, бо це означає отруювати свою душу.

Цього ж дня у Ватиканському прес-центрі відбулася презентація проекту Святого Престолу, на котрій було зазначено що цього року, в 16-му Фестивалі архітектури, вперше візьме участь також Святий Престол, що має на меті спорудити в рамках експозиції 10 каплиць у лісі на мальовничому острові Сан-Джорджо Маджоре у Венеціанській затоці. Під час зустрічі виступили Президент Папської Ради в справах культури і відповідальний за павільйон Святого Престолу кардинал Джанфранко Равазі, куратор павільйону професор Даль Ко і Президент Венеційської бієнале професор Паоло Баратта. Кардинал Джанфранко Равазі зазначив, що незважаючи на малі розміри, каплиці мають два основні елементи літургійних богослужень: проповідальницю і вівтар, що відображають звіщення Божого Слова і участь у Євхаристії. Він зазначив, що кількість каплиць символізує Десять Божих заповідей, тому, оглядаючи десять «Vatican Chapels» (англ. Ватиканські каплиці), відвідувачі матимуть змогу зануритися у красу і тишу, прислухатися до внутрішнього і небесного голосу, відчути братню присутність інших, але також перебувати на самоті в оточенні природи.

У середу, 21 березня 2018 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск прийняв зречення, подане монсеньйором Даріо Едуардо Віґано, Префектом Секретаріату з питань комунікації. 

Поясненню Святого Причастя, до якого звернена відправа Святої Меси, Папа Франциск присвятив свою чергову катехизу, виголошену під час загальної аудієнції в середу, 21 березня 2018 року. Папа підкреслив, що це богослуження веде до сакраментального Святого Причастя, до єднання з Ісусом. Саме сакраментального, а не духовного, яке можна прийняти навіть удома. «Ми служимо Євхаристію, щоб живитися Христом, який дарує нам Себе Самого як у Божому слові, так і в таїнстві вівтаря, щоб ми уподібнювалися до Нього», – сказав він. «Єднаючи нас з Христом, вириваючи нас із власного егоїзму, Святе Причастя відкриває нас та єднає з тими, які є одним у Ньому. У цьому – чудо причастя: ми стаємо тим, що приймаємо». Після Причастя, як зауважив Святіший Отець, «зберегти у серці отриманий дар» нам допомагає період тиші, молитва в тиші. Тому дуже корисно «продовжити цей момент тиші, розмовляючи у своєму серці з Ісусом». Як також, співати псалом чи пісню прослави Господа, «що допомагає нам перебувати в єдності з Господом». На завершення аудієнції Папа оголосив про свій візит до Дубліна і  поблагословив спеціальну ікону.

У проповіді під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані у четвер, 22 березня 2018 р., Святіший Отець пригадав про вірність Господа Бога, зазначаючи, що приступити до святого Таїнства Покаяння не є схожим до хімчистки, де бажаємо усунути плями, але є моментом, в якому отримуємо Божі обійми та Його любов.

У п’ятницю, 23 березня 2018 р., Папа Франциск прийняв у Ватикані Капітанів Регентів Республіки Сан-Марино Маттео Фйоріні та Енріко Караттоні, які опісля мали зустріч з Державним Секретарем Святого Престолу кардиналом П’єтро Пароліном, якого супроводжував архиєпископ Поль Річард Ґаллаґер, Секретар, відповідальний за стосунки з державами.

Цього ж дня Папа Франциск прийняв у Ватикані дев’ятиособову делегацію Ради Церков Південного Судану. Під час зустрічі з представниками християн цієї держави, Святіший Отець вислухав їхню розповідь про ситуацію в країні, де від 2013 року триває внутрішній конфлікт, 7 мільйонів людей потребують невідкладної гуманітарної допомоги, а 2 мільйони біженців рятуються в сусідніх країнах.

Наш час потребує людей, здатних давати сміливе свідчення моральних цінностей, яких навчає Євангеліє. На це вказав Папа Франциск, приймаючи у суботу, 24 березня 2018 р., делегацію громад з північноіталійської Автономної Провінції Тренто, що прибули на прощу до Ватикану разом з Президентом Провінції Уґо Россі та Тридентським Архиєпископом Лауро Тізі.

Завжди існувала спокуса змусити молодь замовкнути. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив на площі Святого Петра у Ватикані в Пальмову Неділю 25 березня 2018 р., в яку також відзначався на місцевому рівні ХХХІІІ Всесвітній День Молоді. Як зауважив проповідник, Ісус входить до Єрусалиму й літургія запрошує нас приєднатися та брати участь «у радості та святі народу, який здатний викликувати та прославляти Свого Господа, у радості, яка затуманюється та набирає гіркого й болючого присмаку після того, як ми щойно вислухали розповідь про Страсті». Святіший Отець також зазначив, що споглядати на хрест означає переглянути свої пріоритети, рішення та дії, замислитися над чутливістю до тих, які переживають хвилини труднощів. «Що бачить наше серце? – Запитав проповідник. – Чи Ісус і надалі залишається причиною радості та прослави в нашому серці, чи соромимося Його пріоритетного ставлення до грішників, останніх і забутих?».

«У цьому богослуженні здається, що перетинаються історії радості та страждання, помилок та успіху, які є частиною нашого щоденного життя як учнів, бо воно спроможне оголити почуття та протиріччя, які сьогодні часто належать також і нам, людям цього часу. (...) І в усій євангельській розповіді чітко видно, що радість, викликана Ісусом, для декого була причиною збентеження і роздратування». На це звернув увагу Папа Франциск у проповіді, виголошеній під час Євхаристійного богослуження з нагоди Пальмової неділі, яке він очолив на площі Святого Петра у Ватикані у неділю, 25 березня 2018 року. Богослуження завершилося проказуванням молитви «Ангел Господній», перед яким Святіший Отець звернувся із коротким словом привітання до учасників спільної молитви, особливо, молоді, що прибули з різних частин світу. Згадуючи з вдячністю про нещодавню подорож до Перу, він також окремо привітав перуанську громаду в Італії. Зазначаючи, що сьогоднішнє місцеве відзначення Всесвітнього Дня Молоді є важливим етапом на шляху до Синоду Єпископів та приготуванням до міжнародного відзначення, яке в січні наступного року відбудеться в Панамі, Папа підкреслив, що в цій мандрівці нас супроводжують «приклад і заступництво Марії, юної дівчини з Назарету, яку Бог обрав, як Матір Свого Сина».

У понеділок, 26 березня 2018 р., Папа Франциск прийняв у Ватикані представників Інспекторату Громадської Безпеки при Ватикані – відділу італійської поліції, що дбає про безпеку навколо площі Святого Петра. Ця традиційна зустріч є для Святішого Отця нагодою подякувати за їхнє служіння. Як зауважив Папа, завдяки цьому служінню паломники, які приїжджають з кожної частини світу, щоб відвідати гріб святого апостола Петра, «мають змогу спокійно пережити цей важливий досвід віри». «Ви виконуєте свої щоденні завдання, надихаючись цивільними та загальнолюдськими ідеалами, притаманними членам Поліції Італійської держави», – сказав він.

Ввечері, у вівторок, 27 березня 2018 р., Папа Франциск, згідно із притаманним йому звичаєм, відвідав свого попередника Венедикта XVI, щоб скласти йому великодні побажання.

Християнин, якщо дійсно дозволить Христові себе обмити, хоч і залишається грішником, не може бути корумпованим та жити, носячи в своїй душі смерть. На цьому наголосив Папа Франциск, промовляючи до прочан, які в середу, 28 березня 2018 р., зібралися на загальну аудієнцію на площі Святого Петра у Ватикані. Свої роздуми Святіший Отець присвятив Пасхальному Триденню, аби «трохи поглибити те, що представляють для віруючих найважливіші дні літургійного року». Як підкреслив Святіший Отець, ствердження, що Христос воскрес, є дуже важливим. У цьому контексті він зауважив, що чимало народів світу, зокрема, в Східній Європі, в пасхальні дні вітаються цими словами, кажучи: «Христос воскрес!». А ці слова «вміщають не лише звіщення радості й надії», але також є закликом «до відповідальності та місії». Тобто, свято не завершується святковими стравами й традиціями, але є початком місійного посланництва. Адже Христове воскресіння є «центром нашої віри і надії», є “керигмою”, яка «безперервно євангелізує Церкву». Далі Папа зауважив, що святий Павло підсумовує пасхальні події словами: «Христос, наша Пасха, був заколений», немов ягня. А тому він пише, що «коли хтось у Христі, той – нове створіння. Старе минуло, настало нове». Саме тому від початків Церкви в день Пасхи уділяли святу тайну Хрищення. «Через Хрищення, в дійсності, ми воскресли з Ісусом та померли для речей та логіки світу; ми відродилися як нові створіння: це дійсність, яка день за днем повинна перетворюватися в конкретне життя. 

Господь обрав бути близьким до Свого народу, а близькість – це не просто особлива чеснота, але наставлення, яке залучає всю особу та її стиль життя. Про близькість, як необхідну рису священика, Папа Франциск роздумував, проповідуючи під час Святої Меси з посвяченням мира, яку він очолив у Великий Четвер 29 березня 2018 р. в базиліці Святого Петра у Ватикані. На спільну молитву зі своїм єпископом, під час якого було посвячено миро та олії, які використовуються під час Хрищення та Єлеопомазання, зібралися душпастирі Римської дієцезії. Як підкреслив Святіший Отець, Ісус провів тридцять років прихованого життя, доки почав проповідувати. Такою є «педагогіка втілення та інкультурації», що стосується не лише далеких культур, але й власної парафії чи нової культури молоді. Близькість, це риса, яка означає «бути одночасно собою та уважним до іншого». А коли люди говорять про священика, що він є близьким, то мають на увазі дві речі: він є завжди, на відміну від того, якого ніколи нема, і він має слово для кожного, спілкується з усіма. «Близькість, дорогі браття, – це ключ євангелізатора, бо вона є ключовим наставленням в Євангелії (Господь використовує її, щоб описати Царство). Ми вважаємо очевидним, що близькість є ключем милосердя, бо милосердя не було би ним, якби не старалося завжди, немов “добрий самарянин”, касувати відстані. (Повний текст проповіді)

Ісус прийшов щоб служити нам, Він не «вмиває руки», як Пилат, але схиляється над загубленою вівцею, ризикуючи поранитися терням. На це завернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси «на Господній вечері», яку він відслужив у Великий Четвер 29 березня 2018 р. в римській в’язниці «Regina Coeli». Святу Месу він відслужив на престолі, який привіз у подарунок для цього пенітенціарного закладу. «Ісус приходить, щоб служити нам. А знаком того, що Він служить нам сьогодні тут, у "Regina Coeli” є те, що Він захотів обрати 12 з вас, як 12 апостолів, щоб обмити ноги. Ісус ризикує з кожним із нас. Знайте про це: Ісус – це Ісус, Ісус не є Понтієм Пилатом. Ісус не знає, що таке “вмити руки”, а лише вміє ризикувати! Погляньте на цю прекрасну скульптуру: Ісус схилився серед терня, ризикуючи поранитися, щоб підняти загублену овечку», – мовив Папа, додаючи: «Сьогодні я, такий же грішник, як і ви, представляю Ісуса, є Ісуовим посланцем. Сьогодні, коли схилюся перед кожним з вас, подумайте: “Ісус ризикнув в особі цього чоловіка, цього грішника, щоб прийти до мене та сказати, що любить мене”. Ось що значить служіння! Таким є Ісус: Він ніколи не залишить і ніколи не втомлюється нам прощати».

30 березня 2018 року о 17:00 римського часу у ватиканській базиліці святого апостола Петра відбулося богослуження «Страждання Христові», яке зосереджене на адорації, поклонінню Святому Хрестові та роздумуванні над стражданнями Господа нашого Ісуса Христа. Цю відправу очолив Папа Франциск. Під час богослуження «Страждань Христових» проповідував проповідник Папського дому, о. францисканець Раньєро Канталамесса. Ввечері цього ж дня відбулася традиційна «Хресна дорога», що проходила ярусами Колізею,і  яку очолив Папа Франциск. На завершення Хресної Дороги Папа проказав молитву.

31 березня 2018 року Папа Франциск очолив богослуження, що має назву «Пасхального чування». Літургія Пасхальної Вігілії складається з чотирьох частин: Літургії Світла, Літургії Слова, Літургії Хрищення і Євхаристійної Літургії. Церква згадує цю святу ніч, в якій воскрес Христос-Господь, називаючи її «матір’ю всіх святих чувань». Це найбільше, найсвятіше, найдавніше, найбільш важливе та найбагатше змістом чування всього літургічного року. Чуваємо, щоб вказати те, що живемо в чекання Господнього пришестя, в надії, що здійсниться новий і остаточний перехід, позначений вічністю. У Пасхальному чуванні виражається наш перехід від смерті й гріха до нового життя в Христі. ( Повний текст проповіді Папи на Пасхальну Вігілію)

 Звіщення, поспіх і наша відповідь. Ці три слова були в центрі роздумів Папи Франциска, якими він поділився експромтом після прочитання Євангелії під час Святої Меси, очоливши 1 квітня 2018 р.на площі Святого Петра у Ватикані з нагоди Христового Воскресіння. Свої роздуми він присвятив тому, що Ісус «наперед провістив Свою смерть і воскресіння» за допомогою образу зерна пшениці. Він казав: «Пшеничне зерно, коли не впаде на землю і не завмре, залишиться саме-одне; коли ж завмре, то рясний плід принесе» (Ів 12,24). «Ми, християни, віруємо та знаємо, що Христове воскресіння – це справжня надія світу, яка не розчаровує. Це сила пшеничного зерна – ота сила любові, яка знижується та віддається до кінця, і яка дійсно оновлює світ. Ця сила також і сьогодні приносить плід в борознах нашої історії, позначеної багатьма несправедливостями та насильствами». Ці плоди це – «плоди надії та гідності» там, де існує нужда та виключення, голод і безробіття, серед біженців та шукачів притулку, жертв торгівлі наркотиками, торгівлі людьми та рабства наших часів. Опісля Святіший Отець ще раз склав щирі великодні побажання всім присутнім на площі Святого Петра й тим, хто єднався з нею за допомогою засобів комунікації. «Нехай же радість і надія воскреслого Ісуса принесуть розраду родинам, особливо, похилим віком, які є цінною пам’яттю суспільства, та молодим людям, які представляють майбутнє Церкви й людства», – сказав він, закликавши: «В ці пасхальні дні словами та своїм життям звіщайте прекрасну новину: “Ісус воскрес!”. І, будь ласка, не забувайте молитися за мене». «Плодів миру просимо для України, аби зміцнювалися кроки на користь згоди та були полегшені можливості для здійснення гуманітарних ініціатив, яких потребує населення», – Папа Франциск підніс молитву за мир в Україні.

 

 Радимо також прочитати:

Святіший Отець Франциск затвердив декрети про видалення з монашого стану о.Планчака та інших восьми монахів

Нові деталі щодо повного тексту листа Бенедикта XVI про теологію Франциска

 

«Коли закінчиться війна»: перше питання Папи Франциска про Україну

Інтерв'ю з Апостольським Нунцієм про ставлення Папи до війни  в Україні

Архиєпископ Ріно Фізікелла про «Понтифікат нової євангелізації»

Господній поклик унікальний та особистий. Послання Папи Франциска з нагоди 33-го Світового Дня Молоді

«Ми розмовляємо разом». Папа скликав молодь для діалогу про сучасне і майбутнє Церкви

Єпископ Риму та Головний Рабин Риму обмінялися побажаннями

Хресна Дорога в Колізеї під головуванням Святішого Отця Франциска

Великоднє послання « URBI ED ORBI» Папи Франциска 2018 року