Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (30.10– 05.11)
  • Пон, 06/11/2017 - 12:56

Добрий пастир наближається до тих, кого відкинули немов непотріб, здатний зворушуватися та не гидує доторкатися до пораненого тіла. Натомість той, хто прямує шляхом клерикалізму, завжди наближається або до грошей, або до тих, які тепер при владі. Такими думками поділився Папа Франциск, коментуючи в понеділок, 30 жовтня, євангельську розповідь про зцілення скорченої жінки в суботу

Для зростання Божого царства необхідна відважність вкинути зерно гірчиці в землю чи замісити закваску, коли, натомість, часто віддається перевагу «консерваційному душпастирству». Над цим роздумував Папа Франциск під час ранкової Святої Літургії у вівторок, коментуючи Христові притчі про гірчичне зерно та про закваску, які хоч і є незначними, «мають в собі великий потенціал, що зростає».

«Урочистість Всіх Святих – це “наше” свято: не тому, що ми хороші, але тому що Божа святість доторкнулася до нашого життя», – цими словами Папа Франциск розпочав своє повчання, виголошене перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у середу, 1 листопада, додаючи: «Святі не є досконалими взірцями, але людьми, пронизаними Богом».

«Дорогі брати й сестри, я глибоко засмучений з приводу терактів, скоєних останніми дням в Сомалі та Афганістані, а вчора – в Нью-Йорку», – сказав Папа Франциск після проказування молитви «Ангел Господній» й додав: «Засуджуючи ці акти насильства, молюся за померлих, за поранених і за їхніх родичів. Просімо у Господа, аби Він навернув серця терористів та визволив світ від ненависті та людиновбивчого шаленства, що зловживає Божим іменем задля сіяння смерті».

1 листопада вийшов у ефір другий випуск телепередачі «Отче наш», яка розпочинається розмовою в’язничного капелана о. Марко Поцци з Папою Франциском. Пригадаємо, що мова йде про цикл з дев’яти передач, приготованих телеканалом «Tv2000» Італійської Єпископської Конференції в співпраці з Секретаріатом з питань комунікації Святого Престолу. Розмова була присвячена темі другого прохання з Господньої молитви: «нехай святиться ім’я Твоє». Папа навів коротенький 129 Псалом, в якому псалмоспівець стверджує, що стоїть перед Богом, як дитина в обіймах свого батька. Як зауважив Святіший Отець, це є одним із способів, яким святиться Боже ім’я: «коли почуваюся дитиною в Його обіймах».

З нагоди дня поминання всіх померлих, у четвер, 2 листопада, Глава Католицької Церкви здійснив візит до меморіального комплексу, де знайшли вічний упокій солдати США, що брали участь у так званій Італійській кампанії наприкінці Другої світової війни. «Багато разів протягом історії, коли люди замислюють розпочати війну, вони переконані, що принесуть новий світ, переконані, що започаткують “весну”. Але все закінчується брутальною та жорстокою “зимою”, пануванням терору й смерті», – сказав Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив на американському військовому цвинтарі в Неттуно поблизу Риму.

Повертаючись після Святої Меси, відслуженої на американському військовому цвинтарі в Неттуно поблизу Риму, Папа Франциск відвідав Меморіал «Ардеатинські печери», місце страти 335 людей – військових і цивільних, між якими http://catholicnews.org.ua/os-yakimi-ie-plodi-viyni-nenavist-smert-pomstaбуло 75 євреїв – вчиненої німецькою окупаційною владою Риму 22 березня 1944 року. Свого часу це місце відвідувати також і його попередники блаженний Павло VI 1965 року, святий Іван Павло ІІ 1982 року та Венедикт XVI 2001 року.

«Сьогоднішнє богослужіння ще раз ставить нам перед очі реальність смерті, оживляючи у нас також і жаль з приводу розлуки з особами, які були нам близькими та чинили нам добро, але ця Літургія, перш усього, підсилює нашу надію за них та за нас самих», – мовив Святіший Отець у проповіді, яку він виголосив у п’ятницю, під час поминальної Святої Меси за 14-ох кардиналів і 137 архиєпископів та єпископів, які відійшли по вічну нагороду протягом останніх 12-ти місяців.

«Сподіваюсь, що католицькі університети приймуть програми, скеровані на сприяння освіті біженців на різних рівнях», – мовив Папа Франциск у суботу, 4 листопада, приймаючи на приватній аудієнції в апостольському палаці членів Міжнародної Федерації Католицьких Університетів, які цими днями брали участь у міжнародній конференції на тему: «Біженці та мігранти у глобалізованому світі: відповідальність та відповіді університетів».

Витирати сльози наймолодших через конкретні проекти з метою їм допомагати означає будувати гуманніше суспільство. На це звернув увагу Папа Франциск, приймаючи у суботу керівництво та співробітників міжнародної компанії «Sixt», що діє в сфері прокату автомобілів. Її віце-президент Реґіна Сікст представила Святішому Отцеві заанґажування фірми в харитативну діяльність через фундацію «Drying Little Tears» (Витирати малі сльози).

4 листопада Папа Франциск прийняв у Ватикані Президента Молдови Ігоря Додона, який опісля зустрівся з Державним Секретарем Святого Престолу кардиналом П’єтро Пароліном, якого супроводжував Заступник Секретаря, відповідального за стосунки з державами, монсеньйор Антуан Камільєрі. Під час зустрічі відбувся обмін думками щодо ситуації в країні та деяких тем взаємного зацікавлення, таких як підтримка родинних цінностей, а також миру й безпеки на регіональному та міжнародному рівнях.

Ми, як христові учні, не повинні між собою шукати почестей та першості, між нами повинно переважати наставлення братерства. На це звернув увагу Папа Франциск, промовляючи до прочан, які в неділю, 5 листопада, зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоби помолитися молитву «Ангел Господній» разом з Наступником святого Петра та отримати його Апостольське благословення.

Радимо ознайомитись:

Протягом листопада Папа заохочує молитись за християн в Азії