Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (5 – 11 січня 2015 р.)
  • Срд, 14/01/2015 - 19:07

В понеділок,  5 січня,  перед традиційною недільною молитвою "Ангел Господній" на площі св. Петра Папа Франциск зазначив, що мир потрібно будувати, починаючи з маленьких жестів, в сім'ї або в будь-якому іншому місці і оточенні. «Ми багато говоримо про мир, але часто звертаємося до війни, вибираємо мовчання або не робимо нічого конкретного для творення миру».  Після молитви Святіший Отець за традицією привітав численні групи паломників, що зібралися на площі св. Петра і побажав провести неділю в мирі й спокої, не забуваючи підтримувати його молитвою.

У вівторок, 6 січня, Папа Франциск під час Святої Меси, яку він очолив у ватиканській базиліці Святого Петра у празник Богоявлення, закликав за прикладом мудреців зі сходу більше довіряти Божій доброті, ніж облуді влади. За словами Папи, вертеп вказує нам шлях до Спасителя, що є іншим, ніж шлях, запропонований ментальністю цього світу; це шлях пониження Бога, покірна Божа любов понижується і приховується у вифлеємських яслах, у хресті на Голготі, у терплячих братах та сестрах…

Керівник прес-служби московського патріарха Кіріла Олександр Волков в інтерв’ю «РИА Новости» заявив, що зустрічі московського патріарха Кіріла і Святішого Отця Франциска заважають українські греко-католики. Більше того, Волков підкреслив, що українські греко-католики – це вирішальна причина, яка унеможливлює таку зустріч.

У середу,  під час першої у 2015 року загальної аудієнції, яка відбулася у залі Павла VI у Ватикані, у світлі важливості постаті Пресвятої Богородиці в літургії різдвяного періоду, Святіший Отець говорив про матір. Наступник святого Петра додав, що послання побожності «віруючі матері вміють передавати без надмірних пояснень». А ми не є сиротами, тому що «є дітьми Церкви, дітьми Пресвятої Богородиці, дітьми наших матерів».

В четвер, 8 січня 2015 р.,  Свята Меса, яку Папа Франциск очолив у четвер, в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти», була пожертвувана в наміренні жертв терористичного акту в Парижі, за поранених та за навернення нападників.

Стало відомо, що 21 лютого 2015 року на приватній аудієнції Святіший Отець прийме канцлера Німеччини Ангелу Меркель. Треба відзначити, що Понтифік останнім часом стурбований, зокрема, ситуацією в Україні і європейською політикою щодо біженців.

В п’ятницю Папа Франциск призначив Жоель Мерсьє, французького священика, новим секретарем Конгрегації у справах духовенства і підніс його у сан архиєпископа.

Під час проповідування на ранковій Святій Месі у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, Святіший Отець поділився думками про те, що  Святий Дух вчиняє серце людини слухняним Богові і робить її вільною. Болі земного життя можуть спичинити замкненість особи, натомість, любов дає їй свободу. 

Стало відомо, що Апостольська Столиця надала 3 млн. євро для боротьби з вірусом Ебола в Західній Африці. Кошти надійдуть до трьох країн, які найбільше постраждали від епідемії: Гвінеї, Ліберії та Сьєрра-Леоне. 

У суботу, 10 січня 2015 р., у Ватикані відбулася конференція, присвячена Гаїті, на тему: «Сопричастя Церкви: пам’ять і надія для Гаїті у п’яту річницю після землетрусу». Цю зустріч скликав Святіший Отець, а організаторами є Папська Рада «Cor Unum» (Єдиним серцем) та Папська Комісія з питань Латинської Америки. Її завдання – привернути увагу до країни, яка ще досі потерпає від наслідків природного катаклізму та підкреслити близькість Церкви до народу Гаїті в цьому періоді відбудови. 

У неділю, 11 січня,  Папа Франциск звернувся  в неділю до віруючих, присутніх на площі св. Петра на молитву "Ангел Господній" зі словами, що зустріти любов і милість Бога можна в таїнствах, особливо в Євхаристії, а побачити - в особах наших братів, особливо бідних, хворих, ув'язнених, біженців, які є живим тілом страждаючого Христа і видимим образом невидимого Бога. Відкривати на діяльність Святого Духа наше християнське життя і місію, яку всі ми отримали в силу хрещення, означає знаходити апостольську відвагу, необхідну для перемоги над простим марним комфортом. А також Святіший Отець просив про молитву, щоб Святий Дух нам допомагав, давав нам силу, натхнення і дозволяв йти вперед.

Як повідомили ЗМІ,  Агентство національної безпеки США (NSA) офіційно повідомило Місто-державу Ватикан, що наступною ціллю терористичних атак джихадистів є Ватикан. США просять Ватикан бути обережним. На думку низки видань, достовірність цієї інформації не напряму підтверджується інформацією, що NSA вдалося перехопити розмови керівників так званої Ісламської держави.

Радимо ознайомитись:

Проповідь Святішого Отця на Євхаристійному богослуженні, під час якого він уділив Святу Тайну Хрищення дітям ватиканських працівників, які народилися протягом року: http://catholicnews.org.ua/papa-diti-virostatimut-dobrimi-yakshcho-zhivitimutsya-bozhim-slovom