Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престол (13 жовтня – 19 жовтня 2014 р.)
  • Втр, 21/10/2014 - 19:09

Під час 11 загального зібрання ІІІ Надзвичайної Загальної Асамблеї Синоду Єпископів, яке відбулося у понеділок, 13 жовтня 2014 р., вранці, було оголошено про те, що Святіший Отець Франциск скликав XIV Звичайну Загальну Асамблею Синоду Єпископів, яка відбудеться у Ватикані від 4 до 25 жовтня 2015 р. на тему «Покликання і місія сім’ї у Церкві та в сучасному світі».

У вівторок, 14 жовтня, незважаючи на твердження ЗМІ, що Католицька Церква начебто змінила своє ставлення до гомосексуальних осіб, було підкреслено, що Католицька Церква не змінюватиме доктрини стосовно подружньої моралі.

В контексті Синоду єпископів, який розглядає питання душпастирювання сім’ї, величезну бурю в західних ЗМІ викликала книжка «Тривати в істині Христа: подружжя і Причастя в Католицькій Церкві» п’яти кардиналів. Ця книжка є відповіддю на ліберальні заяви стосовно потреби змін у традиційній науці Церкви стосовно шлюбу. ЗМІ, які роздували сенсацію, що начебто Церква змінить на Синоді традиційну науку стосовно природи шлюбу та стосовно контрацепції, уже охрестили книжку бунтом кардиналів проти здорового глузду, нападом Церкви на суспільство, середньовічним мракобіссям, і навіть бунтом проти Папи. Проте о. Роберт Додара, ректор Августіануму і редактор книжки виступив з розвінчувальною заявою і наголосив, що кардинали та теологи, які працювали над книгою та є її авторами, тільки потвердили постійне вчення Церкви про природу шлюбу і фактично дали відповідь закидам на адресу цієї частини католицької доктрини, а сама книга видана на особисте прохання Папи Франциска.

В інтерв’ю для італійської «La Stampa» кардинал Крістоф Шенборн вважає, що завданням Церкви є допомагати парам єднатися і провадити їх пенітенціарною дорогою. Розлученим потрібне особливо глибоке душпастирство, – каже кардинал Шенборн і підкреслює, що розлучення завжди впливає і болить цілу суспільну мережу і пошкоджує сім'ю.  Кардинал Шенборн чітко говорить: «Це драма, що ми шкодуємо розлучених. А хто буде співчувати їхнім дітям? І що з їхньою присягою Богові?" А також «існує ще одна проблема: один з подружжя залишає другого, прирікаючи на самотність. Кардинал підкреслив, що розуміє усі тонкощі ситуацій, які трапляються, однак вважає, що треба чітко сказати: розлучені, які живуть у не сакраментальних зв’язках, живуть у тяжкому гріху, порушуючи заповіді Христові.

Папа Франциск під час своєї проповіді запросив християн більше служити бідним та відмовлятись від показного християнства. «Віра – це не лише прочитати «Credo», але відірватися від жадібності й присвячувати себе іншим, особливо бідним», - сказав Папа Франциск під час ранкової Євхаристії в каплиці резиденції Дому святої Марти у Ватикані 14 жовтня.

Архиєпископи і єпископи Католицької Церкви з близько 20 країн написали заклик до Європейського Союзу, щоб він прийняв заходи з метою протидії торгівлі природними ресурсами, що походять із зон збройних конфліктів. «Перед Європейським Союзом сьогодні відкривається виняткова можливість докластись до погашення брутальних конфліктів на фоні природних засобів», – йдеться у заклику.

Під час традиційної зустрічі з вірними, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані в середу, 15 жовтня 2014 року, Святіший Отець розмірковував про Церкву як Наречену Христа. «Дорогі брати й сестри, – підсумував Папа, – ось чого ми очікуємо: що Ісус повернеться. Церква-наречена чекає на свого Нареченого! Але ми повинні дуже щиро запитати себе: чи наші громади ще живуть під знаком присутності Господа Ісуса та в палкому очікування Його приходу, чи виглядають втомленими, заціпенілими під тягарем труднощів та знеохочення». Тому Святіший Отець закликав слухачів «просити у Пречистої Діви Марії, Матері надії», щоб Вона зберігала нас у наставленні очікування, щоб «вже тепер наповнитися Христовою любов’ю, а одного дня – мати частку в безконечній радості у повному сопричасті з Богом».

У четвер, 16 жовтня 2014 року, Святіший Отець Франциск у проповіді під час Святої Меси в резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані говорив про молитву прослави. «Ми дуже добре вміємо молитись, коли чогось просимо, а також, коли дякуємо Господеві, але молитва прослави є трішки важчою для нас: не є дуже звичним прославляти Господа». Як наголосив Папа Франциск, молитва прослави Господа Бога – це «чиста безкорисливість», яка дозволяє нам ввійти у велику радість.

Реагуючи на публікацію післядебатного звіту Синоду Єпископів, світські ЗМІ видавали заголовки типу «Синод подає знаки про зміну ставлення до гомосексуалізму» і «Нові погляди Ватикану на геїв і розлучених». Тому його секретаріат видав заяву, в якій роз’яснив тимчасовий характер звіту. «Генеральний секретаріат Синоду… повторює, що це робочий документ, що підсумовує теми виступів та дискусій першого тижня», – зазначив речник Ватикану. Прес-служба Апостольської Столиці також зазначила, що звіт «тепер передається для обговорення в малих групах, відповідно до Положень Синоду».

Під час засідань Синоду єпископи Африки повідомили, що вони є проти накидання мешканцям континенту «традицій» Заходу,  а саме легалізації абортів  та гомосексуальних зв’язків, що представляють як права людини. Усі єпископи однозначно підтвердили, що африканці не хочуть таких традицій і стандартів життя.

Стало відомо, що на початку жовтня Католицька Церква в Бразилії провела Національний тиждень життя, який закінчився 8 жовтня Днем зачатого життя. В усіх дієцезіях, парафіях та церковних громадах проходили численні заходи, присвячені захистові та дбанню про гідність людського життя на всіх його етапах – від зачаття до природної смерті.

В місті Ассізі, батьківщині святого Франциска, відбувся тридцятий з черги симпозіум італійської Асоціації душпастирства сфери охорони здоров’я. Темою зустрічі була «Сім’я в радості і в стражданні». Християнська громада покликана «супроводити родину», заторкнуту стражданням, адже справжнє «слухання» гоїть рани і оздоровлює.

Кардинал П'єтро Паролін, відкриваючи міжнародний симпозіум на тему «Безглузда бійня. Католики і Святий Престол в Першій світовій війні», зазначив, що на початку вважалося, що це буде коротка, мобільна війна. Проте відбулася «нескінченна катастрофа» з лінією фронту від Швейцарії до Північного моря: вона залучила 65 млн. солдат, відняла 20 млн. життів і залишила після себе 21 млн. поранених. Ватиканський держсекретар розповів про старання Римських Пап у справі миру. Поряд зі Святим Престолом залучені до трагедії католики залишили численні свідчення щедрого, мужнього і невтомного служіння милосердя. Вони несли допомогу на полях битв, в окопах, в лікарнях, в інтернатах, служачи країні разом з братами і сестрами з різних християнських конфесій та інших релігій.

17 жовтня 2014 року, в п’ятницю, у проповіді під час Служби Божої у каплиці ватиканської резиденції, Святіший Отець Франциск зазначив, що Святий Дух є «печаттю» світла, якою Бог дав християнам «Небо у руки». Вселенський Архиєрей вказав на літеплих християн, які хоч і ходять у неділю до церкви на Службу Божу, однак, у їхньому щоденному житті не видно цієї християнської ідентичності, тієї печаті Святого Духа.  Життя, кероване Святим Духом, наповнюється любов’ю, миром, радістю, великодушністю, доброзичливістю, добротою, вірністю, покірністю, пануванням над собою.

У суботу, 18 жовтня 2014 р., в посланні генеральному директору Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО) Жозе Граціану да Сілви, спрямованому з нагоди Всесвітнього дня продовольства, Папа Франциск нагадав про один з найдраматичніших парадоксів нашого часу: багатьом людям не вистачає щоденної їжі. Святіший Отець нагадав про важливе значення сімейних фермерських господарств, захисту яких присвячений цьогорічний Всесвітній день продовольства. Папа закликав забезпечити доступ сімей з сільських регіонів до технологій, а також участь у прийнятті рішень, які торкаються   їх життя.

Під час 14-го з черги загального зібрання, отці ІІІ Надзвичайної Асамблеї Синоду Єпископів на тему «Виклики душпастирства сім’ї в контексті євангелізації» затвердили Послання Синоду до сімей світу, особливо до тих, «які слідують за Христом – Дорогою, Істиною та Життям», дякуючи їм за щоденне свідчення «вірності, віри, надії і любові». Отці Синоду визнають, що спілкування під час Синоду «їх збагатило, допомігши побачити всю живу та складну дійсність, в якій живуть сім’ї». Послання завершується закликом до родин приєднатися до приготування до наступного синоду та молитвою за родини до Бога Отця.

Під час цьогорічного 88-го Всесвітного місійного дня, який припав на неділю, 19 жовтня, Папа закликав оживити радість євангелізації. Цитуючи своє Апостольське напоумлення «Радість Євангелія», Святіший Отець говорить про те, що «великою загрозою сучасного світу» є «індивідуалістський смуток», джерелом якого є хворобливе шукання поверховної приємності. А радість Євангелія «випливає із зустрічі з Христом та з взаємоподілу із бідними». 

У неділю, на площі Святого Петра у Ватикані, Наступник святого Петра очолив Євхаристійне богослуження з нагоди завершення ІІІ Надзвичайної Загальної Асамблеї Синоду Єпископів, яка протягом двох тижнів обговорювала у Ватикані виклики, пов’язані з душпастирством родин. Також в цей день Святіший Отець Франциск проголосив блаженним Католицької Церкви свого попередника Слугу Божого Папу Павла VI. З цієї нагоди на площі Святого Петра був присутній і вислужений Папа Венедикт XVI. Пригадаємо, що саме блаженний Павло VI ввів Мюнхенського архиєпископа Йозефа Ратцінґера до Колегії Кардиналів.

Під час церемонії беатифікації Павла VI, в якості реліквії була використана футболка зі слідами крові Понтифіка - нагадування про замах, вчинений на нього в 1970 р. Інцидент стався в міжнародному аеропорту Маніли, де на Папу накинулася з ножем психічно хвора людина. Вбивству завадив сидячий поруч зі Святішим Отцем американський кардинал литовського походження Пол Марцинкус,

А також дозвольте запропонувати Вашій увазі:

Повний текст катехизи Папи Франциска на загальній аудієнції в середу, 15 жовтня, у якій він заохочував до життя присутністю Ісуса Христа і до гарячого прагнення Його приходу: http://catholicnews.org.ua/i-tak-budemo-z-gospodom-zavzhdi-audiienciya-z-papoyu-15-zhovtnya-2014-r

Інтерв’ю о. проф. Тоні Анатрелла, психоаналітиката-експерта на Синоді, про останні події в часі Синоду Єпископів, який зараз відбувається в Римі: http://catholicnews.org.ua/dehto-namagavsya-nakinuti-sinodalnim-otcyam-svoyu-oriientaciyu

9 фактів про Павла VI: http://catholicnews.org.ua/9-faktiv-pro-pavla-vi

Інтерв’ю для агенції ZENIT кардинала Тімоті Долана, архиєпископа Нью-Йорку і колишнього глави Конференції католицьких єпископів США, в якому він поділився думками не лише про Синод, а й про відповідну роль Церкви в сучасному суспільстві: http://catholicnews.org.ua/kardinal-dolan-nihto-z-nas-ne-vidpovidaie-idealam-cerkvi-ale-vona-vse-odno-priymaie-nas-z-vidkritimi