Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престол (9.03 – 15.03)
  • Втр, 17/03/2015 - 09:12

У понеділок, 9 березня 2015 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції Його Величність Філіпа, Короля Бельгії, з дружиною Королевою Матільдою. Обговорено питання обопільного зацікавлення, такі як суспільна згода, виховання молоді, явище міграції і важливість міжкультурного та міжрелігійного діалогу.

Папа Франциск  у понеділок  в каплиці «Дому святої Марти» розважав на основі  євангельської розповіді про те, як Ісус проповідував серед Своїх земляків у Назареті та читання зі Старого Завіту про зцілення сирійця Наамана від прокази. За словами проповідника, як назаретяни, так і Нааман очікували якогось театрального дійства, але «видовище не є стилем Бога: Бог діє через смирення, через малі речі, в тиші». Папа пригадав, що театральність була серед трьох спокус Ісуса в пустині, коли сатана підбурював Його кинутися додолу з наріжника храму, щоби люди, побачивши чудо, увірували. «Коли Бог сказав волхвам, що народився Великий Цар, то що вони знайшли? Дитя у яслах! Прості речі, Боже смирення: таким є Божий стиль, а не спектакль».

Під час ранкової Святої Меси у вівторок, 10 березня 2015 р., Папа Франциск проповідував про те, що існує тісний зв’язок між Божим прощенням для нас і нашим прощенням ближніх. Щоб просити у Бога прощення, слід іти за навчанням молитви «Отче наш»: щиро каятися з власних гріхів, знаючи, що Бог завжди прощає, та прощати іншим з такою самою великодушністю. 

Святіший Отець, під час відвідин “ad limina” єпископів з Марокко, Алжиру, Тунісу і Лівії, де помісна Церква свідчить Євангеліє в мусульманському середовищі і де католики складають меншість, подякував всім Церквам за відвагу й присутність миру на території, де розвиваються свобода і гідність, хоча цей розвиток, на жаль, супроводжується «вибухами насилля». Велику частину промови Святіший Отець присвятив міжрелігійному діалогу – побудові там, де він руйнується, а також заохотив до постійної формації священиків і богопосвячених осіб.

Під час загальної аудієнції у середу, 11 березня 2015 р., присвяченій Дню похилих віком, Папа нагадав, що покликання старших – допомагати молоді знаходити сенс життя. Свою катехизу він присвятив цінності та важливості їхньої ролі в родині, зазначаючи, що й він сам ототожнює себе з ними, адже також належить до цієї вікової категорії. «Це правда, що світ має тенденцію викидати нас, але без сумніву, не Господь. Господь ніколи нас не викидає. Він кличе іти за Ним у будь-якому віці», – наголосив Святіший Отець.

У четвер, 12 березня 2015 р., приймаючи  учасників щорічного курсу про сповідництво, організованого для священиків Апостольською Пенітенціарією, Папа  звернув увагу на три вимоги для доброго сповідника: милосердне обличчя Бога, виховування себе самого на прикладі покаяльника та усвідомлення того, що ніхто не поставлений на це служіння за особисті заслуги, а з чистої Божої благодаті.

Нова євангелізація західних суспільств зазнає невдачі, якщо Церкві не вдасться передати католикам своє вчення щодо подружжя і сімʼї, – вважає американський кардинал Реймонд Берк, патрон Мальтійського ордену. «Завдяки здоровому сімейному життю наше суспільство переміниться», – підкреслив кардинал.

Ординаріат для вірних візантійського обряду в Австрії та Католицький богословський факультет Віденського університету в співпраці з фундацією наукових досліджень екуменічних відносин «Pro Oriente» організували низку заходів, присвячених 70-річчю початку трагічних подій ліквідації Української Греко-Католицької Церкви сталінським режимом.

Папа Франциск оголосив про проведення Надзвичайного Ювілейного Року, приуроченого Божому милосердю. Він повідомив про це у п’ятницю, 13 березня 2015 р. «Цей Святий Рік розпочнеться в урочистість Непорочного Зачаття цього року та завершиться 20 листопада 2016 року, в Неділю Господа Нашого Ісуса Христа». 

У п’ятницю  кардинал Паролін запропонував створити відділ папського посередництва для врегулювання міжнародних конфліктів. , «для того, щоб підтримати ідею миру як результат справедливих відносин, дотримання норм міжнародного права та захисту основних прав людини, починаючи з самих останніх і незахищених».

У п’ятницю  ввечері, в рамках ініціативи «24 години для Господа», відбулося  покаянне богослужіння в базиліці Святого Петра у Ватикані. Богослуження включало покаянні молитви, читання зі Святого Письма. Далі базиліку огорнула тиша, під час якої молільники зробили іспит сумління. Глава Католицької Церкви наголосив, що «ніхто не може бути виключений із Божого милосердя», а Церква є «домом, який всіх приймає і нікого не відкидає»

13 березня на 28-й сесії Ради ООН з прав людини в Женеві була представлена спільна декларація на захист християнських та інших громад Близького Сходу. Свої підписи під документом поставили представники більше 50 держав. У декларації йдеться про те, що гострі конфлікти на Близькому Сході мають катастрофічні наслідки для всього населення цього регіону. Особливо страждають християни. 

В суботу, 14 березня, стало відомо, що Католицька Церква в Сальвадорі хоче визнати мучениками близько 500 осіб, яких убили під час громадянської війни в цій країні в 1980-1992 роках. У цій групі є як священики, богопосвячені особи, так і миряни, особливо катехити, які віддали життя за віру.

Разом зі своїми єпископами в Рим приїхала численна група корейських паломників, з якими Папа зустрівся перед Святою Літургією у Ватиканській базиліці. Святіший Отець закликав корейців остерігатися «релігійного комфорту», що перетворює полум'я віри в ледь відчутну теплоту, яка нікому не приносить користі.

Цими днями представники Римської Курії здійснюють офіційні візити до різних країн світу: Білорусії, Сирії та Кот-Д’Івуару. Програма подорожі до Білорусії включає зустрічі з політичним проводом країни, з представниками Православної Церкви, з місцевою Конференцією Католицьких Єпископів, посвячення наріжного каменя під спорудження Апостольської Нунціатури в Мінську, участь в нічному чуванні з молоддю, Євхаристійні богослуження. Візит стане нагодою ознайомитися з життям місцевої Церкви та поглибити стосунки між Церквою та державою. 

Приймаючи у суботу Італійську Католицьку Спілку Вчителів, Вихователів та Форматорів, Папа Франциск зауважив, що навчати – це серйозна відповідальність, яку може взяти на себе «лише зріла та врівноважена особистість». 

В неділю, 16 березня 2015 року, звертаючись до десятків тисяч прочан та римлян, зібраних опівдні на площі святого Петра у Ватикані на молитву «Ангел Господній», Папа пригадав слова, які Ісус сказав Никодимові, що Бог так полюбив світ, що Сина Свого єдинородного дав. Ця безкорислива Божа любов проявляється протягом всієї історії спасіння.  Папа Франциск підніс молитву до Пресвятої Богородиці, що є Матір’ю Милосердя, щоб Вона наповнила наші серця впевненістю, що ми – люблені Богом та була поруч із нами в хвилинах труднощів.

Після виголошення з вірними, присутніми на площі св. Петра, недільної молитви «Ангел Господній», Святіший Отець згадав криваві замахи на християн у Пакистані, які стались цього ранку. В Лахорі серед християн (католиків і протестантів), які прямували на недільні літургії, було підірвано дві бомби. Загинуло14 осіб, 80 поранено, також і тяжко. Відповідальність за напад на пакистанських християн узяли на себе ісламісти. Папа запевнив у своїх молитвах за  жертви та їхні сім’ї.

Пропонуємо Вашій увазі:

Коментар глави єпископської конференції Польщі архиєпископа Станіслаав Ґадецкі щодо прийняття урядом прем'єр-міністра Єви Копач проекту закону про запліднення in vitro, підготовлений Міністерством Охорони Здоров'я: «Запліднення  IN VITRO  руйнує не лише міжособистісні відносини, а й саму моральність людини»:  http://catholicnews.org.ua/zaplidnennya-vitro-ruynuie-ne-lishe-mizhosobistisni-vidnosini-y-samu-moralnist-lyudini

Розпочато працю сайту конференції римо-католицьких єпископів України. Сторінка доступна за адресою epyskopat.org і містить детальну інформацію про склад та діяльність Конференції Єпископів України.