Тижневий огляд: переслідування християн (01.12 - 07.12)
  • Втр, 09/12/2014 - 00:56

1 грудня повідомляється, що у приміщенні Релігійного інституту Св. Томи Аквінського (м. Київ, вул. Якіра, 13) пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція «Християнська проповідь у місцях несвободи». Історія і сучасність України». Мета конференції, що проходитиме за участю науковців, представників Української міжконфесійної християнської місії «Духовна та благодійна опіка у місцях позбавлення волі», Державної пенітенціарної служби України, - формувати бачення автентичного  служіння християн в тюрмах через аналіз історії та сучасності.

Відповідно до інформації за 2 грудня читаємо, що серед п'яти найбільших ворогів індусів зазначено християнських місіонерів. Так сказано в брошурі, поширеній на Всесвітньому Індуїстському Конгресі 2014, який завершився у Делі. Інші «закляті вороги індусів», що виділені в тексті, це Іслам, марксизм, матеріалізм і "Маколізм" (система державної освіти, запроваджена Томасом Маколі в дні британського панування).

В столиці Індії, Делі, невідомі злочинці підпалили католицьку церкву. Християни мусіли вийти на вулицю і почати акцію протесту, щоби прийняли їхню заяву про підпал церкви. Поліція прибула на місце події за 10 годин після пожежі. Вогонь знищив вівтар, захристію і бічні каплиці. «На території церкви знайшли каністри для бензину. Вогонь запалили в декількох місцях одночасно», – наголошує о. Метью Коікал. Це вказує на те, що це зробили навмисно і добре підготували напад на церкву.

Ісламські фундаменталісти останніми днями почали масований наступ у Нігерії. Хвиля кривавих нападів прокотилася через три штати: Борно, Адамава і Йобе, де з 2013 року, у зв'язку з діями «Боко Харам», триває надзвичайний стан. Свідки говорять про сотні вбитих, спалені будинки, зруйновані церкви і мечеті. Сценарій нападів є зазвичай однаковим. Спочатку терористи-смертники, серед яких щораз більше жінок, підривають вибухівку, а потім ісламісти обстрілюють тих, хто втікає.

3 грудня з’явилося повідомлення про те, що через зростання небезпеки Церква Кенії закликає владу оголосити в цій африканській країні стан національної катастрофи, а також посилити правила, що регулюють володіння зброєю. Заклик єпископів пов'язаний з черговими вбивствами немусульман. Їх скоюють ісламісти з угрупування «Аль-Шабаб». На днях джихадисти вбили 40 працівників каменоломні на північному сході Кенії. Свідки розповіли, що злочинці спершу відділили мусульман, а потім убили всіх інших пострілом у потилицю. Чотирьох осіб зарізали. Ісламісти зізналися в скоєнні злочину, наголошуючи, що вбили «кенійських хрестоносців».

Згідно з інформацією за 5 грудня читаємо, що в ефірі програми «Жива Internet – зустріч» на «Живому.TБ» отець Тихон Сергій Кульбака, греко-католицький парох з Донецька, розповів, що на всій окупованій території залишився лише один греко-католицький священик, який, крім наших вірних, також опікується римо-католиками, оскільки там не залишилося жодного римо-католицького священика. Можна сказати, що зараз на захопленій частині Донбасу УГКЦ перебуває у підпіллі.

В північній частині столиці Судану відбувся акт агресії проти християн, що молилися в одній з євангельських церков,. Поліція напала на місце молитви в Хартумі й заарештувала 37 чоловіків. Затриманих звинуватили в порушенні громадського порядку і нападі на поліцейських під час виконання їхніх службових обов’язків. Це черговий акт насильства впродовж декількох днів. У кінці листопада недалеко від цього місця зруйнували одну з християнських церков.