Тижневий огляд: переслідування християн (02.02–09.02)
  • Втр, 11/02/2014 - 22:40

3 лютого надійшли новини про справу о. Михайла Димида. Франківський районний суд у Львові переніс слухання справи священика на 7 лютого. Отець М. Димид переконаний, що усі факти проти нього сфальсифіковані і впевнений, що доведе це. Що більше, сьогодні він подав у суд зустрічний позов за наклеп проти себе на тих, хто це зробив.

4 лютого повідомляється, що повстанська армія Центральноафриканської Республіки атакувала приміщення місії польських монахів-капуцинів. Ніхто з місіонерів не отримав поранень, однак у монахів забрали телефони і вони мусили евакуюватися до іншого міста.

У християнському передмісті Шуейфат на південь ліванської столиці, Бейруту, прогримів вибух. За повідомленнями поліції, поранення отримали три людини. Як зазначають офіційні особи, вибухова хвиля зачепила мікроавтобус з пасажирами.

Відповідно до інформації за 5 лютого читаємо, що міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський наголосив, що Польща готова надати допомогу в евакуації польських місіонерів з Центральноафриканської Республіки. Посадовець зазначив, що рішення евакуюватися залежить від самих людей, якщо вони того побажають. Пан Сікорський підкреслив, що розуміє складнощі вибору місіонерів: між покликанням і своєю власною безпекою.

П'єр Мане, професор політичної філософії Вищої школи досліджень соціальних наук, вважає, що Франція стала агресивно антихристиянською. Республіканська Франція підкорила католицьку Францію, і католицька Франція прийняла це.

6 лютого з’явилося кілька повідомлень, зокрема про заклик до всіх католиків та людей доброї волі прийти під приміщення Франківського райсуду у Львові і своїм мирним молитовним зібранням висловити підтримку переслідуваному священику о. Михайлу Димиду, а також протест цій владі. Сьогодні судять одного священика, завтра можуть за сфабрикованими звинуваченнями судити іншого, потім єпископа, потім просто мирян за їхню вірність Церкві. 

Греко-католицький священик Стефан Батрух з Польщі уже кілька днів намагається розмитнити гуманітарну допомогу для потребуючих українців, яку пожертвували поляки. Міністерство соціальної політики вимагає списки людей, серед яких буде розподілено 15 тонн гуманітарної допомоги.

Згідно з інформацією за 7 лютого читаємо, що на Шрі-Ланці стрімко зростає кількість нападів на християнські громади, які здійснюють групи буддистських екстремістів. Жертвами стають католики і протестантські громади. У 2014 році ця країна вкотре опинилася у списку переслідувачів, який склали в організації Open Doors.

9 лютого повідомляється, що верховний судовий орган Колумбії, Державна рада, ввів обмеження на "шумові прояви", які супроводжують церковні служби, церемонії і процесії, - не більше 70 децибел вдень і не більше 60 децибел вночі. Таке рішення суд виніс за позовом, поданим мешканцями будинків, розташованих поруч з християнською церквою "Жива вода" в Нейві.