Тижневий огляд: переслідування християн (02.06 – 08.06)
  • Срд, 11/06/2014 - 17:23

2 червня повідомляється, що в селищі Перевальне у Криму до храму Покрови Пресвятої Богородиці Української православної церкви Київського патріархату вдерлася група озброєних осіб. Нападники були одягнені як "казаки". Вони потрощили внутрішнє облаштування храму та зайняли його, не допустивши настоятеля протоієрея Івана Катькала до звершення служби. При цьому постраждали вагітна парафіянка та донька священика. В УПЦ КП вимагають у «влади» Криму припинити знищення Церкви, а в ООН і ОБСЄ просять захисту.

Національна Рада Церков Христа в США мала у Вашингтоні «Зустріч за єдність християн». Там висловили солідарність з «тими християнами по всьому світу, які зазнають насилля». У заяві наприкінці зустрічі учасники закликали Церкви Сирії та Єгипту «продовжувати молитися і працювати задля миру». Особливу увагу приділили ситуації в Південному Судані.

У Камеруні звільнили двох італійських священиків та канадійську монахиню. Джампаоло Марта, Джанантоніо Аллегрі та Ґільберте Бусьє, котрих викрали на початку квітня ісламські фундаменталісти з угрупування Боко Харам, почуваються добре. З того часу від них не було жодної звістки. Звільнити місіонерів закликав Папа Франциск, а також камерунський єпископат.

Молоду суданку, 27-річну Маріам Яхья Ібрагім, засуджену до смертної кари за віровідступництво, «найближчими днями» відпустять на свободу – поінформував в Хартумі представник суданського МЗС. Він запевнив, що в Судані кожен може вірити в те, що хоче. Він повідомив, що рішення розгляне апеляційний суд, який може змінити висновок. Суданський адвокат сказав німецькому агентству DPА, що сумнівається, що це відбудеться, хоча, – додав він – це можливо у випадку віровідступництва.

Відповідно до інформації за 3 червня читаємо, що Київський Патріархат на Луганщині та Донеччині перебуває на межі виживання. Озброєні терористи полюють на священнослужителів та вірян УПЦ КП, аби їх убити або побити. Про це розповів митрополит Хмельницький УПЦ КП Антоній (Махота), посилаючись на слова єпископа Луганського УПЦ КП Афанасія (Яворського).

Терористи на Донеччині захопили Геннадія Лисенка – волонтера, який допомагав пастору Церкви «Добра вість» Петру Дуднику евакуювати людей із Слов’янська. Одновірці просять людей молитися за Геннадія Лисенка. Вони наголошують, що волонтера ув’язнили не за політику і не за заклики проти ДНР, а за те, що він рятував людей.

В Афганістані викрали індійського єзуїта, 47-річного о. Алексіса Према Кумара, коли він відвідував школу для репатріантів у селі Сохадат, розташованому за 25 км. від Герату. Упродовж шести років священик працював серед біженців з Шрі-Ланки в штаті Тамілнаду. Чотири роки проживає в Афганістані, де є національним директор Єзуїтської служби у справах біженців.

4 червня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що адвокат 27-річної Маріам Яхья Ібрагім Ішаг, Елшареф Алі Мухаммед спростував інформацію, яку подало суданське МЗС, про те, що молоду суданську християнку «найближчими днями» випустять на волю, зазначивши, що рішення про звільнення жінки може видати суд, а не дипломатичний уряд. На жаль, новину про швидке звільнення Ібрагім спростував також представник суданського міністерства закордонних справ.

Індонезійська влада під тиском радикальних ісламістів знову закриває протестантські церкви. Тільки за останні кілька днів у провінції Західна Ява (в районі Ціанюр, 90 км від столиці) закрили сім церков. Влада заявила, що вони не поважають закон, що регулює будівництво нових культових споруд.

У нігерійському штаті Борно тривають напади на християн. У селі Аттагара в адміністративному районі Гвоза на кордоні Камеруну ісламісти з «Боко Харам» під час богослужіння напали на протестантську церкву анабаптистів. Вони застрелили щонайменше дев'ять осіб. Християни захищалися, вбивши чотирьох нападників і трьох затримавши.

Глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патрірахату сумнозвісний митрополит Іларіон Алфєєв, виступаючи на ІV Європейському православно-католицькому форумі у Мінську звинуватив УГКЦ у кровопролитті в Україні та традиційно звинуватив українських греко-католиків у тому, що саме вони є найбільшою перепоною у католицько-православному діалозі. Він сказав, що «уніати» завжди були більмом на оці Московського патріарха. Вони були винні завжди. Не тільки в якихось конкретних провинах на кшталт «розгромлених єпархій РПЦ на Галичині» - вони просто винні тим, що існують.

Згідно з інформацією за 5 червня читаємо, що Міністерство закордонних справ України висловлює занепокоєння у зв'язку з посиленням антиукраїнських репресивних дій Росії на території Криму, зокрема, щодо духовенства і віруючих Кримської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату. В МЗС зазначають, що дискримінація, тиск і погрози, яким релігійна громада піддавалася протягом останніх трьох місяців, переросли в побиття, знищення майна і захоплення релігійних споруд озброєними людьми з Росії.

У місті Хмельницькому пограбували два храми УГКЦ: церкву св. Архистратига Михаїла (район Раково) та храм Всіх святих українського народу (район Гречани). Про це повідомив настоятель обох церков о. Віталій Футорський.

6 червня повідомляється, що засудження Меріам Ібрагім до смертної кари за нібито перехід з ісламу на християнство є «явним і безпосереднім переслідуванням визнавців Христа в Судані». Про це заявили представники християнських церков – членів Ради Церков Судану (обох країн). Вони вимагають також негайно звільнити жінку, пригадуючи в цьому контексті, що Судан підписав міжнародну карту прав людини, яка гарантує основні свободи віровизнання і совісті, а влада країни зобов’язана з цим рахуватися.

Ще одну церкву спалили ісламісти в м. Мадагал, Нігерія. Кількома днями раніше в цьому ж районі під час нападу мусульманських збройних угруповань було вбито сотні християн.

Цілий світ облетіли новини про Меріам Ібрагім — молоду вагітну суданку, яку засудили до 100 ударів батогом і повішення за нібито-відступництво від ісламу. Тепер же виявилося, що тим, хто заявив на неї в поліцію, був її брат.

Міжнародна християнська благодійна організація «Open Doors» опублікувала топ-10 країн з найвищим рівнем насильства щодо християн. За період з 1 листопада 2012 р. до 31 березня 2014 р. список очолює Нігерія. Сюди також увійшли: Сирія, Єгипет, Центрально-Африканська Республіка, Мексика, Пакистан, Колумбія, Індія, Кенія та Ірак.

КНДР продовжує лякати мандрівників. За «протизаконну діяльність» там затримали ще одного американського туриста. Американець приїхав у країну 29 квітня і був заарештований при спробі залишити країну. Як повідомляється, зараз його допитують. Тим часом японське агентство «Kyodo» повідомляє, що громадянина США затримали в середині травня. Причиною стало те, що американець залишив у кімнаті готелю свою Біблію. Джерело в Державному департаменті США підтвердило ці відомості.

Кількість християн, яких убили бойовики «Боко Харам» в нігерійському селі Аттагара та околицях, зросла до 168 осіб, знайшли ще 88 тіл. Більшість з них – діти та молодь. Реальна кількість убитих може бути більшою. Частина жителів ще вважаються зниклими без вісті. Не всі трупи витягнули з довколишніх заростей.

Співголова оргкомітету зі створення партії «Білоруська християнська демократія» Павло Северинець повідомив, що за браком доказів припинили кримінальну справу проти о. Владислава Лазаря. За його словами, очевидно, що «справа Лазаря» була спробою залякати Католицьку Церкву і християнську спільноту Білорусі в цілому.