Тижневий огляд: переслідування християн (03.04-09.04)
  • Втр, 11/04/2017 - 08:30

3 квітня повідомляється, що минулого тижня у Мексиці викрали священика, однак після активного висвітлення цієї події у ЗМІ, його відпустили на волю. Конференція єпископів Мексики висловила свою радість з приводу «безпечного звільнення і стану здоров’я о. Оскара Лопеса Наварро».

4 квітня з’явилося повідомлення про те, що через півтора року після жорстокого вбивства польського священика Кшиштофа Зємніцкого, парафіяни підготували виставку, присвячену його пам’яті. На священика Кшиштофа Зємніцкого було вчинено брутальний напад – 3 листопада 2014 року його побили в парафіяльному будинку. Через майже рік боротьби за життя, 3 жовтня 2015 року він помер. Надалі залишається невідомо, хто вчинив злочин

Відповідно до інформації за 5 квітня читаємо, що католицькі священики в провінції Касай, Демократична республіка Конго, були змушені втікати після серії насильницьких нападів на церковні структури. Озброєні чоловіки поруйнували і підпалили канцелярію єпархії Луебо, резиденцію єпископа П’єра-Целестина Тшітоко Мамби, приміщення католицької школи, новіціат монахинь та міську катедру. Після цього нападники атакували єпархіальну семінарію. Місцеві священики переховуються в лісах.

Молодого пакистанського християнина, котрий працював на «впливового» мусульманина застрелили за те, що він відмовився вийти на роботу в неділю. 20-річний Номан Масіх був звичайним санітарним працівником.

6 квітня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що впродовж останніх днів в Демократичній республіці Конго триває насильство супроти священиків і монахинь, продовжуються напади на парафії і католицькі школи. Вважається, що ці напади є «покаранням» за участь католицьких єпископів у політичних перемовинах.

В Південному Судані натовп атакував християнську школу, яку провадять євангелісти. Нападники є прихильниками місцевого мусульманського бізнесмена, котрий прагне отримати контроль над власністю школи. Під час нападу було вбито Юнана Абдулла, місцевого християнського лідера, котрий прибіг до школи, щоб захистити жінок. Він помер в лікарні від численних ножових поранень.

Згідно з інформацією за 7 квітня читаємо, що принаймні 500 католиків були вбиті членами терористичної організації Боко Харам у провінції Борно на північному сході Нігерії. Крім того, терористи вигнали 25 священиків і 40 черниць із їхніх будинків. Місцевий католицький єпископ Олівер Доеме схвалив дії нинішнього уряду і військових у боротьбі з тероризмом.

9 квітня повідомляється, що у Танті, на північ від Каїру, спрацював вибуховий пристрій, підкладений до церкви Святого Георгія. За деякими відомостями, теракт міг зробити смертник. Єгипетські джерела повідомили, що вбиті щонайменше 13 людей, і ще 42 поранені. Місце події оточене поліцією.

Не менше 11 осіб загинули внаслідок вибуху біля коптського храму Святого Марка в єгипетському місті Александрія. У храмі в цей час перебував патріарх Коптської церкви Тавардос II. Він лишився неушкодженим. За словами секретаря понтифіка, вибуховий пристрій привів у дію смертник, що перебував поза церквою.