Тижневий огляд: переслідування християн (04.11 - 10.11)
  • Пон, 11/11/2013 - 22:24

4 листопада повідомляється, що єпископат Мексики закликав федеральний уряд до ефективнішої боротьби з хвилею насильства, яка охопила країну. Вбивства, викрадення, напади та спроби залякування стали в Мексиці щоденним явищем. Єпископи зазначають, що за цими похмурими явищами приховані соціальні проблеми, які потребують належної «стратегії задля якості життя мешканців та всебічного розвитку». Також вони розуміють, що зростання організованої злочинності починає також вдаряти по Церкві та її пастирській структурі.

Згідно з інформацією за 5 листопада читаємо, що у Фатерпатурі, Непал, днями вбили пастора євангельської спільноти «Євангелія для Азії». Увагу вбивці пастор привернув тим, що відкрито проповідував Євангелію серед непальських індуїстів. Чоловік, який його вбив, покликав його до себе додому під приводом молитви за зцілення, а потім перерізав пасторові горло.

Наслідки вторгнення повстанців у місто Камишли на північному сході Сирії тільки зараз стали відомі в повному обсязі. Бойовики вбили 70 християн, обезголовили 3 священиків і змусили інших християн, предки яких живуть тут з часів апостолів, втікати, рятуючи свої життя. Ісламісти також розграбували храм, знищили всі ікони, у т. ч.- древній образ Христа, який традиція відносить до ранньохристиянських часів.

З Єгипту продовжують надходити новини про побори, які ісламісти змушують платити коптів, називаючи це «джизья». У селі Маглага, недалеко від Малаві банда мусульман під проводом якогось «Саддама» ходить по домівках коптів і забирає у них гроші. У відповідь на відмову «заплатити джизью» (20 тис.-100 тис. єгипетських фунтів / $ 3-15 тис.) бандити погрожують забрати дітей чи дружину.

В Дамаску з міномета обстріляли посольство Ватикану. В результаті інциденту ніхто не постраждав, однак будівля пошкоджена. Кілька днів перед тим дві ракети впали на францисканський монастир в Алеппо, в самому центрі міста, в християнському районі. За останні тижні кілька ракет вразили стару частину міста Дамаска саме ту, де знаходяться християнські церкви.

6 листопада з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що одна з найменш стабільних держав на світі – Центрально-Африканська республіка, погрузла у хаосі. Державний переворот коаліції Селека не розв’язав проблем. Самопроголошення президентом країни Мішеля Дйотодья, незважаючи на обіцянки розширення громадянських прав і запровадження миру, призвело до грабунків на вулицях, зґвалтувань, зростання почуття загрози серед мешканців. Наслідки цих пограбувань дуже сильно відчуває і Церква.

У ПАР жорстоко побили католицького священика. Його побив, а потім намагався задушити чоловік, який за тиждень до нападу звернувся до нього за допомогою. Вирішивши, що священик мертвий, зловмисник увійшов в парафіяльний будинок і забрав пожертвування.

У віці 94 років помер єпископ Пітер Лю Гуаньдун, який протягом деякого часу був лідером "підпільної" Католицької Церкви Китаю (в єдності з Ватиканом). Поставлений єпископом в 1945 р. Лю був заарештований в 1955 р., звільнений через два роки, але незабаром знову поміщений у в'язницю за опозицію «Патріотичній асоціації» католиків Китаю, контрольованої комуністичним урядом. Він був, зрештою, звільнений в 1994 р. і відправлений під домашній арешт.

Відповідно до інформації за 7 листопада читаємо, що у французькій комуні Беллі (регіон Рона-Альпи) скоєно напад на католицького монаха. 66-річного брата Теодора поранили ножем, коли він йшов по вулиці. Монахові надана медична допомога. Постраждалий не зміг вказати явних причин агресивної поведінки злочинця.

Відомій телеведучій норвезького NRK Сів Крістін Селлманн керівництво телеканалу заборонило носити кулон із хрестом. Рішення було прийнято після розгляду скарг з боку мусульман і войовничого атеїста. Вони висловили своє обурення тим, що у диктора під час передачі на шиї видно хрестик розміром 1,4 см.

Три пекторали (єпископські нагрудні хрести), отримані від Йоана Павла ІІ, Бенедикта XVI і Папи Франциска, викрадено з дому єпископа Пістойї (Тоскана), Мансуето Б’янкі. Про це повідомив сам єпископ-ординарій.

8 листопада повідомляється, що ще один лідер християнської громади убитий на півночі Танзанії. Група невідомих, озброєних мачете, напала на п'ятидесятницький «Gilgal Christian Worship Centre» у Пасіансі (провінція Мванза ) під час богослужіння. 35-річний Еліас Луніяміла Мешак був убитий, ще двоє християн отримали серйозні поранення і були госпіталізовані. Мотив нападу залишається невідомим.

Згідно з інформацією за 9 листопада читаємо, що Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції префекта Конгрегації євангелізації народів кардинала Фернандо Філоні. Він нещодавно перебував з візитом у Пакистані, де зустрічався з духовенством та вірними. Кардинал Фернандо Філоні сказав, що хоча становище християн в Пакистані дуже складне, вони не думають про еміграцію. Пакистанські християни хочуть побудувати мирне майбутнє своєї країни.